ΑΠΟΨΗ ΠΟΛΙΤΗ: ΛΑΜΙΑ!!! ''ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΦΑΝΕΙΑ - ΑΠΡΑΞΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΥΣΗ ΕΓΩΠΑΘΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝ-ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ''


Τίτλος: "Μια πόλη στην αφάνεια - Απραξία και ιδιώτευση εγωπαθών πολιτών και αν-οραματιστών ηγετών"
Δεν θα 'θελα να πω πολλά, αλλά η οργή, συνάμα και η θλίψη, με πνίγουν... Πιο κάτω θα παραθέσω απόσπασμα από την περιγραφή ενός γνωστού αθηναϊκού διαδικτυακού τόπου, ώστε να αντιληφθούμε έμμεσα για μια ακόμη φορά τι είναι αυτό που μας κρατάει δέσμιους του κακού μας παρελθόντος σε εμπορική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου και της πόλης μας... Black Friday, Λευκές Νύχτες και θα προσθέσω και "Μαύρες Τσέπες" με το μυαλό που κουβαλάμε..! Καλά και τα ξενόφερτα, αλλά δεν αποτελούν λύση του εμπορικού προβλήματος της πόλης μας και της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας, γιατί πολύ απλά δεν υπήρξε πραγματική στόχευση στην αιτία του προβλήματος. Μπαλωθιές στον αέρα… Φρουφρού και αρώματα μιας κατακερματισμένης, «άρρωστης» και ανοργάνωτης εμπορικά και οικονομικά ζωής που αργοπεθαίνει. Τι δεν βλέπετε; Τι σας κάνει να πιστεύετε το αντίθετο; Η πραγματική στόχευση θα προκύψει εφόσον – και μόνο – εντοπίσουμε την αιτία των οικονομικών δεινών του εμπορικού κόσμου κι όχι μόνο.
Με αφορμή, λοιπόν, την προ διημέρου επίσκεψή μου στην Αθήνα, είδα με μεγάλη μου έκπληξη σε κεντρικούς σταθμούς του ΜΕΤΡΟ Αθηνών διαφημίσεις με τον γνωστό σε όλους μας πλέον "Μύλο των Ξωτικών" των Τρικάλων. Ταυτόχρονα, με διακατείχαν δυο αντιθετικά συναισθήματα... Ένα χαράς και υπερηφάνειας, που η δουλειά μιας ομάδας ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης μαζί με την ευαισθησία και το μεράκι των πολιτών (με αναμφισβήτητα οικονομικά οφέλη για όλους!) έφεραν τόσο ωραία αποτελέσματα σε μια πόλη της Ελλάδος, αλλά και ένα συναίσθημα δυσφορίας και αγανάκτησης, που η δική μου πόλη δεν ακούγεται ποτέ και πουθενά. Δεν ομιλώ για το σήμερα μόνο, αλλά για τα τελευταία είκοσι χρόνια τουλάχιστον. Καμιά διάκριση σε κάτι...
Εμείς, άραγε, δεν έχουμε τίποτα να διαφημίσουμε; Εμείς, αγαπητοί μου φίλοι, έχουμε τα Πάντα και Τίποτα… Έχουμε ταυτόχρονα τόσα Πολλά, μα και Καθόλου… Κι αυτό, γιατί δεν εκμεταλλευόμαστε κάτι από τους ανεκτίμητης αξίας θησαυρούς του γεωμορφολογικού πλούτου και της ιστορικότητας της περιοχή μας. Να θυμίσω μόνο τα ανεκμετάλλευτα ιαματικά νερά της περιοχής, την αξεπέραστη ιστορική της σπουδαιότητα (Αλαμάνα, Θερμοπύλες κ.α.), τους παγκοσμίως γνωστούς ήρωες από την ελληνική Μυθολογία και Ιστορία (Ηρακλής, Αχιλλέας, Λεωνίδας, πηγή Αχιλλέως) και τόσα άλλα…
Κανένα όραμα οπουδήποτε και από οποιονδήποτε, που να κινητοποίησε τις υγιείς δυνάμεις των πολιτών αυτής της πόλης, ώστε να γίνουν συμμέτοχοι και μέλη «Μιας και Μεγάλης Ομάδας Πολιτών» προς έναν Μεγάλο Σκοπό..! Καμιά αξιοποίηση της ιστορικού πλούτου της περιοχής..! «Ντίσνεϋ» Χριστουγέννων κάποιοι άλλοι; Θεματικό Πάρκο Μυθολογίας εμείς!! Γιατί όχι; Να κάτι μεγάλο, διαφορετικό και άκρως «πιασάρικο», καινοτόμο και πρωτότυπο. Πήγαμε να αναμασήσουμε ιδέες άλλων, σε λάθος χώρο και με λανθασμένο προσανατολισμό και καταλήξαμε στην οικονομική αποτυχία της «Ελατοχώρας»… Έτσι πάνε αυτά..! Η έλλειψη πρωτοτυπίας πληρώνεται!
Ας τολμήσουμε κι εμείς λοιπόν το ταξίδι προς έναν Μεγάλο Σκοπό… Ναι, προς έναν Μεγάλο Σκοπό!! Από Εκείνους τους Σκοπούς, που όταν στους προαναγγέλουν υπομειδιάς, που δεν πιστεύεις ότι αυτός ο σκοπός είναι κάτι που όλοι εμείς θα μπορούσαμε ποτέ να πετύχουμε… Από Εκείνους τους Σκοπούς, που όσο προχωρούν στην υλοποίηση και βλέπεις να παίρνουν σάρκα και οστά, τόσο πεισμώνεις μέσα σου και παλεύεις νυχθημερόν με όλες σου τις δυνάμεις να προχωρήσει με συνέπεια και πρόγραμμα… Από Εκείνους τους Σκοπούς, που σε κάνουν να παραμιλάς κάθε βράδυ στον ύπνο σου και που βλέπεις ως όραμα κάθε φορά που κλείνεις τα μάτια σου την ολοκλήρωσή τους… Από Εκείνους τους Σκοπούς, που όταν ολοκληρωθούν και φτάσεις στον προορισμό σου, θα τρέμει το κορμί σου από ρίγη συγκίνησης και θα κυλούν δάκρυα χαράς… Κι αυτά τα δάκρυα χαράς θα συμπαρασύρουν όλη την πόλη και τους πολίτες της σε έναν ξέφρενο ενθουσιασμό Ικανοποίησης, Δημιουργίας, αισθητικής αρτιότητας, Ευημερίας, Συλλογικότητας, Συνεργασίας, που θα δημιουργήσει τις βάσεις για τον επόμενο Μεγάλο Σκοπό κι έπειτα τον επόμενο κ.ο.κ.
Πόσο μακριά φαντάζει αυτός ο υγιής κύκλος υψηλών στόχων, ανώτερων κι ατελεύτητων πνευματικά αναβαθμών, αλλά και ουσιαστικής αυθυπέρβασης Εαυτού, με παράλληλη συλλογική ανάβαση προς τον Μέγιστο όλων των Σκοπών, αυτόν της Δημιουργικής και Αγαθής Συνύπαρξης…
Κι όμως, δεν είναι και τόσο μακριά… Κάποιοι το κατάφεραν και συνεχίζουν, γιατί όχι κι εμείς; Ας προβληματιστούμε ως μικροκοινωνία πάνω σ’ αυτό κι ας γυρίσουμε επιτέλους την κακή σελίδα του παρελθόντος, που το μόνο που μας συγκινεί είναι ένας καφές στην πλατεία Ελευθερίας και μια κόντρα για τη διεκδίκηση μιας εκλογικής μάχης. Τόσοι πασχίζουν για να κερδίσουν τα ηνία διακυβέρνησης ενός Δήμου και μετά την εκλογική αναμέτρηση κενό…
Σαν το κενό στις διαφημιστικές ταμπέλες του ΜΕΤΡΟ Αθηνών, που όλες είναι γεμάτες, αλλά καμία δεν γράφει κάτι «Μεγάλο» για τη δική μου πόλη. Την πόλη μου διαμένω κι Αγαπώ, όσο κι αν με πονάει… Τη δική μου πόλη… Τη δική μου Λαμία.
Ν.Η.
Δείτε πως η κινητοποίηση της διαφήμισης με αφορμή τον «Μύλο των Ξωτικών» παρακινεί τους επισκέπτες να φάνε στα μεζεδοπωλεία της πόλης και να πιουν καφέ, να δουλέψουν τα ξενοδοχεία και να επισκεφθούν τα χωριά όλου του νομού. Αυτό σημαίνει ανάπτυξη κύριοι..!
http://www.athensvoice.gr/life/travel/mylos-ton-xotikon
«Το πάρκο Ματσοπούλου -πλέον διάσημο και ως Μύλος των Ξωτικών- φωτίζει από μακριά σαν χριστουγεννιάτικος φάρος. Από τις 28/11 και για 38 ημέρες θα ανοίξει στο κοινό τις μεγάλες πόρτες του από τις οποίες θα διαβούν 1.000.000 επισκέπτες, όπως υπολογίζεται. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεκάδες δρώμενα.
Προτού καν κοπεί το νήμα της γιορτής τα πάντα είναι στην πένα. Για είναι on time φαίνεται πως όλη η πόλη δίνει ένα χεράκι. Τα ξενοδοχεία δεν προλαβαίνουν τα check-in, τα καφενεδάκια της Ασκληπιού και τα ταβερνάκια στην συνοικία Μανάβικα διπλοτεστάρουν τα μενού τους και -παρόλα αυτά- οι ντόπιοι βρίσκουν πάντα χρόνο να σε προσανατολίσουν στα όμορφα του τόπου τους.
Περίπου 4 ώρες από Αθήνα και 3 από Θεσσαλονίκη η φαντασμαγορική γιορτή στα Τρίκαλα, είναι μια καλή δικαιολογία για να σε κρατήσει εντός ελληνικών συνόρων, προσφέροντας plus μια μακριά λίστα με τρανταχτά τοπωνύμια για μονοήμερη βόλτα όπως Μετέωρα, Περτούλι, Ελάτη».

Το άρθρο έστειλε ο χρήστης του facebook Νίκος Ηλιόπουλος στην ομάδα του facebook Αγαπάμε ΛΑΜΙΑ, συμμετέχουμε στην τουριστική της ανάπτυξη

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
www.lamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη