ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΟΜΑΣΤΟΡΕΣ 27-28/05/2017


Πρώτη ημέρα : Συνάντηση στις 12:00 στο Σούπερ Μάρκετ Γαλαξίας (στο ποτάμι) στα Καμένα Βούρλα και 14:00μ.μ. στο Καστράκι Καλαμπάκας. Μικρή πεζοπορία στα Μετέωρα. Από τη πλατεία ανηφορίζουμε προς το εκκλησάκι Άγιος Νικόλαος και ακολουθούμε καλογραμμένο μονοπάτι που περνάει από τη Παλιοπαναγιά και φτάνει στη βάση του πιο εντυπωσιακού βράχου των Μετεώρων, το Αδράχτι που βρίσκεται ανάμεσα στους τεράστιους βράχους της Αγιάς, Αλυσσός, Μόδι, Σουρλωτή. Κατάβαση από τα ίδια στο χωριό 1,5 ώρα περίπου. Κατόπιν ακολουθούμε τα πράσινα σημάδια για ανάβαση στο βράχο του Αγίου Πνεύματος. Το μονοπάτι αυτό μας οδηγεί κυριολεκτικά πάνω στο βράχο και σε περίπου μια ώρα στην εντυπωσιακή σκήτη του Αγίου Πνεύματος, η οποία είναι σκαλισμένη μέσα στο βράχο. Αφού θαυμάσουμε τη μοναδική θέα, με τα χρώματα του δειλινού, προς το Καστράκι, την οροσειρά της Πίνδου και τη κοιλάδα του Πηνειού ποταμού και παρατηρήσουμε τα δέντρα, που θαυμαστά έχουν φυτρώσει, πάνω στο βράχο, επιστρέφουμε προσεκτικά από τα ίδια στη βάση του βράχου των Κουμαριών και με εύκολη κατάβαση φτάνουμε γρήγορα στο Καστράκι. Διανυκτέρευση με σκηνές στο κάμπινγκ Καστράκι ή σε δωμάτια της περιοχής.
Εύκολη διαδρομή, Β.Δ.1, Ω.Π.3 -4, Υ.Δ. +400 -400, Μήκος 4χλμ περίπου.

Δεύτερη ημέρα : Αναχώρηση στις 08:30π.μ. από το κάμπινγκ για ένα μεγάλο οδοιπορικό ανάμεσα στους βράχους και τα μοναστήρια των Μετεώρων. Η σηματοδότηση του μονοπατιού με πράσινους κύκλους ξεκινάει από την πλατεία Καστρακίου με εμφανή πινακίδα, που βρίσκεται βορείως της πλατείας και δεξιά από το χαρακτηριστικό μεγάλο παλιό κτίριο. Η διαδρομή αρχικά διασχίζει τα σοκάκια του παλιού Καστρακίου έως την βρύση της Νεράιδας. Από την βρύση έως τα σπασμένα κομμάτια βράχου είναι χωμάτινη και μετά κινείται κυρίως, πάνω σε βράχινο ανάγλυφο. Συνεχίζουμε το μονοπάτι μέσα από τη χούνη του Αγίου Πνεύματος, ως τις φυλακές των μοναχών. Στη συνέχεια ακολουθούμε χωμάτινο μονοπάτι έως την άσφαλτο του περιφερειακού των Μετεώρων που τον ακολουθούμε για λίγο. Συνεχίζουμε στο ανηφορικό λιθόστρωτο μονοπάτι που περνάει από τη Δρακοσπηλιά, κάτω από το βράχο που βρίσκεται η μονή Βαρλαάμ. Αφήνουμε στη διασταύρωση το κεντρικό μονοπάτι και ανεβαίνουμε στην εντυπωσιακή μονή Βαρλαάμ. Κατάβαση από τα ίδια στο κεντρικό καλντερίμι που το ακολουθούμε έως το μοναστήρι Μεγάλο Μετέωρο, το πιο παλιό και το μεγαλύτερο μοναστήρι, που ιδρύθηκε το 14ο αιώνα από τον Άγιο Αθανάσιο και αποτέλεσε την πρώτη μοναστική κοινότητα των Μετεώρων. Ακριβώς πάνω από το μεγάλο Μετέωρο στέκει ο Πλατύς Λίθος που ο Άγιος ονόμασε Μετέωρο και έτσι πήρε το όνομά της όλη η περιοχή. Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας, περνάμε δίπλα από το βράχο του Φτελιά, από το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου και φτάνουμε στη θέση όπου στέκει το άγαλμα του Παπαθύμιου Βλαχάβα. Επιστρέφουμε στο δασικό δρόμο που περνά κάτω από το τελευταίο μοναστήρι των Μετεώρων, την μικρή και ιδιαίτερη σαν κτίσμα, μονή Υπαπαντής.

Σε πολύ λίγο αφήνουμε το δρόμο και ακολουθούμε φανερό μονοπάτι μέσα σε δρυόδασος, που περνά κάτω από τους βόρειους βράχινους πύργους, Γεράκι, Πηνειός, Καλόγερος, Καμπάνα, Βοσκός και φτάνουμε κάτω από το φημισμένο βράχο της Κρενής Πέτρας όπου παλιά βρίσκονταν πολλά ασκηταριά, πραγματικά ερημητήρια και σήμερα διάσπαρτες στάνες. Τέλος αφού περάσουμε κάτω από τους βράχους, Δισκοπότηρο, Φύλακας Αμπελώνας και Μπουλώτας, φτάνουμε στη άσφαλτο, στο σημείο λίγο μετά το βράχο της Δούμπιανης, (που μαζί με το Άγιο Πνεύμα σκεπάζουν και προστατεύουν το Καστράκι) ή λίγο πριν, από το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, του Αναπαυσά. Ακολουθούμε το κατηφορικό δρόμο έως το Καστράκι και το κάμπινγκ.

Για την επιστροφή μας ακολουθούμε τον κεντρικό δρόμο των Μετεώρων ως την εκπληκτική θέση θέας, την Ψαρόπετρα. Απολαμβάνουμε με μια τελευταία ματιά, τη μοναδική θέα που μας προσφέρει το σημείο αυτό, στις μονές της Αγίας Τριάδας και Ρουσάνου, καθώς και στους μεγαλοπρεπείς βράχους των Μετεώρων απλωμένους τριγύρω. Αφήνοντας πίσω μας το υποβλητικό σύμπλεγμα των βράχων, κατηφορίζουμε προς το Θεσσαλικό κάμπο συνεχίζοντας το ταξίδι μας, προς την ξακουστή και όμορφη πόλη, των Τρικάλων. Θα έχουμε χρόνο για καφέ και για μια σύντομη επίσκεψη στην πόλη.


Εύκολη διαδρομή, Β.Δ.1, Ω.Π.5 -6, Υ.Δ. +600 -600, Μήκος 10χλμ περίπου.


Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές έως 10:00μ.μ. στις 25/5/2017
Συντονιστές της Δράσης αυτής είναι :
1). Μίμης Συκιώτης Τηλ. 6981099280
2). Αρετή Μαλιγιάννη Τηλ. 6983480265

Για κόστος και λοιπές πληροφορίες τηλέφωνο στους συντονιστές

provomastores.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη