ΛΑΜΙΑ: ΕΦΚΑ: ΠΟΙΟΙ ΕΥΝΟΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ


Περισσότεροι από 3.000 μηχανικοί, ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ, 1.500 δικηγόροι του πρώην ΤΑΝ, αλλά και επιμέρους περιπτώσεις γιατρών, φαρμακοποιών και ελεύθερων επαγγελματιών, ειδικότερα εφημεριδοπώλες και πωλητές λαϊκών αγορών, αναμένεται να είναι εκείνοι που θα καρπωθούν το όφελος από την ευνοϊκή ρύθμιση της μείωσης 50% των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών.
Αγγελόπουλος Βασίλης

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι παραπάνω αυτοαπασχολούμενοι να έχουν εργαστεί αποδεδειγμένα 40 έτη. Η μείωση αφορά μόνο τις εισφορές υπέρ κλάδου κύριας σύνταξης, επικούρησης και εφάπαξ. Αντίθετα, δεν αφορά τις εισφορές υπέρ ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που θα πρέπει να καταβάλλονται στο σύνολό τους. 

Η ρύθμιση, που θεσμοθετήθηκε στο νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) και για την οποία ο ΕΦΚΑ εξέδωσε αναλυτική εγκύκλιο, δεν αφορά τους μισθωτούς εργαζόμενους. Επίσης, δεν αφορά τους συνταξιούχους που συνεχίζουν να απασχολούνται, εάν συμπλήρωσαν το όριο των 40 ετών εργασίας, χρονικό διάστημα μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη νομολογία υπάρχουν εκπτώσεις εισφορών (5-50%) γι’ ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ έως 31 Δεκεμβρίου 2020. Η μείωση εισφορών κατά 50% για όσους συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης και επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται, εφαρμόζεται μετά τις αρχικές εκπτώσεις για τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ.

Για περιπτώσεις αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από την 1.1.17 και μετά και δεν έχουν ενεργοποιηθεί, μετά την δημοσίευση της εγκυκλίου, θα μπορεί να γίνει ο σχετικός συμψηφισμός εισφορών.

www.dikaiologitika.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη