ΟΡΕΙΝΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΟΙΤΗΣ ''ΗΡΑΚΛΗΣ'' 18/09/2016


Ο Μαραθώνιος της Οίτης με την ονομασία «Hercules Mountain Marathon» ξεκίνησε το 2007 και βασίστηκε στην ιδέα του Λουκά Πρατίλα (δ/ντη διαδρομής) και την συνεργασία του τότε αντιδημάρχου Θανάση Σκούρα.

Ο τότε Δήμος Υπάτης αγκάλιασε τη διοργάνωση και την στήριξε οικονομικά με στόχο την προβολή της περιοχής. Η διαδρομή βασίστηκε στα μονοπάτια που είχαν καταγραφεί στην μελέτη που είχε κάνει ο Αντώνης Καλογήρου (www.pezoporia.gr) για λογαριασμό του Δήμου. Έτσι υπήρχε σχεδόν έτοιμη μια κυκλική διαδρομή με αφετηρία και τερματισμό την Υπάτη.

Το 2013 δημιουργήθηκε η Μη Κερδοσκοπική "Όρος Οίτη" που ανέλαβε τον αγώνα με συνδιοργανωτή τον Δήμο Λαμίας.


Τα χρόνια που πέρασαν έγιναν αρκετές βελτιώσεις στην αρχική διαδρομή που είχαν στόχο την αύξηση του ποσοστού των μονοπατιών και την βελτίωση της αισθητικής της. Η διαδρομή του 2013 είναι και η τελική καθώς έχουν χρησιμοποιηθεί κατά το δυνατόν καλύτερα οι δυνατότητες της περιοχή και έχουμε φτάσει το 83% σε μονοπάτια.


Κατέβασμα για gps: http://www.gpsies.com/map.do?fileId=fzadabywlpptvbba

Η εκκίνηση γίνεται στην κεντρική πλατεία της Υπάτης και τα πρώτα 500μ. είναι σε άσφαλτο και τα επόμενα 500μ. σε έντονα ανηφορικό χωματόδρομο. Ξεκινά το μονοπάτι με κατηφορική κλίση που κατεβάζει στο ποτάμι. Περνάμε κρεμαστή γέφυρα (τύπου Θηβέτ) και ανηφορίζουμε μέχρι το Καπνοχώρι όπου το 1ο ΣΤ.ΑΝ. Από εκεί ανηφορικός χωματόδρομος (μόνο 500μ. μονοπάτι) οδηγεί στο χωριό Καστανιά όπου και το 2ο ΣΤ.ΑΝ. Από εκεί μονοπάτι που κόβει συνεχώς κάθετα ασφαλτόδρομο οδηγεί στο διάσελο της Πάθενας με την υπέροχη θέα προς τα Βαρδούσια και την Γκιώνα. (3ο ΣΤ.ΑΝ.). Η ανηφόρα συνεχίζεται μέχρι την κορυφή Τούρλα 1779μ. στο 13,4χλμ. Αμέσως μετά συναντάμε το ξωκλήσι των Αγ. Αποστόλων όπου υπάρχει πηγή με νερό. Από εκεί μια έντονη κατηφόρα οδηγεί στο ψηλότερο σημείο (1335μ.) του χωριού Νεοχώρι (4ο ΣΤ.ΑΝ.). Εκεί έχουμε εξαιρετική θέα μέχρι το Βελούχι, τα Άγραφα και την Οξυά. Εδώ είναι το πρώτο σημείο αποκλεισμού με όριο τις 4:30 ώρες.
Μια δύσκολη ανάβαση ξεκινά από εδώ μέχρι την ψηλότερη κορυφή της Οίτης τον Πύργο 2152μ. Μεσολαβεί το 5ο ΣΤ.ΑΝ. στη θέση Δρακοπηδήματα ενώ στην κορυφή υπάρχει Σ.ΕΛ. και οι αθλητές οφείλουν να περάσουν ακριβώς από το υψομετρικό κολωνάκι. Μετά την κορυφή το μονοπάτι είναι έντονα κατηφορικό και βράχινο οπότε χρειάζεται προσοχή. Στη θέση Διάσελο υπάρχει το 6ο ΣΤ.ΑΝ.(1938μ.) Μικρή ανηφόρα αλλά απότομη, μας οδηγεί στην τρίτη ψηλότερη κορυφή της Οίτης, την Αλύκαινα.(2052μ.). Ένα εύκολο κατηφορικό μονοπάτι οδηγεί στη θέση Λιβαδιές όπου είναι και το κεντρικότερο σημείο του Εθνικού Δρυμού Οίτης.
Στις Λιβαδιές (7ο ΣΤ.ΑΝ.) είναι ο κεντρικός σταθμός ανεφοδιασμού του αγώνα. Οι αθλητές αφού περάσουν από αυτό θα ανεβούν στην 2η ψηλότερη κορυφή της Οίτης, το Γρεβενό 2114μ. (Σ.ΕΛ.) από πολύ έντονα ανηφορικό μονοπάτι με μέγιστη κλίση 30º. Θα τους αποζημιώσει όμως η θέα της θάλασσας του Μαλιακού και της Εύβοιας. Από το ίδιο μονοπάτι επιστρέφουν στις Λιβαδιές (8ο ΣΤ.ΑΝ.). όπου μπορούν να έχουν ξανά ανεφοδιασμό.
Η συνέχεια είναι για λίγο σε χωματόδρομο σχεδόν επίπεδο, περνώντας δίπλα από το ορειβατικό καταφύγιο της Οίτης. Αμέσως μετά αρχίζει κατηφορικό μονοπάτι και στη θέση Περδικόβρυση υπάρχει το (9ο ΣΤ.ΑΝ.). Το μονοπάτι συνεχίζει κατηφορικό και δίνει δυνατότητα για μεγάλες ταχύτητες. Στη θέση Ροδοκάλο είναι το 10ο ΣΤ.ΑΝ. Αμέσως μετά το μονοπάτι περνά δίπλα από το κάστρο της Υπάτης και η κατάληξή του είναι στο σημείο εκκίνησης του αγώνα.
ΣΤ.ΑΝ. = Σταθμός Ανεφοδιασμού & Σ.ΕΛ. = Σταθμός Ελέγχου

www.herculesmarathon.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη