''99 ΣΠΙΤΙΑ'' ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΕΩΝ 6/03/2017


Οι Φίλοι Κινηματογράφου Λαμίας συμμετέχουν σε εκδήλωση – συζήτηση που διοργανώνει η «Πρωτοβουλία Λαμίας ενάντια στους πλειστηριασμούς και στις κατασχέσεις»  και σας προσκαλούν στην προβολή της ταινίας «99 σπίτια» (99 homes), του Αμερικανού σκηνοθέτη Ραμίν Μπαράνι, τη Δευτέρα 06-03-2017, ώρα 18.30, στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δ. Λαμίας (Λεωνίδου 9-11, β’ όροφος).  Με αφορμή τον καταιγισμό εξώσεων και κατασχέσεων που ακολούθησαν το κραχ του αμερικανικού χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα να πλουτίσουν οι τράπεζες και οι εργολάβοι που ανέλαβαν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες, ο Ραμίν Μπαράνι, ένας από τους λίγους σκηνοθέτες που πραγματεύεται συστηματικά τα προβλήματα της εργατικής τάξης και των μη προνομιούχων, στήνει ένα ανθρώπινο δίλημμα με φόντο την επιβίωση στα χρόνια της οικονομικής χολέρας.  ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2014, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΡΑΜΙΝ ΜΠΑΡΑΝΙ
ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΤΟΡΟΝΤΟ, SUNDANCE &TELLURIDE
ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ SIGNIS ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΝΕΩΝ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ 2014


Μέχρι πού θα έφτανες για να κρατήσεις το σπίτι σου, την οικογένειά σου, την αξιοπρέπειά σου; Πόσο λεπτή είναι η γραμμή ανάμεσα στην επιβίωση και την εκμετάλλευση, πόσο εύκολο είναι ν’ αντισταθείς στην απληστία;

ΥΠΟΘΕΣΗ : Ο Ντένις Νας είναι ένας νεαρός οικοδόμος που ζει με το 10χρονο γιο του και την κομμώτρια μητέρα του – απλός βιοπαλαιστής που προσπαθεί να συντηρήσει την ολιγομελή οικογένειά του και το πατρικό τους σπίτι. Όταν, λόγω της ανεργίας στη σύγχρονη Αμερική, μένει πίσω στο δάνειο του και η τράπεζα του παίρνει το σπίτι (σε μια συγκλονιστική σκηνή έξωσης), ο Ντένις αποφασίζει, μη βρίσκοντας άλλη λύση, να δουλέψει για τον κτηματομεσίτη που ευθύνεται για τα δικά του δεινά, ώστε να κερδίσει τα χρήματα που χρειάζεται για να πάρει το σπίτι του πίσω. Μόνο που τα σχέδια που γίνονται από ανάγκη και αγωνία σπάνια έχουν την προσδοκώμενη έκβαση. Με μια ευέλικτη κάμερα, επιθετικά κοντινά πλάνα, ανεβασμένα ντεσιμπέλ και χωρίς στιγμή να κλείνει τα μάτια, ο Μπαράνι καταγράφει τον τρόμο της απώλειας των βασικών αγαθών στο σημερινό κόσμο, αλλά και την ευκολία της απώλειας των βασικών αρχών της ανθρώπινης ηθικής, με τρόπο ακριβή και μ’ έναν δυσβάσταχτο πραγματισμό.

Παραγωγή: Άσοκ Άμριτραζ, Ραμίν Μπαχράνι, Άντριου Γκάρφιλντ, Τζάστιν Νάπι,
Κέβιν Τούρεν
Σκηνοθεσία: Ραμίν Μπαχράνι
Σενάριο: Ραμίν Μπαχράνι, Αμίρ Ναντέρι
Φωτογραφία: Μπόμπι Μπουκό
Μοντάζ: Ραμίν Μπαχράνι
Μουσική: Άντονι Πάρτος, Ματέο Ζινγκάλες
Πρωταγωνιστούν: Μάικλ Σάνον, Άντριου Γκάρφιλντ, Λόρα Ντερν, Νόα Λόμαξ,
Κλάνσι Μπράουν
Η.Π.Α. | 2014 | Διάρκεια : 112 λεπτά

Στην πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του, ο Μπαράνι έχει αποκτήσει την αφηγηματική άνεση να ενσωματώνει το μερικό στο γενικό, τη συγκεκριμένη ιστορία στο κοινωνικό πρόβλημα, σε ένα περιστατικό που παραδόξως δεν έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα στον κινηματογράφο. Το παρά φύση πλησίασμα και η προβληματική σχέση του βιοπαλαιστή Γκάρφιλντ με τον σπουδαίο Σάνον στον ρόλο του αυτοδημιούργητου κτηματομεσίτη λειτουργούν θαυμάσια, και γίνεται απόλυτα κατανοητή η γκρίζα ζώνη δύο χαρακτήρων με διαφορετική αφετηρία, αντίθετη κοσμοθεωρία και παρόμοια αίσθηση της επιβίωσης.  (lifo.gr)

Κι όσο τα βασικά στοιχεία του «99 Homes» βρίσκουν σημεία εφαρμογής στην ελληνική και παγκόσμια επικαιρότητα, η ταινία είναι καθαρόαιμα αμερικανική, βασισμένη στη νοοτροπία μιας χώρας που έχτισε τα θεμέλιά της πάνω στο δίκαιο του ισχυρού, που δεν πριμοδοτεί ποτέ τους losers, παρά μόνο τους νικητές, μια χώρα, με τα λόγια του Ρικ Κάρβερ, «φτιαγμένη από νικητές, με νικητές, για νικητές». Ενα σύστημα, καθόλου μακρινό απ’ το δικό μας αλλά όχι ταυτόσημο, που σε μεγαλώνει με «αυστηρές ηθικές αρχές» αλλά, στην πορεία, έχει τη δυνατότητα να σε φτάσει σε τέτοιο σημείο εξαθλίωσης που, για να επιβιώσεις, αν το θέλεις ακόμα και να θριαμβεύσεις, να πατήσεις επί πτωμάτων, γνωρίζοντας ωστόσο ότι, με τη συμπαράσταση του συστήματος, μπορείς να γίνεις βασιλιάς.  (Λήδα Γαλανού – flix.gr)


Από την αρχή, ο Ραμίν Μπαράνι ήξερε ότι ήθελε να τοποθετήσει την ιστορία του στη Φλόριντα – στην ηλιόλουστη πολιτεία του Νότου, όπου οι αγοραπωλησίες ακινήτων γνώρισαν τεράστια άνθιση πριν την πλήρη κατάρρευση. Πριν ξεκινήσει την ταινία, έκανε ένα ταξίδι που του άνοιξε τα μάτια. Μέχρι σήμερα, τα προβλήματα συνεχίζονται. Το 2014, 1 στα 400 σπίτια στη Φλόριντα ήταν υπό καθεστώς κατάσχεσης. Ο Μπαράνι όμως, δεν ενδιαφερόταν τόσο για τα στατιστικά, όσο για τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιδρούν υπό την πίεση κατάσχεσης του σπιτιού τους – και την εξίσου ακραία και εξαιρετικά προσοδοφόρα επιχείρηση εξαγοράς σπιτιών.
«Ξεκίνησα την έρευνά μου διαβάζοντας βιβλία και άρθρα για την οικονομική κρίση. Επειδή όμως, ήθελα να παραμείνω προσγειωμένος, πήγα στην Φλόριντα,» εξηγεί ο Μπαράνι. «Εκεί πήγα στα δικαστήρια όπου δικάζονται οι κατασχέσεις, και κρίνεται η μοίρα σου σε 60 δευτερόλεπτα. Πέρασα αρκετό χρόνο με πραγματικούς κτηματομεσίτες. Έμεινα στα μοτέλ που ζουν οι οικογένειες που τους έχει γίνει έξωση και δεν έχουν πού να πάνε. Γνώρισα ένα σωρό κόσμο και έμαθα όλες τις μεθόδους για να εξαπατάς τις τράπεζες, το κράτος και τους ιδιοκτήτες.»

Μετά την προβολή της ταινίας, θα ακολουθήσει ενημέρωση από τους :α) Κο Σμήλιο Ηλία, Μέλος Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης και β) Κα Γώγουλου Νάντια, Δικηγόρος Λαμίας. Στο τέλος θα γίνει διάλογος και διαμόρφωση προτάσεων.

filoicinelamias.wordpress.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη