''THE NIGHT IS YOUNG'': ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ NISI 13/07/2017


Οι Φίλοι Κινηματογράφου Λαμίας σας προσκαλούν την Πέμπτη 13-7-2017 ώρα 21.30 στον πολυχώρο Nisi στην παραλία Ραχών, στην προβολή της ταινίας «the night is young» (mauvais-sang) του Leos Carax που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο. H δεύτερη ταινία του Λεός Καράξ, ένα εκρηκτικό love story με φόντο το Παρίσι αποκαλύπτει το παραισθησιογόνο στιλ ενός δημιουργού που μετά από αυτήν την ταινία χαιρετίστηκε ως το «παιδί-θαύμα» του γαλλικού σινεμά. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

Σε ένα κράμα ρομαντισμού και γανκστερικής παραγωγής, στα πλαίσια του φιλμ νουάρ εξελίσσεται το Mauvais Sang. Ο σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός STBO έχει αρχίσει να εξαπλώνεται. Αιτία είναι το χωρίς συναίσθημα σεξ. Όλο και περισσότεροι νέοι, στην ηλικία της ερωτικής ανησυχίας και πειραματισμού μολύνονται και κανείς δεν έχει πρόσβαση στο αντίδοτο. Στην πορεία του σχεδίου τους όμως, ο νεαρός Alex, που πρόσφατα χώρισε με τη συνομήλικη κοπέλα του Lise (Julie Delpy), δείχνει να ερωτεύεται την Anna, την ερωμένη του πατέρα του (Juliette Binoche).

Υπάρχει άραγε περίπτωση σ’ αυτή τη ζωή να αγαπιούνται δύο άνθρωποι το ίδιο; Ή η αγάπη έχει ανεπίστρεπτα μολυνθεί κι αργοπεθαίνει;


Ο Λεός Καράξ στη δεύτερη ταινία της καριέρας του (μετά το «Boy Meets Girl» του 1984) συνθέτει μία λυρική παραβολή για το θάνατο του ρομαντισμού σ’ έναν κυνικό κόσμο, αλλά και ένα ερωτικό κινηματογραφικό γράμμα στο σινεμά είδους: όχι τόσο του νεονουάρ και της επιστημονικής φαντασίας που αποτελούν αφορμή και επίφαση, όσο στους μάστερ της νουβέλ βαγκ – και ειδικά στον Ζαν-Λικ Γκοντάρ. Η πλοκή δεν σε ενδιαφέρει τόσο, όσο το καθαρόαιμο συναίσθημα που γεννά η κινηματογραφική εικόνα, η ποιητική τόλμη των πλάνων, οι πέρα από τα όρια ήρωες. Ενα σινεμά που το βλέπεις με την καρδιά, όσο κρατάς ορθάνοιχτα τα μάτια στους πειραματισμούς της οθόνης. Πόλυ Λυκούργου – Flix

Παραγωγή: Αλεν Νταάν
Σκηνοθεσία: Λεός Καράξ
Σενάριο: Λεός Καράξ
Φωτογραφία: Ζαν-Ιφ Εσκοφιέ
Μοντάζ: Νελί Κετιέ
Πρωταγωνιστούν: Ζιλιέτ Μπινός, Ντενίς Λαβάν, Ζιλί Ντελπί, Μισέλ Πικολί
Διάρκεια: 116 λεπτά

Τrivia
Ο αυθεντικός τίτλος της ταινίας («Mauvais Sang» / «Μολυσμένο Αίμα») είναι τόσο μία πρώτη αναφορά στο AIDS την εποχή της γέννησής του, όσο, ακόμα πιο συμβολικά, δανείζεται την κυνική ματιά του για την ηθική κατάπτωση του σύγχρονου ανθρώπου, ο οποίος κάπου κάποτε σταμάτησε να αισθάνεται, από το ποίημα του Αρθούρου Ρεμπό «Μία Εποχή στην Κόλαση».

www.facebook.com/events/240350889816468

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη