ΟΡΟΣ ΚΝΗΜΙΔΑ: ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΘΕΑ


Οδηγώντας στην Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας οι περισσότεροι θα έχετε προσέξει τον επιβλητικό ορεινό όγκο που υψώνεται απότομα πάνω από το Άγιο Κωνσταντίνο και τα Καμένα Βούρλα. Πρόκειται για το μικρού σχετικά ύψους (938 μ.) όρος Κνημίδα, την ανατολική απόληξη του Καλλίδρομου. Στην περιοχή ζούσαν οι Επικνημίδιοι Λοκροί και κνημίδα είναι το μέρος της πανοπλίας που προστατεύει την κνήμη.

Παρά τις μεγάλες κλίσεις που έχουν οι πλαγιές του, που κατεβαίνουν προς τη θάλασσα, η προσέγγισή του είναι σχετικά εύκολη είτε με το αυτοκίνητο είτε με τα πόδια.

Ένας μικρός ανηφορικός δρόμος από τα Καμένα Βούρλα στην πίσω πλευρά (νότια) του όρους Κνημίδα. Εδώ οι κλίσεις είναι ηπιότερες και βρίσκεται το μικρό ορεινό χωριό Καρυά (σε απόσταση 10 χλμ., με 800 μ. υψόμετρο), που ατενίζει την ενδοχώρα της Στερεάς Ελλάδας, την κοιλάδα του Βοιωτικού Κηφισού και τους γύρω ορεινούς όγκους Ρούμελης.

Ο κύριος πληθυσμός των Καμένων Βούρλων προέρχονται από το χωριό Καρυά, της οποίας οι κάτοικοι μετακινήθηκαν στην περιοχή των Καμένων Βούρλων όταν άρχισε η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Μέχρι τότε τα Καμένα Βούρλα ήταν ελώδεις περιοχές και χωράφια. Όταν ακόμη ο δρόμος ανηφορίζει προς την Καρυά, περνά πρώτα από τη μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (4 χλμ. από τα Καμένα Βούρλα). Το καθολικό της μονής είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής χωρίς τρούλο παρότι έχει υποστεί πολλές τροποποιήσεις χρονολογείται από το 12ο αιώνα και έχει κτιστεί με υλικά αρχαίου ιερού του οποίου η θέση δεν έχει εντοπισθεί. Ο ναός ανακατασκευάστηκε το 16ο μ.Χ. αιώνα και τότε απέκτησε την τελική του μορφή και οι τοιχογραφίες είναι του 18ου αιώνα. Δυστυχώς, οι συνεχείς μεταγενέστερες προσθήκες και σύγχρονες επεκτάσεις κυρίως στους εξωτερικούς χώρους με τσιμεντένια κτίρια έχουν αλλοιώσει την αρχική μορφή της μονής.


Το εντυπωσιακό στοιχείο που προσφέρει η Κνημίδα είναι η περιμετρική θέαση προς τη βόρεια Εύβοια και τον Ευβοϊκό κόλπο, τον Παγασητικό κόλπο, τα Καμένα Βούρλα, τον Άγιο Κωνσταντίνο, τα στενά των Θερμοπυλών, το δέλτα του Σπερχειού, το σύνολο του Μαλιακού κόλπου και μεγάλο μέρος του λαμιακού κάμπου.

Από τις κορφές της μπορεί να ατενίσει κανείς τα βουνά της μισής κεντρικής Ελλάδας. Ανατολικά τη Δίρφη και το Καντήλι της Εύβοιας. Βόρεια το Πήλιο και την Όρθρη. Δυτικά τον Παρνασσό, τη Γκιώνα, τα Βαρδούσια, την Οίτη και το Καλλίδρομο. Νότια το Χλωμό και τον Ελικώνα.

Όλα αυτά μπορεί να τα απολαύσει κανείς πεζοπορώντας σε μία από τις δύο διαδρομές που ξεκινούν λίγο έξω από τα Καμένα Βούρλα και ανηφορίζουν προς τις πλαγιές της Κνημίδας.


Η πρώτη και δυσκολότερη είναι το Μονοπάτι των Σπηλαίων, που ξεκινά πολύ κοντά στη έξοδο της Εθνικής Οδού για Καμένα Βούρλα και από διαμορφωμένο μονοπάτι με μεγάλη κλίση, σε χείλος φαραγγιού και πευκοδάσος, διασχίζει μια σειρά από σπήλαια και ανοιχτούς θόλους και καταλήγει στη θέση «βρύση Γιαννάκη».

Η δεύτερη η πιο εύκολη, η οποία και συνιστάται, ξεκινά από τη θέση Άλογο, λίγο πριν από τη μονή Μεταμόρφωσης Σωτήρος, όπου υπάρχει μικρός συνοικισμός. Ακολουθεί διαμορφωμένο μονοπάτι με σχετικά ήπια κλίση, μέσα από πυκνό δρυοδάσος και περνά επίσης στη βρύση Γιαννάκη. Από εκεί εύκολα, από αγροτικό δρόμο καταλήγει στο χωριό Καρυά, με συνολική διάρκεια περίπου 4 ώρες, και όπου περιμένει ένα παραδοσιακό ταβερνάκι… όνομα και πράγμα.

Γράφει: Χρήστος Φαλλιέρος
Φωτογραφίες: Χρήστος Φαλλιέρος

ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
tetartopress.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη