ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΜΙΑΣ


Τα προβλήματα στην Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας είναι πολλά, μεγάλα και διαχρονικά.

Αυτά όμως έχουν διογκωθεί και πολλαπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, όπως βέβαια και οι λειτουργικές εκκρεμότητες, εξαιτίας, κυρίως, της αδράνειας, της αδιαφορίας και της έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού από πλευράς της σημερινής Κυβέρνησης.

Κυβέρνηση η οποία:

Άργησε να τοποθετήσει Διοικητικό Συμβούλιο.

Καθυστέρησε να διενεργήσει – με βάση καταγγελίες – ουσιαστικό και σε βάθος διαχειριστικό έλεγχο.

Δεν έχει διατυπώσει καμία συγκεκριμένη πρόταση για το παρόν και το μέλλον της Έκθεσης.

Με λίγα λόγια; Καμία δέσμευση, ανύπαρκτος σχεδιασμός, άβουλος παρατηρητής της κατάστασης.


Συγκεκριμένα:

Ο προηγούμενος Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού κ. Σταθάκης, σε απάντησή του, στις 4 Αυγούστου 2016, σε σχετική κοινοβουλευτική μου ερώτηση, της 14ης Ιουλίου 2016, αφού επέρριψε ευθύνες στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Έκθεσης, αναφέροντας μάλιστα, με νόημα, ότι συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας, του Δήμου και του Επιμελητηρίου, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι αναγκαία η «άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του ΔΣ, η διενέργεια ουσιαστικού και σε βάθος διαχειριστικού ελέγχου και η ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας».

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 27 Ιουλίου 2016, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Παπαδεράκης, από τη Λαμία, είχε αναλάβει τις ίδιες δεσμεύσεις.

Από τότε έχουν περάσει 7 μήνες.

7 μήνες και είμαστε ακόμη στο σημείο αφετηρίας αυτών των πρωτοβουλιών.

Δηλαδή είμαστε, για πολλοστή φορά, στο ίδιο «έργο» θεατές.

«Έργο» που ανεβαίνει συνεχώς και παντού, όπως, για παράδειγμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Τότε όμως, είχα θέσει 2 πρόσθετα ερωτήματα στον κ. Υπουργό:


1ο Ερώτημα: Γιατί στο πρακτικό της Συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Έκθεσης, Συμβούλιο που υπενθυμίζω ότι παραιτήθηκε σύσσωμο, δηλαδή τόσο τα μέλη που είχαν τοποθετηθεί από την Κυβέρνηση, όσο και τα μέλη που ήταν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Φορέων της περιοχής, αναφέρεται ότι «έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη μας προς το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και δεν υπάρχει η βούληση να συνεχίσουμε να διοικούμε την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας υπό τις παρούσες συνθήκες»;

2ο Ερώτημα: Τι προτίθεται να πράξει το Υπουργείο σε ότι αφορά τη Διοίκηση της Έκθεσης;
Αυτά τα ερωτήματα ουδέποτε απαντήθηκαν.

Σήμερα, 7 μήνες μετά, όλοι μας αντιλαμβανόμαστε το γιατί.



Το ζήτημα συνεπώς που τίθεται σήμερα είναι τι πρέπει να γίνει άμεσα και μεσο-μακροπρόθεσμα ώστε να επανέλθει η Έκθεση αρχικά σε λειτουργία και μεταγενέστερα να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο;

1ον. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί, το συντομότερο δυνατόν, από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, ο διαχειριστικός έλεγχος της Εταιρείας.
Βέβαια, αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει αρκετούς μήνες πριν, αφού αρκεί μία απόφαση του αρμόδιου Υπουργού για την πραγματοποίηση έκτακτου δημοσιονομικού ελέγχου με βάση σχετικές καταγγελίες.

Αυτό δυστυχώς δεν έγινε.

2ον. Να αποκατασταθεί, το ταχύτερο δυνατόν, η λειτουργία του ΔΣ της Έκθεσης, με βάση τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, πέρυσι το καλοκαίρι, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Και αυτό ώστε να λειτουργήσει και εφέτος η ΠΕΛ. Σε περίπτωση μη λειτουργίας του ΔΣ της Έκθεσης, το Υπουργείο σε συνεργασία με τους φορείς, να εξασφαλίσει την εφετινή της λειτουργία.

3ον. Να αξιοποιηθεί η τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου της ΠΕΛ, που έγινε το 2014 (Ν. 4314/2014, ΦΕΚ Α’ 265, 23.12.2014) και η οποία προβλέπει διεύρυνση των δραστηριοτήτων και δυνατοτήτων της Έκθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το Νόμο της προηγούμενης Κυβέρνησης, Νόμο στον οποίο έκαναν ιδιαίτερα θετικά σχόλια εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Φορέων της περιοχής κατά τα εγκαίνια της 50ης ΠΕΛ (11 Ιουνίου 2016), η ΠΕΛ μπορεί, μεταξύ άλλων, να διαχειρίζεται και να λειτουργεί μόνιμο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, να προβαίνει σε εκσυγχρονισμό και επέκταση όλων των υποδομών της, να διοργανώνει εκθέσεις, σεμινάρια, συνέδρια και συναντήσεις με θέματα οικονομικού, τεχνολογικού, ερευνητικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού ενδιαφέροντος.
Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα, ανύπαρκτος Κυβερνητικός σχεδιασμός!

4ον. Να γίνει συνάντηση στο Υπουργείο που εποπτεύει την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας.
Να υπάρξει η δέσμευση από πλευράς του Υπουργείου ότι θα λειτουργήσει η Έκθεση με ομαλό και βιώσιμο τρόπο, με πιο ενεργό ρόλο, ακόμη και εποπτεία, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στη βάση όμως ενός βιώσιμου επιχειρησιακού σχεδίου.

5ον. Να επιδιωχθεί συνεργασία με την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, σε τεχνικό και λειτουργικό επίπεδο.


Και αυτό γιατί η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας διαθέτει πολλά, σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Βρίσκεται στο κέντρο της χώρας, σε σημείο που διευκολύνεται η πρόσβαση από ποικίλες κατευθύνσεις, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Μπορούν να υπάρξουν πολλών διαφορετικών ειδών εκθεσιακές διοργανώσεις.

Υπάρχουν οι υποδομές και οι εγκαταστάσεις, εντός και εκτός της Έκθεσης, εντός της πόλης και σε κοντινές αποστάσεις, για την ανάληψη σημαντικών διοργανώσεων.

Έχω συζητήσει το συγκεκριμένο ζήτημα με τον Πρόεδρο της ΔΕΘ, κ. Τζήκα, ο οποίος είναι θετικός και διαθέσιμος να προσφέρει τεχνογνωσία και συνεργασία, είτε ως τεχνικός σύμβουλος είτε/και ως συν-διοργανωτής εκθέσεων, υπό συγκεκριμένους όμως όρους βιωσιμότητας του εγχειρήματος.

Χρήστος Σταϊκούρας / Christos Staikouras

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη