“ΠΡΟΜΥΘΕΥΣ ΔΕΣΜΩΤΗΣ” ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΖΩΡΤΖΟΓΛΟΥ ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΦΑΛΚΩΝΗ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ 7-10/10/2016


“Προμηθεύς Δεσμώτης” με τον Στράτο Τζώρτζογλου σε σκηνοθεσία του Γιάννη Φαλκώνη

– 25 Σεπτεμβρίου “Θερμοπύλεια 2016”, Κέντρο Ιστορικής Ανάπτυξης ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ
– 27 Σεπτεμβρίου,Θέατρο ΠΕΤΡΑΣ “Peter Brook” στην Πετρούπολη, Αθήνα.
– 7,8,9,10 Οκτωβρίου, Δημοτικό Θέατρο Λαμίας – Δη.Πε.Θε ΡΟΥΜΕΛΗΣ.

ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΕΓΙΝΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΜΟΥ ΤΑ ΔΕΣΜΑ


Στο ρόλο του Προμηθέα ο Στράτος Τζώρτζογλου.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Φαλκώνης

Μουσική Σύνθεση -Κλαρινο : Πετρολουκας Χαλκιας.

Πρωταγωνιστούν: Γεωργία Ζώη, Τζένη Οικονόμου, Γιάννης Τσιώμου, Γιάννης Αγριόμαλλος, Ηλίας Γκόγιαννος και ο Στέφανος Λογοθέτης.

Κορυφαία Ωκεανίδων: Γεωργία Ζώη.
Ωκεανίδες: Δάφνη-Καλλιόπη Ζουρνατζή, Σοφιένια Πλατάνια, Ευτυχία Δημητρακοπούλου,Αλεκα Ράπτη,Αμαλια Κλημοπουλου.
Χορός Ωκεανίδων: Χριστίνα Σουγιουλτζη, Αντιγόνη Λινάρδου, Μάρα Δαρμουσλή, Σμάρω Κεπαπτσόγλου, Ηλέκτρα Καρτανου, Γιάννα Αλαμάνου.

Τραγούδι: Γεωργία Ζώη, Δάφνη-Καλλιόπη Ζουρνατζή, Ευτυχία Δημητρακοπούλου,Δαφνη Πανουρια.

Κλαρίνο: Πετρολούκας Χαλκιάς
Κρουστά: Στέφανος Λογοθέτης
Φλάουτο: Ευτυχία Δημητρακοπούλου
Αρχαιοελληνική Λύρα: Αλίκη Μαρκαντωνάτου.

Μουσική σύνθεση: Πετρολουκας Χαλκιας.
Μουσική διδασκαλία: Ελενη και Σουζάνα Βουγιουκλή.
Χορογραφίες: Χριστινα Σουγιουλτζη.

Εικαστικό έργο επί σκηνής: Ιάσωνας Κοντογιάννης.
Σκηνικά: Γιάννης Βλάχος.
Ενδυματολόγος: Μπέτυ Λυρίτη.

Φώτο-βίντεο Αρτ: Γιάννης Φαλκώνης, Δημήτρης Ζόγκας, Αντώνης Μαντράνης.
Ψιμυθιολογος: Μαρω Νεράιδα, Χριστόφορος Τρούσας.

Δημόσιες Σχεσεις: Άρης Βασιλειάδης.

Με την υποστήριξη του Δη.Πε.Θε ΡΟΥΜΕΛΗΣ.

Χορηγοί επικοινωνίας:
NG Radio.gr
Radio Alchemy.net

Ευχαριστούμε για την υποστήριξη την Kunst και τον Αντώνη Κουμουνδούρο καθώς και την Ελένη Τζάρου και τον πολυχώρο “Χωροχρόνος”


Η υπακοή στους θεούς ήταν όρος απαράβατος. Η ανυπακοή όμως ήταν γνώρισμα των δυνατών, εκείνων που ο φόβος δεν λύγιζε τη σκέψη και το σώμα τους. Ο Προμηθέας, ένας Τιτάνας, δεν δίστασε ούτε στιγμή. Τον φώτιζε η αγάπη του για τους ανθρώπους. Τους πρόσφερε τη φωτιά. Το τίμημα ήταν μεγάλο. Η τιμωρία του ανείπωτη. Αλυσοδεμένος στην κορυφή του Καυκάσου υπέφερε από τον αετό που κάθε μέρα τού κατέτρωγε τα σπλάχνα. Η ψυχή του συνθλιβόταν στην ύλη. Το σώμα δεν μπορούσε να ελευθερωθεί. Όμως, τι σημασία είχε; Έσωσε τους ανθρώπους. Τους πρόσφερε το “θείο πυρ”, τη λογική, τις τέχνες. Γνώριζε την τιμωρία του από την αρχή, καθώς είχε το χάρισμα της ενόρασης. Αλλά για εκείνον το φως της γνώσης είχε μεγαλύτερη αξία από τον πόνο της σάρκας.

Ο Γιάννης Φαλκώνης με την παράσταση που σκηνοθετεί μας καλεί να γνωρίσουμε από κοντά τον Προμηθέα. Μελετώντας για χρόνια το αρχαίο δράμα, αναζήτησε τους κώδικες των ιερών αυτών κειμένων και αφουγκράστηκε το βαθύτερο νόημά τους. Στην παράστασή του με τη συνδρομή του αρχετυπικού μουσικού Πετρολούκα Χαλκιά και το αρχαίο πεντατονικό σύστημα ξεκλειδώνει έναν έναν τους συμβολισμούς του έργου.  Ο Προμηθέας αποκαλύπτεται από σκηνή σε σκηνή. Η γνώση γίνεται ο τροχός του νου. Σπάει τα δεσμά του ιερατείου και είναι ελεύθερη για τους ανθρώπους. Γεννιέται ο πολιτισμός. Οι τέχνες διεκδικούν το χώρο τους. Ο Προμηθέας ελπίζει. Ωστόσο το βασανιστήριό του είναι αφόρητο. Είναι αθάνατος και το μαρτύριό του δεν θα σταματήσει ποτέ. Η συνειδητή αυτή θυσία βρίσκει στην παράσταση τους συμβολισμούς της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Διατρέχει το χρόνο αναζητώντας δικαίωση. Ο Προμηθέας αναδεικνύεται σε μέγα μύστη. Μύησε τον άνθρωπο ώστε από κατατρεγμένος να γίνει βασιλιάς· να δαμάσει τη γη και να κυριαρχήσει. Ο Δίας ήθελε να αφανίσει τον άνθρωπο. Πίστευε πως η πρόοδός του θα απειλούσε το θρόνο του. Ο Προμηθέας όμως δεν συμφωνούσε. Έδωσε στον άνθρωπο τη φωτιά για ν’ ανοίξει δρόμο. Να νιώσει την αθανασία μέσα από τη γνώση. Χωρίς την προσφορά του Προμηθέα οποιαδήποτε πρόοδος και εξέλιξη θα ήταν αδύνατη. Εκείνος σήκωσε στις πλάτες το βάρος. Δεν κρύφτηκε σαν τον Αδάμ. Δεν παρακάλεσε για συγχώρεση. Ήξερε ότι έπραττε ενάντια στη θέληση των θεών, αλλά επέλεξε να πληρώσει την τμωρία μόνος του. Καρφωμένος στο “σταυρό” του Καυκάσου. Αλλά ελεύθερος να γευτεί τον αέρα της γνώσης, της σοφίας των δυνατών.

Η παράσταση του Γιάννη Φαλκώνη θα στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στην παράδοση. Τα χορικά θα ακουστούν σαν μοιρολόγια και δημοτικά τραγούδια. Ο χορός με τις Ωκεανίδες θα θρηνεί πετώντας. Μια ομάδα “μυημένων” ηθοποιών με τον Στράτο Τζώρτζογλου στο ρόλο του πρωταγωνιστή θα ακολουθήσουν τον Προμηθέα στα μονοπάτια της σκέψης του. Η άγνοια είναι ο θάνατος. Η γνώση, η ζωή.

 ngradio.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη