“ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ” ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ ΣΤΑ “ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΙΑ 2016” 25/09/2016


Προαύλιος Χώρος Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 Σεπτεμβρίου, ΩΡΑ: 20.30

 «Των ανθρώπων ευεργέτης έγινα και η ανταμοιβή μου τα δεσμά»

Προμηθέας

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης παρουσιάζει στα πλαίσια της καλοκαιρινής του δραστηριότητας την αρχαία τραγωδία του Αισχύλου «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ», σε σκηνοθεσία Γιάννη Φαλκώνη και στον ομώνυμο ρόλο ο Στράτος Τζώρτζογλου, την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια των Θερμοπυλείων 2016 του Δήμου Λαμιέων.

Λίγα λόγια για το έργο:

Η υπακοή στην εξουσία του Δία ήταν όρος απαράβατος. Ο Δίας όμως, ήθελε να εξαφανίσει το γένος των ανθρώπων με τη βία. Ο Τιτάνας Προμηθέας ήταν ο μόνος που αντιστάθηκε για να σώσει τους ανθρώπους. Τους χάρισε το θεϊκό πάντεχνο πυρ και εφηύρε τον αριθμό και το αλφάβητο, ώστε να σωθούν από τον αφανισμό με τη γνώση και τη λογική. Κι ακόμη τους δώρισε την αστρονομία και την τεχνολογία, για να τους διευκολύνει στη γεωργία και τη ναυτιλία. Και δημιούργησε τις τέχνες. Ο φόβος δεν λύγιζε τη σκέψη του. Τον δυνάμωνε η αγάπη του για τους ανθρώπους. Το τίμημα όμως ήταν μεγάλο, αν και γνώριζε την τιμωρία του από την αρχή, καθώς είχε το χάρισμα της ενόρασης. Αλυσοδέθηκε με εντολή του Δία στην κορυφή του Καυκάσου και υπέφερε από τον αετό που κάθε μέρα του κατέτρωγε τα σπλάχνα. Το σώμα του δεν μπορούσε να ελευθερωθεί. Αλλά το φως της γνώσης για εκείνον ήταν σημαντικότερο από τον πόνο της σάρκας. Η αντίστασή του στην άδικη και βίαιη εξουσία είχε μεγαλύτερη σημασία από την υποταγή. Η θυσία του έγινε ο δρόμος για την κατάκτηση της ελευθερίας της ανθρώπινης βούλησης.
Γι’ αυτό και ο Προμηθέας αποτελεί διαχρονικό πανανθρώπινο σύμβολο της ελευθερίας του πνεύματος, της γνώσης, της αγάπης και του ανθρωπισμού. Ενάντια στο σκοταδισμό, την μισαλλοδοξία και το φανατισμό που απειλούν διαχρονικά την ανθρωπότητα με αφανισμό.

Λίγα λόγια από τον σκηνοθέτη:

Ο Γιάννης Φαλκώνης με την παράσταση που σκηνοθετεί μας καλεί να γνωρίσουμε από κοντά τον Προμηθέα. Μελετώντας για χρόνια το αρχαίο δράμα, με απόλυτο σεβασμό στο λόγο του Αισχύλου, αναζήτησε τους κώδικες των ιερών αυτών κειμένων, το βαθύτερο νόημά τους και τη διαχρονική τους συνέχεια στο λαϊκό πολιτισμό που φτάνει ως τις ημέρες μας. Γι’ αυτό το λόγο στην παράστασή είναι καίρια η συνδρομή του αρχετυπικού κορυφαίου μουσικού Πετρολούκα Χαλκιά που αυτοσχεδιάζει στο αρχαιοελληνικό πεντατονικό σύστημα, συνδέοντας άρρηκτα την εποχή του Αισχύλου και το λόγο του με τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, συνθέτοντας ένα ολόκληρο μουσικό σύμπαν με τη συνδρομή της Γεωργίας Ζώη στα μοιρολόγια, της Αλίκης Μαρκαντωνάτου στην αρχαία ελληνική λύρα, του Στέφανου Λογοθέτη στα κρουστά, της Ευτυχίας Δημητρακοπούλου στο φλάουτο και τις φωνές της Δάφνης-Καλλιόπης Ζουρνατζή και της Δάφνης Πανουργιά(που θα τραγουδήσει κάνοντας διάλογο με τις μουσικές συνθέσεις της Εύας Σικελιανού).
Ο Προμηθέας αγωνίζεται. Η γνώση γίνεται το όπλο του. Με αυτή σπάει τα δεσμά του ιερατείου και την παραδίδει ελεύθερη για τους ανθρώπους. Έτσι γεννιέται ο πολιτισμός. Οι τέχνες ανθίζουν. Οι άνθρωποι ευημερούν. Ο Προμηθέας αναδεικνύεται σε μέγα μύστη. Μύησε τον άνθρωπο στα θεϊκά αγαθά! Ο Προμηθέας βοήθησε τον άνθρωπο να νιώσει την αθανασία μέσα από τη γνώση. Χωρίς την προσφορά του Προμηθέα οποιαδήποτε πρόοδος και εξέλιξη θα ήταν αδύνατη!

Η παράσταση του Γιάννη Φαλκώνη θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στην παράδοση. Τα χορικά θα ακουστούν σαν μοιρολόγια και δημοτικά τραγούδια. Ο χορός των Ωκεανίδων θα δώσει μια θαυμαστή ροή ιπτάμενων εικόνων στην παράσταση. Μια ομάδα “μυημένων” ηθοποιών με τον Στράτο Τζώρτζογλου στο ρόλο του πρωταγωνιστή θα ακολουθήσουν τον Προμηθέα στα μονοπάτια της σκέψης του.
Η άγνοια είναι το σκοτάδι και ο θάνατος. Η γνώση, το φως και η ζωή.

Συντελεστές:
Στο ρόλο του Προμηθέα ο Στράτος Τζώρτζογλου

Σκηνοθεσία: Γιάννης Φαλκώνης

Πρωταγωνιστούν: Γεωργία Ζώη, Τζένη Οικονόμου, Γιάννης Τσιώμου, Γιάννης Αγριόμαλλος, Ηλίας Γκόγιαννος, Στέφανος Λογοθέτης.

Κορυφαία Ωκεανίδων: Γεωργία Ζώη.

Ωκεανίδες: Δάφνη-Καλλιόπη Ζουρνατζή, Σοφιένια Πλατάνια, Ευτυχία Δημητρακοπούλου, Αλέκα Ράπτη, Αμαλία Κλημοπούλου
Χορός Ωκεανίδων: Ξένια Σταθούλη, Αντιγόνη Λινάρδου, Μάρα Δαρμουσλή, Σμάρω Κεπαπτσόγλου, Ηλέκτρα Καρτάνου, Γιάννα Αλαμάνου

Μουσική Σύνθεση – Κλαρίνο: Πετρολούκας Χαλκιάς
Μουσική διδασκαλία – συνθέσεις τραγουδιών: Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή.
Σύνθεση Τραγουδιών: Δάφνη-Καλλιόπη Ζουρνατζή
Τραγούδι: Γεωργία Ζώη, Δάφνη-Καλλιόπη Ζουρνατζή, Ευτυχία Δημητρακοπούλου, Δάφνη Πανουργιά.
Κλαρίνο: Πετρολούκας Χαλκιάς
Κλαρίνο: Πέτρος Χαλκιάς
Κρουστά: Στέφανος Λογοθέτης
Αρχαιοελληνική Λύρα: Αλίκη Μαρκαντωνάτου
Φλάουτο: Ευτυχία Δημητρακοπούλου
Σκηνικά: Γιάννης Βλάχος
Εικαστικό έργο επί σκηνής: Ιάσωνας Κοντογιάννης
Χορογραφίες: Χριστίνα Σουγιουλτζή
Φωτισμοί: Γιάννης Φαλκώνης
Ενδυματολόγος : Μπέτυ Λυρίτη
Ψιμυθιολόγος: Μάρω Νεράιδα, Χριστόφορος Τρούσας
Φωτογραφίες – Κινηματογράφηση: Γιάννης Φαλκώνης, Δημήτρης Ζόγκας, Αντώνης Μαντράνης

Τιμή εισιτηρίου γενική είσοδος 5€.
Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης 2231033325 ημέρες και ώρες γραφείου.

lamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη