Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΤΡΩΝΙΑ ΓΙΑ ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ


ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πριν δύο εβδομάδες διεξήχθη το τρίτο πανελλήνιο συνέδριο ιαματικής ιατρικής στα Καμμένα Βούρλα με συνδιοργάνωση της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας της κεντρικής ένωσης δήμων Ελλάδος του Δήμου Μώλου Αγίου Κωνσταντίνου του πανελληνίου ιατρικού συλλόγου και άλλους φορείς.
Ξεκινώ λέγοντας ένα μπράβο στους διοργανωτές όχι μόνον για την αρτιότητα του συνεδρίου, την ποιότητα και το υψηλό επίπεδο των εισηγήσεων αλλά γιατί χάρις στο πρώτο συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής που διοργανώθηκε το 2015 ιδρύθηκε η Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής η οποία προωθεί την υπόθεση της αξιοποίησης του ιαματικού πλούτου της χώρας με ταχείς ρυθμούς.

Η Ελλάδα μετά την απαξίωση των εγκαταστάσεων του ελληνικού οργανισμού τουρισμού ΕΟΤ, μετά την υποβάθμιση της λουτροθεραπείας λόγω της πτώχευσης του ασφαλιστικού της συστήματος, έχει σήμερα την δυνατότητα, σε συνεργασία με σοβαρούς και δυνατούς ιδιώτες επενδυτές, με την συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να γίνει ένας διεθνής προορισμός για τον ιατρικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας.

Και όταν λέμε έχει την δυνατότητα δεν εννοούμε και δεν συζητάμε για το αποτυχημένο μοντέλο της μίζερης αξιοποίησης της τελευταίας εικοσαετίας με την λουτροθεραπεία στις υποβαθμισμένες εγκαταστάσεις του ΕΟΤ μιλάμε για σύγχρονες μονάδες ολοκληρωμένης φροντίδας και αναψυχής που να περιλαμβάνουν το σύνολο του σχετικού προϊόντος, και να απευθύνονται σε ευρύ φάσμα ηλικιών και βαλαντίων.

Και ποιο είναι αυτό το προϊόν?

Αρχίζοντας από την κλασσική λουτροθεραπεία την εισπνοθεραπεία την ποσιθεραπεία την λασποθεραπεία την καλλυντική θεραπεία, την αποκατάσταση τραυμάτων και παθήσεων την ορθοπεδική αποκατάσταση την αισθητική Δερματολογία αλλά και την ψυχική υγεία,
Και ασφαλώς όλα τα παραπάνω σε οργανωμένα κέντρα, χωροταξικά κατανεμημένα ανά την Ελλάδα, που θα δρουν συμπληρωματικά το ένα με το άλλο και που θα αξιοποιούν την μοναδική ελληνική φύση και τον ελληνικό πολιτισμό

Στην ημερίδα ακούστηκε από τον αντιπεριφερειάρχη κύριο Καραΐσκο, η προτροπή να ανατρέξουμε στο ασκληπιείο του Ιπποκράτη στην Κώ για να δούμε πως από την αρχαιότητα συνδυαζόταν όλα τα παραπάνω.

Και πράγματι αν επισκεφτεί κανείς την Κω, αξίζει να δει τις εγκαταστάσεις του Ιπποκράτη οποίος σε μία μαγευτική τοποθεσία συνδυάζοντας τα παραπάνω προήγαγε την θεραπεία ψυχής και σώματος.

Αυτόν λοιπόν που σήμερα τον ονομάζουμε τουρισμό ευεξίας, πρέπει με γρήγορα βήματα να προωθήσουμε στην πατρίδα μας.

Και πως θα γίνει αυτό?

Ακούστηκε στο συνέδριο από τον υφυπουργό κύριο Πιτσιόρλα ότι τους επόμενους μήνες θα εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ιαματικά της Κύθνου και των Θερμοπυλών,υπόθεση για την οποία όπως ακούστηκε από το στόμα του κυρίου Πιτσιόρλα ασκούνται πιέσεις και από τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κύριο Μπακογιάννη στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της αξιοποίησης των ιαματικών της περιοχής. Φαίνεται λοιπόν ότι η πολιτεία ανακοινώνει ότι κάτι ξεκινάει, και μπορεί τα ίδια να έχουμε ακούσει πολλές φορές όμως πάντα ελπίζουμε ότι το κεντρικό κράτος κάποτε θα αφυπνιστεί. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να γίνουν τα παρακάτω.

1) Να θεσμοθετηθεί η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στις επενδύσεις, όχι βέβαια γιατί έχει περίσσεια χρημάτων προς διάθεση, αλλά γιατί εκφράζει άμεσα την κοινωνία και μπορεί να εξασφαλίσει την κοινωνική αποδοχή αλλά και την στήριξη της τοπικής κοινωνίας σε οποιαδήποτε επένδυση.

2) Να γίνει μία εθνική χωροταξική μελέτη και κατανομή της αξιοποίησης των ιαματικών της χώρας ανάλογα με την σύσταση των νερών, ανάλογα με το φυσικό, το αρχαιολογικό και πολιτιστικό περιβάλλον λαμβάνοντας υπόψη την γειτνίαση με πιστοποιημένες ιατρικές μονάδες αξιοποιώντας τις πύλες της χώρας ( αεροδρόμια, λιμάνια ,σιδηροδρομικό δίκτυο )και με στόχο την συμπληρωματικότητα και αλληλοκάλυψη των μονάδων που θα δημιουργηθούν για ένα ολοκληρωμένο μοντέρνο προϊόν και αποτέλεσμα.

3) Να γίνει προσπάθεια να πιστοποιηθεί η Ιαματική ιατρική ως κλάδος της ιατρικής μέσα από έρευνα και τεκμηρίωση της ευεργετικής επιδράσεις των ιαματικών νερών και λουτρών στην ψυχοσωματική υγεία του ανθρώπου, με στόχο να λειτουργήσει στο πανεπιστήμιο ή στο ΤΕΙ αντίστοιχη έδρα ή τμήμα Ιαματικής ιατρικής σε συνδυασμό με την πιστοποίηση μεγάλων νοσηλευτικών μονάδων ανά την χώρα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

4) Με δεδομένο ότι τα προηγούμενα χρόνια με νόμο της υπουργού Κεφαλογιάννη η Ιαματική λουτροθεραπεία θεωρείται πρωτοβάθμια περίθαλψη δίνεται η δυνατότητα στο κράτος να ενισχύσει μέσα από το ασφαλιστικό σύστημα ξανά κινητό θεραπεία ενισχύοντας έτσι την εσωτερική αγορά και δημιουργώντας κινητικότητα στις μονάδες που θα δημιουργηθούν.

5) Με ένα καλά σχεδιασμένο εθνικό δίκτυο παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών ευεξίας και ιαματικής φροντίδας, να βγουν προκηρύξεις με συγκεκριμένες προδιαγραφές και κατευθύνσεις για προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων ώστε το τελικό προσφερόμενο προϊόν να είναι εφάμιλλο των μεγάλων κέντρων του εξωτερικού και με δεδομένο το υψηλής στάθμης ιατρικό προσωπικό της χώρας αλλά και το χαμηλότερο κόστος παροχής ιατρικών υπηρεσιών σε σχέση με την Ευρώπη να αποτελέσουν πόλο έλξης για τουρισμό υγείας και ευεξίας από την Ευρώπη και όλον τον κόσμο.
Η Φθιώτιδα ανάλογα με την έκταση της είναι προνομιούχος σε σχέση με τον αριθμό και την ποικιλία των ιαματικών πηγών της και νομίζω ότι πλέον έφτασε η ώρα της δράσης δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις και ιδεοληψίες που πάνε πίσω την ανάπτυξη της χώρας μας, τον πλούτο που μας χάρισε η φύση δεν μπορεί να τον αφήνουμε άλλο κρυμμένο και αναξιοποίητο.

Γιώργος Νικολάου Κοτρωνιάς

Γεώργιος Κοτρωνιάς

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη