ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ!


Η Αμφίκλεια είναι μια γραφική κωμόπολη στην περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας της Στερεάς Ελλάδας. Χτισμένη στις πλαγιές του Παρνασσού, σε υψόμετρο περίπου 400 μέτρων, βρίσκεται καταμεσής μιας πανέμορφης και καταπράσινης περιοχής και ενδείκνυται για ορμητήριο για διάφορες κοντινές εκδρομές στην περιοχή, για πεζοπορικές διαδρομές, αλλά για όσους επιθυμούν να εκδράμουν για χειμερινά σπορ στο κοντινό Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού.

Η ιστορία της Αμφίκλειας ξεκινά από την αρχαιότητα. Πρώτη ονομασία της πόλης ήταν Οφιτεία κι έπειτα Αμφίκαια. Καταστράφηκε από τους Πέρσες το 480 π. Χ. κατά το πέρασμά τους από την κοιλάδα του Κηφισού, μετά από τη μάχη των Θερμοπυλών, ξαναχτίστηκε όμως στην ίδια θέση και αναφέρεται από τον Παυσανία τον Περιηγητή στα «Φωκικά». Κατά το Μεσαίωνα, η περιοχή παρήκμασε όμως και ερήμωσε.

Αρκετούς αιώνες αργότερα χτίστηκε στην περιοχή της αρχαίας Αμφίκλειας ένα νέο χωριό που ονομάστηκε Δαδί, το οποίο άκμασε στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Σημαντική ήταν η συμβολή του Δαδιού στον απελευθερωτικό αγώνα ενώ ρουμελιώτες οπλαρχηγοί της Επανάστασης όπως ο Αθανάσιος Διάκος και ο Οδυσσέας Ανδρούτσος έδρασαν στην πόλη κατά τα χρόνια του ξεσηκωμού. Το Δαδί μετονομάστηκε σε Αμφίκλεια το 1915, λόγω της θέσης του δίπλα στην αρχαία πόλη.

Η Αμφίκλεια απέχει 45 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Φθιώτιδας, Λαμία, και 170 από την Αθήνα. Σήμερα αποτελεί το κοινωνικό και εμπορικό κέντρο μιας αγροτικής περιοχής, με κύριες καλλιέργειες τα καπνά, το βαμβάκι και τα σιτηρά. Διαθέτει τουριστική υποδομή από ξενώνες και παραδοσιακές ταβέρνες.

Αξιοθέατα της περιοχής:

- Το Μουσείο Άρτου και το Μουσείο Επαγγελμάτων στην Αμφίκλεια

- Ο Βοιωτικός Κηφισσός, με τους παλιούς νερόμυλους και τις πετρόχτιστες γέφυρες. Προσφέρεται για πεζοπορία κατά μήκος της όχθης του, όπου υπάρχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ενώ, για τους πιο… ριψοκίνδυνους, προσφέρεται και για κανό.

- Η λίμνη της Νευρόπολης, στο όρος Καλλίδρομο, κοντά στο Παλαιοχώρι, που είναι μοναδική στο είδος της για όλο τον ορεινό όγκο της Στερεάς Ελλάδας.

- Ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού με έκταση 3.513 εκτάρια. Στον άμεσο περίγυρο του Δρυμού υπάρχουν αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι και χιονοδρομικά κέντρα.

- Η Σπηλιά του Οδυσσέα Ανδρούτσου, που βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από την Τιθορέα, σε μια απόκρημνη πλαγιά του Παρνασσού. Στη σπηλιά αυτή ο ήρωας του 1821 έζησε περίπου τρία χρόνια με την οικογένειά του στη διάρκεια της Επανάστασης.

Τα τελευταία χρόνια η Αμφίκλεια παρουσιάζεται μεγάλη τουριστική ανάπτυξη. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γειτονικό Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, που απέχει 17 χιλιόμετρα από την κωμόπολη και το οποίο επισκέπτονται πολλοί λάτρεις των χειμερινών σπορ κάθε Σαββατοκύριακο το χειμώνα.

ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
unknowngreece.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη