ΑΠΟΨΗ ΠΟΛΙΤΗ: LET'S DO IT ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ


  Παλιότερα είχα ακούσει μια ιστορία σχετικά με τον τρόπο καθαρισμού και την διατήρηση της καθαριότητας σε μια Πόλη και θα ήθελα να την αναφέρω. Κάποιος ειδήμονας του θέματος αναφερόμενος στο ακροατήριο έκανε την εξής ερώτηση. -Πόσες ήμερες χρειάζονται για να καθαριστεί καλά μια πόλη; Κάποιοι απάντησαν κάποιους μήνες, κάποιοι άλλοι κάποιες εβδομάδες, κάποιες ήμερες  κλπ. Ο ειδήμονας του θέματος χαμογελώντας τους απάντησε απλά. Κάνετε λάθος , χρειάζεται  ελάχιστη ώρα προσωπικής εργασίας  από τον καθένα μας. Συνεχίζοντας, διευκρίνισε ότι για να διατηρηθεί καθαρή μια πόλη είναι αρκετό να ασχοληθούν οικιοθελώς οι κάτοικοι της  μερικά λεπτά την ημέρα με τον καθαρισμό  των δρόμων και των πεζοδρομίων που περικλείουν τις κατοικίες τους. Πριν συνεχίσω θα ήθελα να λάβουμε υπόψη μας τα παρακάτω.

Τα συνεργεία του Δήμου όσες φιλότιμες προσπάθειες και να κάνουν είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μια σύγχρονης κοινωνίας για διάφορους λόγους, γιαυτο θα πρέπει οι πολίτες σε θέματα καθαριότητος θα πρέπει να είναι συμπαραστάτες και αρωγοί του δήμου. Τα τελευταία χρόνια οι εθελοντικές οργανώσεις στην πόλη μας ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια και ενεργοποιούνται σε θέματα εθελοντισμού είτε μόνες τους είτε κάτω από την καθοδήγηση του δήμου σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης και των προαστίων. Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι της πόλης μας είναι  ευαισθητοποιημένοι και ο εθελοντισμός υπάρχει και θα πρέπει ο δήμος για το καλό όλων μας να εκμεταλλευτεί αυτή την  εθελοντική ευαισθησία των κατοίκων.

Θέλω να πω πως θα ήταν ευλογία για την πόλη αν όλοι οι κάτοικοι της πόλης μας αποφάσιζαν συντονισμένα  να καθαρίσουν τις γειτονιές τους από κάθε λογής σκουπίδια.

 Π.Χ. Αν αποφασιστεί ότι κάθε Τετάρτη όλοι οι κάτοικοι θα κατεβαίνουν από τις πολυκατοικίες και τα σπίτια τους γενικότερα για να καθαρίσουν την γειτονιά τους μέσα σε λίγο χρόνο όλη η πόλη μας θα είναι πεντακάθαρη χάρη στις προσπάθειες των κατοίκων μέσω του εθελοντισμού.

 Το παραπάνω παράδειγμα  το διαπιστώνω καθημερινά  στην πράξη στις εργατικές κατοικίες στα Γαλανέϊκα που κατοικώ. Όλες οι νοικοκυρές  που διαμένουν επί της Αλύτρωτων Πατρίδων κάθε μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ ανάλογα με τις δουλειές τους θα βγουν στον δρόμο και θα καθαρίσουν τα πεζοδρόμια και τον δρόμο από κάθε λογής σκουπίδια κρατώντας έτσι τον δρόμο και το πεζοδρόμιο ολοκάθαρο.

Κύριε δήμαρχε της Λαμίας στην μέχρι σήμερα θητεία σας έχετε δείξει μια αξιοθαύμαστη υπομονή και εγκράτεια σε ότι έχει σχέση με τη κατάσταση που παραλάβατε αλλά και με την νοοτροπία της τοπικής κοινωνίας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στην πλειοψηφία της  τοπικής κοινωνία υπάρχει μια απαξίωση σε ότι έχει σχέση με τον εθελοντισμό και τα οφέλη του. Με την ανάδειξη του εθελοντισμού σαν άμεση προτεραιότητα σας η πόλη μας θα έχει μόνο οφέλη.

 Καταρχάς οι πολίτες της πόλης μας θα αποκτήσουν αίσθημα κοινωνικής προσφοράς το οποίο θα έχει σαν αποτέλεσμα να αλλάξει τον χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία τους.

 Μέσα από τις ομαδικές εμπειρίες του εθελοντισμού οι εθελοντές θα ενισχύσουν τις καλές πλευρές του χαρακτήρα τους και διαμορφωθούν  σε καλύτεροι άνθρωποι,  πιο ενεργοί πολίτες, πιο ανεξάρτητοι, πιο θαρραλέοι, πιο ανοιχτόμυαλοι και ποιο τολμηροί
.
 Για να είναι όμως καθολική και επιτυχημένη η εθελοντική κίνηση πρέπει να έχει την παρότρυνση, τον έλεγχο και την καθοδήγηση του δήμου και όχι μόνο.

 Την συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδος ή τις συγκεκριμένες ημέρες στις οποίες η εθελοντική δραστηριότητα  θα έχει οριστεί από τον δήμο της πόλης, όλοι οι αιρετοί με τον δήμαρχο επικεφαλής θα κατέβουν στον δρόμο έξω από τα σπίτια τους με μια σακούλα σκουπιδιών στα χέρια και θα δώσουν το παράδειγμα ώστε να κάνουν θεσμό τον εθελοντισμό για μια καθαρή πόλη.  

Απευθυνόμενος στην δημοτική αρχή της πόλης μας θα της πρότεινα να εξετάσει πολύ σοβαρά τις προοπτικές και τα ευεργετήματα του εθελοντισμού. Αν η παραπάνω δραστηριότητα γίνει θεσμός τότε θα μπορέσει να επεκταθεί σαν εθελοντικό σχέδιο δράσης  στις πλατείες , στα αλσύλλια κλπ.  Όπως βλέπουμε παραπάνω εθελοντές υπάρχουν πολλοί, ο τρόπος που θα τους εκμεταλλευτεί η τοπική κοινωνία είναι το ζητούμενο.    

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
www.lamia.gr

Την άποψη μας έστειλε ο αναγνώστης της σελίδας μας στο facebook Καλλιώρας Γεώργιος

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη