ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ

« Πηγές Λεωνίδα »

Οι πηγές του Λεωνίδα βρίσκονται κάτω από το άγαλμά του και παράπλευρα από την τάφρο που οδηγεί τα νερά της πηγής των Τριακοσίων στον μαλιακό κόλπο. Είναι ανάμεσα στην παλιά και τη νέα εθνική οδό· δύο όρια με ένταση κι ανάμεσα μια παύση.



Εδώ διαγράφεται μια ελλειψοειδής λιμνούλα, κοντά στα 80 τ.μ. κι έχει πολύ μικρότερη ροή από αυτή της πηγής των Τριακοσίων. Η θερμοκρασία της είναι 37°C. Η πρόσβαση γίνεται από ένα παράδρομο στην παλιά εθνική οδό, αμέσως μετά το χωριό Θερμοπύλες με κατεύθυνση προς τη Λαμία. Η πηγή αποκαλύπτεται απρόσμενα κι ας μην κρύβεται, είναι δύσκολο κάποιος να αντιληφθεί την ύπαρξή της, αυτή την πηγή την γνωρίζουν κυρίως ντόπιοι και την προτιμούν όταν δεν αντέχουν το καυτό νερό της πάνω πηγής.



Το τοπίο διαμορφώνεται κυρίως από ένα υπόλευκο, καφέ-γκρι υπόστρωμα που θυμίζει παραλία, ενώ στη μια πλευρά το έδαφος «βυθίζεται» σιγά σιγά με στοιχειώδεις-ακανόνιστες κλιμακωτές βαθμίδες που οδηγούν στο νερό. Μια ξύλινη καρέκλα καφενείου βρίσκεται εκεί, αυτή η καρέκλα είναι όλα, αποδυτήριο, κρεμάστρα, στήριγμα· λίγο πιο πέρα ένα εκκλησάκι-αφιέρωμα σηματοδοτεί την πηγή. Το νερό που αναβλύζει δεν ακούγεται, δε σχηματίζει ροή και δεν γράφει πάνω στο έδαφος, διαφεύγει υπόγεια. Τριγύρω υπάρχει χαμηλή βλάστηση, στάχια, καλαμιές και βούρλα ορίζουν το μισό του σχήματος της πηγής, ενώ όπου δεν υπάρχει βλάστηση ο χώρος μοιάζει με εργοτάξιο. Το τοπίο είναι κινηματογραφικό, σιωπηλό, ο δρόμος της εθνικής γίνεται οθόνη και ο λουόμενος θεατής και καταγραφέας αυτού του δρόμου· δυο κόσμοι διαφορετικοί σε απόσταση μηδενική. 





ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
Τα άγια νερά του νομού Φθιώτιδας - θέσεις και ανιχνεύσεις - Ερευνητική εργασία των: Ελένη Τσατσάνη - Ευαγγελία Αποστόλου - Επιβλέπων: Θεοκλής Καναρέλης -Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - ΒΟΛΟΣ 2010-2011

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη