''ΑΡΚΑΔΙΑ ΧΑΙΡΕ'' ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 14/03/2017


Οι Φίλοι Κινηματογράφου Λαμίας σας προσκαλούν την Τρίτη 14-3-2017 ώρα 21.15  στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας , στην προβολή της ταινίας «Aρκαδία Χαίρε» παρουσία του σκηνοθέτη Φίλιππου Κουτσαφτή. Δεκαπέντα χρόνια μετά την «Αγέλαστο Πέτρα» ο Φίλιππος Κουτσαφτής επιστρέφει με τη νέα του ταινία, ένα πορτρέτο της Αρκαδίας. Είσοδος ελεύθερη.

Βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι μια περιπλάνηση στο χθες και το σήμερα της Αρκαδίας, ενός τόπου τόσο φορτισμένου με μύθους και αναφορές που μοιάζει να κατοικεί σ’ ένα πεδίο που δεν ανήκει αποκλειστικά στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ενός τόπου που έχει τη δική του ξεχωριστή θέση στο χρόνο και το χώρο, αλλά και στη συνείδηση αμέτρητων ανθρώπων ανά τους αιώνες, που ονειρεύτηκαν το ιδανικό της, ή τα όσα η Αρκαδία συμβολίζει.

Παραγωγή: Κοινωφελές Ίδρυμα Μ.Ν.Στασινόπουλος-Βιοχάλκο
Σκηνοθεσία: Φίλιππος Κουτσαφτής
Σενάριο: Φίλιππος Κουτσαφτής
Φωτογραφία: Φίλιππος Κουτσαφτής
Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου
Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα
Διάρκεια: 90 λεπτά

Στην ταινία ο χρόνος έχει μια ιδιαίτερη διάσταση. Ο σκηνοθέτης παρακολουθεί το πώς αλλάζουν οι εποχές, ο τόπος, οι άνθρωποι. «Τον χρόνο τον δίνω πρωτίστως σε μένα. Η δική μου ανεπάρκεια με αναγκάζει να το κάνω, για να δω τα πράγματα καλύτερα» ανέφερε σχετικά. Ο ίδιος συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ότι η προετοιμασία της ταινίας ξεκίνησε «πριν μπει στο λεξιλόγιό μας η λέξη κρίση, αλλά ακόμη και τότε ήταν εμφανή ορισμένα στοιχεία που συνδέονται με αυτή».

Ο Φίλιππος Κουτσαφτής σημειώνει για την ταινία:

Σε ολόκληρη την Ελλάδα υπάρχουν τόποι έντονα φορτισμένοι ιστορικά και συναισθηματικά. Ωστόσο, η Αρκαδία φέρει μέσα και πάνω της μύθους και ιστορίες άγνωστες στους πολλούς. Υπάρχει ο μύθος της «Ευδαίμονος Αρκαδίας», που ήρθε από τη Δύση. Πίστευαν πως αν υπάρχει ένας επί Γης παράδεισος, αυτός είναι η Αρκαδία – ένας ονειρικός τόπος με κοινωνική δικαιοσύνη, μέτρο και άδολο έρωτα. Αυτή την ιστορία δεν την καλοξέρουμε. Αλλά στη Δύση, από τα ρωμαϊκά χρόνια μέχρι και την εποχή του Διαφωτισμού, το πίστευαν θερμά. Ακόμη και σήμερα υπάρχει μια Ακαδημία στη Ρώμη που λέγεται «Αρκαδία’’.  Πρέπει να βρούμε τα κομμάτια που επαναφέρουν τη σχέση με τον τόπο μας στο προσκήνιο. Να ξαναβρούμε την ταυτότητά μας.


Το σπουδαιότερο καλλιτεχνικό προσόν του Κουτσαφτή είναι η διαυγής, αθώα ματιά με την οποία πλησιάζει κάθε φορά το υλικό του, κάτι που κάνει κι αυτό το ντοκιμαντέρ του να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες «προκατασκευασμένες» κινηματογραφικές αποδείξεις της αλήθειας. Η κάμερα του «Αρκαδία Χαίρε» στέκεται με την ίδια απροσποίητη ειλικρίνεια και δέος απέναντι σε έναν αρχαίο ναό, ένα οργωμένο χωράφι κι ένα βλαχοπόπ πανηγύρι. Ανακαλύπτει τη μυστική τους σχέση μπροστά στα μάτια μας, μαζί μας, κι αυτό δίνει στην καταγραφή της αφενός καθαρότητα και αφετέρου μια γνήσια ποιητική διάσταση. Χρήστος Μήτσης – αθηνόραμα

Η «Αρκαδία Χαίρε» είναι μια ελεύθερη ελεγεία μιας πορείας ενός τόπου, που έχει φυλακίσει τους κανόνες και τους ρυθμούς της για να τους αποτίσει φόρο τιμής, ένα εικαστικό, πυρακτωμένο παραμύθι για ήρωες που έχουν μάθει να κρατούν μια καινούργια αφήγηση για κάθε καινούργιο αναγνώστη.  Χρήστος Πολίτης – Cinemag

Ένα ντοκιμαντέρ εξαιρετικά λεπτοδουλεμένο, οξυδερκές και πνευματώδες, με έντονη προσωπικότητα, που αφήνει τον θεατή πλουσιότερο απ’ ό,τι όταν έφτασε στην αίθουσα. Λήδα Γαλανού – Flix


η μουσική του Κ.ΒΗΤΑ στο «Αρκαδία Χαίρε»(απόσπασμα από flix.gr)

Οπως δηλώνει ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Βήτα στο Flix: «Αγάπησα τις εικόνες που ο Φίλιππος μου έδειξε, είναι ένα φίλμ για την εγκατάλειψη, για την ομορφιά της γης που παραμένει ότι και αν συμβεί, κάτι σαν τη πίστη που η ψυχή ζητά. Μια συνομιλία με το χώμα, τον ήλιο, τον άνθρωπο που πηγαινοέρχεται, ένας διάλογος με την μακροθυμία».

Αντίστοιχα, ο Φίλιππος Κουτσαφτής μας απαντάει στο τι είναι αυτό που προσθέτει η μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα στη δική του αφήγηση: «Η μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα λειτουργεί αντιστικτικά, χωρίς να κυριαρχεί ή να υποβιβάζεται σε σχέση με τα υπόλοιπα στοιχεία (εικόνα, λόγος, κτλ). Και αυτό το σύγχρονο μουσικό ιδίωμα προσθέτει μια άλλη διάσταση στην ταινία».

Φίλιππος Κουτσαφτής- Βιογραφικό

Γεννήθηκε στη Ζαγορά Βόλου. Αρχικά σπούδασε μηχανολογία και στη συνέχεια κινηματογράφο στην Αθήνα. στη Σχολή Σταυράκου, τμήμα Διευθυντών Φωτογραφίας. Έχει εργασθεί, ως Διευθυντής Φωτογραφίας σε δεκαέξι ταινίες μεγάλου μήκους, πολλές από τις οποίες διακρίθηκαν σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, σε ταινίες μικρού μήκους, καθώς και σε μεγάλο αριθμό προγραμμάτων για την Ελληνική Τηλεόραση. Εργάζεται επίσης ως σχεδιαστής φωτισμών σε θεατρικές, μουσικές και παραστάσεις χορού.

Φιλμογραφία
1987 Σεμνών Θεών (μμ)
1988 Μια Μέρα με τον Μίνωα (μμ)
2000 Αγέλαστος Πέτρα
2007 To. Ra. Ke. (μμ)
2015 Αρκαδία Χαίρε

filoicinelamias.wordpress.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη