ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΙΔΗΣ: ΙΡΑΝΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΧΩΡΑΦΙΑ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ


Του Αθανάσιου Παιδή*

Πριν λίγες μέρες μια ομάδα αγροτών από το Ιράν εμφανίστηκε σε χωριά της Λαμίας.

Οι ιρανοί αγρότες ενδιαφερθήκαν να αγοράσουν ποτιστικά χωράφια με σκοπό να καλλιεργήσουν φιστίκια και η πρώτη προϋπόθεση που έθεταν ήταν τα χωράφια να έχουν επαρκείς ποσότητες νερού.

Γιατί όμως το νερό έφερε στην Λαμία τους Ιρανούς Αγρότες;

Στο Ιράν μια έκταση περίπου γύρω στα 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όσο δηλαδή ο νομός Λάρισας ερημοποιείται κάθε χρόνο.

Δεν γίνεται έρημος όπως την ξέρουμε αλλά το έδαφος γίνεται τελείως άνυδρο και άγονο.

Τα τελευταία χρόνια επίσης οι αμμοθύελλες έχουν θάψει εκατοντάδες χωριά στις νοτιοανατολικές επαρχίες αναγκάζοντας τους κατοίκους τους να τα εγκαταλείψουν, ενώ άμμος παρασυρμένη από τον άνεμο έχει καλύψει ολόκληρες περιοχές που υπήρχαν καλλιέργειες. Στη χώρα μάλιστα υπάρχει και ‘Οργανισμός Αντιερημοποίησης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Οι συγκεκριμένοι αγρότες είναι αγρότες – επιχειρηματίες που ασχολούνται με την παραγωγή και επεξεργασία φιστικιού, είναι γνωστό άλλωστε ότι το Ιράν είναι η κυριότερη χώρα παραγωγής φιστικιού. Οι δραστηριότητες τους  είναι στα βόρεια της χώρας, η ερημοποίηση δεν έχει φτάσει ακόμη στην περιοχή τους αλλά θα φτάσει τα επόμενα χρόνια.

Βλέποντας την λοιπόν να έρχεται θέλουν να μεταφέρουν ένα σημαντικό μέρος της πρωτογενούς παραγωγής τους σε περιοχές που το πρόβλημα θα καθυστερήσει να φτάσει.

Μια πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι μέχρι το 2030 σε κάποιες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου η ζήτηση νερού θα ξεπεράσει την προσφορά κατά 50%. Στο κοντινό μέλλον το νερό παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 70% του γλυκού νερού που χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους πηγαίνει στην αγροτική παραγωγή.

Η περιβόητη κλιματική αλλαγή έχει εισβάλει για τα καλά στον Ιράν ενώ αρχίζει να κτυπάει και την πόρτα χωρών της Ευρώπης.

Καθώς τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο αισθητά, οι Ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν εθνικές στρατηγικές και υλοποιούν τα αντίστοιχα εθνικά σχέδια προσαρμογής, με προτεραιότητα τους τομείς της υγείας, της γεωργίας, των υδάτινων πόρων και της στάθμης της θάλασσας.

Η Επιτροπή Μελέτης των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΜΕΚΑ) έχει εκτιμήσει τις αναμενόμενες – περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές – επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η ανάλυση έδειξε ότι τα μέτρα προσαρμογής κατά την περίοδο 2025-2050 αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ, την περίοδο 2051-2070, σε 0,9% του ΑΕΠ και μετά το 2070 σε 0,1% του ΑΕΠ. Σωρευτικά, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή μπορεί να στοιχίσει στην ελληνική οικονομία (μέχρι το 2100)  €123 δις.

Με βάση τα παραπάνω, είναι επιτακτική η ανάγκη σχεδιασμού και λήψης κατάλληλων μέτρων προσαρμογής για την αντιμετώπιση των αρνητικών αναπόφευκτων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Αυτά βέβαια σε μια χώρα που οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να εφαρμόσουν μια μακροπρόθεσμη σταθερή πολιτική όχι μια σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που προσπαθεί να εφαρμόσει τρία μνημόνια την ίδια στιγμή που απλοί κανόνες όπως δεν καπνίζουμε σε εσωτερικούς χώρους, οι πεζοί περνάνε από τις διαβάσεις, φοράμε ζώνη ασφάλειας δεν εφαρμόζονται. Ίσως τελικά δεν είναι θέμα μνημονίων αλλά θέμα κυρίως νοοτροπίας τα όσα συμβαίνουν και πρόκειται να συμβούν στην χώρα μας.

Οι Ιρανοί αγρότες εκτίμησαν ιδιαίτερα το νερό της ελληνικής γης που τόσο τους έχει λείψει.

Ας το εκτιμήσουμε και εμείς λοιπόν πριν αρχίσει να λείπει και σε εμάς.

*Ο κ. Αθανάσιος Παιδής είναι Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας

ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
www.liberal.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη