ΦΙΛΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΛΑΜΙΑΣ: ΠΡΟΒΟΛΗ «ΜΙΚΡΑ ΟΜΟΡΦΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ» 23/02/2016


Οι Φίλοι Κινηματογράφου Λαμίας σας προσκαλούν στην προβολή της ταινίας «Μικρά όμορφα πλάσματα»  (Short Term 12) την Τρίτη 23-02-2016 ώρα 21.15, στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας. Μία συγκινητική δημιουργία του σκηνοθέτη & σεναριογράφου Ντέστιν Ντάνιελ Κρέτον, που ξεχώρισε στα φεστιβάλ και κέρδισε κοινό και κριτικούς. Είσοδος ελεύθερη.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2013
ΒΡΑΒΕΙA ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ & ΚΟΙΝΟΥ SXSW
ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ, ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ & ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΛΟΚΑΡΝΟ 2013


Η Γκρέις εργάζεται σε ένα ίδρυμα για παιδιά και έφηβους που εκδηλώνουν επιθετικές ή αυτοκαταστροφικές τάσεις και υποχρεούνται να περάσουν ένα «διάστημα 12 μηνών» (εξ’ού κι ο αυθεντικός τίτλος της ταινίας «Short Term 12») στο ίδρυμα αυτό, ανάμεσα σε ειδικούς και όμοιούς τους, ώστε να βοηθηθούν και να κοινωνικοποιηθούν. Είναι παθιασμένη και πολύ ερωτευμένη με το συνεργάτη της, Μέισον, ενώ δείχνει ιδιαίτερη φροντίδα στα παιδιά που έχει αναλάβει. Το δύσκολο παρελθόν της Γκρέις μαζί με το αναπάντεχο μέλλον της, θα πάρουν μορφή στο πρόσωπο της χαρισματικής Τζέιντεν, μιας νέας κοπέλας που θα ενταχθεί στο ίδρυμα, με την οποία μοιράζεται μια περίεργη σύνδεση.


«Όταν τελείωσα τη σχολή, δε μπορούσα να βρω δουλειά, κι ένας φίλος μου, μου ανέφερε ένα ίδρυμα για εφήβους με ανάρμοστη κοινωνική συμπεριφορά, που έκανε προσλήψεις. Την πρώτη μέρα, ένα φαινομενικά ευγενικό παιδί, μου μίλησε και μετά μου πέταξε μια καρέκλα από την άλλη άκρη του δωματίου. Ήταν μία από τις πιο τρομακτικές εμπειρίες που είχα, αρχικά. Φοβόμουν πολύ ότι θα κάνω κάτι λάθος, και θα δημιουργήσω μεγαλύτερα προβλήματα στα παιδιά αυτά, από αυτά που έχουν ήδη. Ένα μήνα αργότερα, το είχα ερωτευτεί. Έμεινα περίπου δύο χρόνια», αναφέρει ο σκηνοθέτης Ντέστιν Κρέτον.

Λίγα χρόνια μετά σκηνοθέτησε τη μικρού μήκους Short Term 12,  ως τη διπλωματική του για τη Σχολή Κινηματογράφου του Σαν Ντιέγκο. Η ταινία απέσπασε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Σάντανς το 2009, το οποίο και τον ώθησε να κάνει και τη μεγάλου μήκους. «Κάποιος μου είχε πει, ότι αν πηγαίνεις στο Σάντανς, καλό είναι να έχεις κι ένα σενάριο για μεγάλου μήκους έτοιμο. Οπότε το έγραψα».  Λίγα χρόνια μετά, η μεγάλου μήκους πια ταινία Short Term 12, αποσπούσε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ SXSW, μαζί με ενθουσιαστικές κριτικές από τον τύπο και το κοινό.

Η ταινία, ένα τυπικό δείγμα καλοφτιαγμένου, ευαίσθητου, ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά, ζουμάρει στα πρόσωπα και τα παρακολουθεί στις μικρές τους καθημερινές αντιδράσεις για να αποφύγει την ανεξήγητη κοινωνική παθογένεια, ανάγοντας τη δύναμη της κοινότητας σε μοχλό ψυχικής σωτηρίας. (Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος- Lifo)

Είναι πράγματι αξιοθαύμαστο πως από ένα τόσο δύσκολο και σκληρό θέμα μπορεί να προκύψει ένα τόσο ζεστό, ανθρώπινο κι ελπιδοφόρο αποτέλεσμα. Η ταινία του Destin Cretton φλερτάρει, λόγω ακριβώς του θέματός της, με πολλά στερεότυπα, γι’ αυτό και το γεγονός ότι καταφέρνει να αφηγηθεί την ιστορία του χωρίς αυτή να γίνει σε κανένα σημείο διδακτική ή ψεύτικη, κάνει την ταινία ακόμα πιο αξιοσημείωτη. (Μαριάννα Ράντου – cinema-news)

Πάνω από όλα έχει ως κεντρικό άξονα μία νεαρή ηθοποιό-αποκάλυψη. Η Μπρι Λάρσον ερμηνεύει την Γκρέις με μία αφοπλιστική και ερωτεύσιμη ισορροπία, ανάμεσα στο σκληρό αγοροκόριτσο και το εύθραυστο μυστικό της.(Πόλυ Λυκούργου – Flix)

Αν και αποτελεί μόλις τη δεύτερη ταινία του Ντέστιν Ντάνιελ Κρίτον, το «Short Term 12» χαρακτηρίζεται από την σοκαριστικά ώριμη γραφή ενός σκηνοθέτη που προσεγγίζει με αξιοθαύμαστη ισορροπία και με αποδραματοποιημένη διάθεση ένα θέμα άκρως ευαίσθητο. (νύχτες πρεμιέρες)

Παραγωγή: Τζόσουα Αστραχαν, Ασερ Γκόλντστιν, Ρον Νέιτζορ, Μάρεν Ολσον
Σκηνοθεσία: Ντέστιν Κρέτον
Σενάριο: Ντέστιν Κρέτον
Φωτογραφία: Μπρεντ Πόλακ
Μοντάζ: Νατ Σάντερς
Μουσική: Τζόελ Π. Γουέστ
Πρωταγωνιστούν: Μπρι Λάρσον, Τζον Γκάλαχερ Τζ., Αλεξ Κάλαγουεϊ, Κέβιν Χερνάντεζ, Ραμί Μάλεκ
Διάρκεια: 96 λεπτά | Η.Π.Α., 2013, Εγχρωμο


TRIVIA

Για να να πείσει τον σκηνοθέτη Ντέστιν Κρέτον να τη δεχθεί στον ρόλο, η Μπρι Λάρσον του είπε ότι είχε γίνει εθελοντής σε ίδρυμα για μη προνομιούχα παιδιά, προκειμένου να ερευνήσει το ρόλο. Ο Κρέτον εντυπωσιάστηκε και η Λάρσον δεν αποκάλυψε παρά πολύ αργότερα ότι είχε απορριφθεί από κάθε οργάνωση που είχε στείλει αίτηση.
Ο Κιθ Στάνφιλντ ήταν ο μόνος ηθοποιός που δεν πέρασε από οντισιόν καθώς είχε παίξει και στην αρχική ταινία μικρού μήκους Short Term 12 (2008). Ο σκηνοθέτης Ντέστιν Κρέτον προσπάθησε πολύ για να τον εντοπίσει καθώς στο μεταξύ είχε εγκαταλείψει την υποκριτική και δεν είχε κινητό τηλέφωνο.
Το τραγούδι «So You Know What It’s Like» γράφτηκε αρχικά από το συγγραφέα-σκηνοθέτη Ντέστιν Κρέτον και στη συνέχεια το τροποποίησε ο Κιθ Στάνφιλντ, ο οποίος είναι ράπερ και ερμηνεύει το τραγούδι στην ταινία, προσπαθώντας να ενσωματώσει τη δική του εμπειρία ως παιδί.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη