ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΗ ΜΑΓΓΙΔΗ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ 21/06/2017


Κύκλος διαλέξεων «Εν Λαμία 2017»
«Πολιτική Γεωγραφία του Μυκηναϊκού Κόσμου:
Ανακτορικά Κέντρα και Περιφέρεια- πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις και νέες προοπτικές έρευνας»

           Ο εαρινός Κύκλος Διαλέξεων «Εν Λαμία 2017» που διοργανώνει ο Δήμος Λαμιέων, ολοκληρώνεται με τη διάλεξη του Δρ. Χριστοφίλη Μαγγίδη,  Αναπληρωτή Καθηγητή Αρχαιολογίας του Dickinson College, υπεύθυνου ανασκαφών της Κάτω Πόλης των Μυκηνών, Διευθυντή Αρχαιογεωφυσικής Έρευνας του Γλα και Πρόεδρο του Μυκηναϊκού Ιδρύματος. Το θέμα της διάλεξης αφορά στην «Πολιτική Γεωγραφία του Μυκηναϊκού Κόσμου: Ανακτορικά Κέντρα και Περιφέρεια- πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις και νέες προοπτικές έρευνας».Η διάλεξη θα πραγματοποιηθείτην Τετάρτη 21 Ιουνίου και ώρα 19.30 στην Αίθουσα της Αρχαίας Αγοράς της Δημοτικής Πινακοθήκης «Αλέκος Κοντόπουλος».

           Ο Χριστοφίλης Μαγγίδης έχει σχεδόν τρεις δεκαετίες εμπειρίας σε μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, όπως στις Μυκήνες, στον Γλα, στην Κρήτη (Αρχάνες, Ιδαίον Άνδρον) και Θήρα (Ακρωτήρι). Από τότε που έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, το μεταδιδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο του Brown καθώς και ερευνητική υποτροφία από το Χάρβαρντ, τα ερευνητικά και διδακτικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται πρωτίστως στη Μινωική και Μυκηναϊκή αρχαιολογία, αλλά περιλαμβάνουν και θέματα ελληνικής γλυπτικής και αρχιτεκτονικής. Είναι, ακόμα, συγγραφέας πολλών άρθρων διεθνών συνεδρίων και τριών προσεχών βιβλίων.

         Η εκατονταπενταετής αρχαιολογική έρευνα του Μυκηναϊκού πολιτισμού σε όλη τη Μεσόγειο, η αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β, της πρώτης ελληνικής γραφής που χρησιμοποιήθηκε από τη Μυκηναϊκή ανακτορική γραφειοκρατία, η συγκριτική μελέτη Χεττιτικών, Αιγυπτιακών και Μεσοποταμιακών αρχείων, καθώς και η εξονυχιστική ανάλυση των Ομηρικών επών έχουν οδηγήσει στη θεωρητική ανασύσταση της Μυκηναϊκής πολιτικής γεωγραφίας.

        Η αρχαιολογική σκαπάνη, όμως, δεν παύει να εκπλήσσει: πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις επιβάλλουν αναθεώρηση των ερμηνειών μας και επανεξέταση της δυναμικής ανάμεσα στα Μυκηναϊκά ανακτορικά κράτη και την περιφέρεια του Μυκηναϊκού κόσμου, ενώ ανοίγουν νέες προοπτικές έρευνας.

       Η εκδήλωση εντάσσεται στον Κύκλο Διαλέξεων με το γενικό τίτλο «Εν Λαμία 2017» που πραγματοποιεί ο Δήμος Λαμιέων με στόχο να δώσει την ευκαιρία στους δημότες μας να ενημερωθούν για τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Μέσω μιας σειράς διαλέξεων διακεκριμένων ακαδημαϊκών και ερευνητών, κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να έρχεται σε επαφή, δωρεάν, με την επιστημονική γνώση, τις ερευνητικές δραστηριότητες και τα επιτεύγματα σε ποικίλους επιστημονικούς τομείς.

Την εκδήλωση θα προλογίσει η κ. Ευθυμία Καράντζαλη, Δρ Αρχαιολόγος & Αναπληρώτρια Προϊσταμένη ΕΦΑΦΕ.

lamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη