ΛΑΜΙΑ: ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 50% ΤΩΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ


Στα 600 εκατ. ευρω υπολογίζει το ΓΛΚ το κόστος της αποκατάστασης μισθών και συντάξεων των ενστόλων στα προ του Αυγούστου του 2012 επίπεδα, αναδρομικά. Το ΣτΕ έδωσε προθεσμία οκτώ μηνών στην κυβέρνηση να υλοποιήσει την απόφαση του.
Αντωνόπουλος Γιώργος

Οι αυξήσεις που θα δουν λοιπόν θα κυμαίνονται από 32 ευρώ έως 166 ευρώ το μήνα ενώ τα αναδρομικά 65 μηνών ξεκινούν από 2.102 ευρώ για χαμηλόβαθμους αξιωματικούς και φθάνουν στις 10.790 για τους ανωτάτους.

Στην απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή των αναδρομικών στους στρατιωτικούς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του Σκάι. Υπολογίσαμε ότι αυτά τα χρήματα με τις προσαυξήσεις είναι γύρω 450-500 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων. Κάναμε λοιπόν μια μελέτη για το πώς μπορούμε να το δώσουμε. Βάση της μελέτης μπορούμε να τα δώσουμε σε μηνιαίες δόσεις. Πιστεύω ότι από τον Οκτώβρη-Νοέμβρη θα ξεκινήσουμε να τα δίνουμε» τόνισε ο κ. Βίτσας.

Η περίοδος της αναπροσαρμογής αφορά στο διάστημα από 1η Αυγούστου 2012 έως την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί μέσα στο όριο που θέτει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, τότε θα επιβληθεί χρηματική διοικητική κύρωση.

Υπενθυμίζεται ότι το έτος 2014 η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει ότι οι περικοπές των αποδοχών όλων των ένστολων όλων των Σωμάτων που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ΄ επιταγή του νόμου 4093/2012 είναι αντισυνταγματικές.

Η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ, υπό τον πρόεδρο του Νίκο Σακελλαρίου και με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Παναγιώτα Καρλή, επικαλούμενη το άρθρο 95 του Συντάγματος, επισημαίνει ότι η Πολιτεία πρέπει να συμμορφώνεται άμεσα και πλήρως προς τις αποφάσεις του ΣτΕ και δεν δύναται να αδρανεί επικαλούμενη λόγους οι οποίοι δεν εδράζονται σε συνταγματικές διατάξεις.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ακόμη ότι όπως προκύπτει η διοίκηση, παρά την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από τη δημοσίευση των τελευταίων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ «σε ουδεμία ενέργεια προς υλοποίησή της προέβη».

Παρέμβαση για το ζήτημα έκαναν ο Τομεάρχης Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Άμυνας, βουλευτής Έβρου, κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, με αφορμή τις αποφάσεις της τριμελούς Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των ενστόλων.

«Να συμμορφωθεί άμεσα και πλήρως η Κυβέρνηση με την απόφαση του ΣτΕ για την αναδρομική επιστροφή των παράνομων περικοπών στους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας».

Η δήλωση των Βουλευτών της ΝΔ αναφέρει:
«Οι αποφάσεις της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου Επικρατείας, δικαιώνουν απόλυτα τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη σαφή και κατηγορηματική δέσμευσή του προς τις Ενώσεις των Αποστράτων Αξιωματικών ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ και θα χορηγήσει αναδρομικά το υπόλοιπο 50% των μειώσεων στους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η Νέα Δημοκρατία, ως Κυβέρνηση, είχε κάνει πράξη το 2014 την επιστροφή του πρώτου 50% από τις εν λόγω περικοπές σεβόμενη τη δικαστική κρίση.

Στον αντίποδα, ο κ. Καμμένος, στη συνάντηση του με τους Προέδρους των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, αρνήθηκε να υλοποιήσει την απόφαση του ΣτΕ για την αναδρομική χορήγηση του 50% των μειώσεων, προφασιζόμενος ότι δεν το επιτρέπουν η Τρόικα και το Υπουργείο Οικονομικών.

Ζητάμε από τους κυρίους Καμμένο και Τσίπρα, να συμμορφωθούν πλήρως με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και να δεσμευτούν με σαφήνεια και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αναδρομική χορήγηση του 50%. Κάθε άλλη επιλογή τους απλά θα επιβεβαιώσει την παροιμιώδη αναξιοπιστία τους».

www.dikaiologitika.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη