«ΟΙ…ΑΛΜΠΑΝΗΔΕΣ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ…!» ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΗ Κ. ΜΩΚΟΥ


«Ο,τι του φανεί,του… Λωλοστεφανή!».Τα είχαμε..χύμα,μας ήρθαν και …τσουβαλάτα…!.Και ξαφνικά γέμισε ο κόσμος από κάτι…τύπους ..καραμπουζουκλήδες,τάχα μου… «μερακλήδες» περίεργους ευκαιριακούς μουσικοαπασχολούμενους …αλχημιστές.Γέ  μισε ο κόσμος από…φιλόμουσα παγανιστικά…ξεκούδουνα!..Γέμισε ο κό  σμος από καιροσκόπους,τυχοδιώκτες,συλητές …«χειρουργούς»,αυθά   δεις θρασσύτατους…κομπογιαννίτες,συλητές και…σκυλευτές του σπου    δαίου νεοελληνικού μουσικού πολιτισμού.

      Γέμισε ο κόσμος από…όψιμους ρεμπετολόγους,ρεμπετοεπαίοντες,  δήθεν…ρεμπετοεκφραστές για το πιο γνήσιο κεφάλαιο της νεοελληνικής μουσικής μας παράδοσης.Από κάποιους  επιφανειακά,επιδερμικά  …μισογνώστες του είδους που δεν σέβονται τίποτα και που επιπόλαια και …κουτσουρεμμένα καυχώνται πως το…τιμούν.     

      Το ρεμπέτικο δεν είναι μόδα για…πλασσάρισμα.Δεν είναι κουλτού   ρα για επιδειξιομανείς,δήθεν γνωστικούς.Είναι φιλοσοφία.Είναι…τρόπος ζωής,με χρώμα ανεξίτηλα ταξικό,επαναστατικό και πολιτιστικά    …κινηματικό.

    Είναι λαική μουσική…ανάσα.Ελεύθερο και ανυπότακτο.Ετσι εξηγή   ται και η μεγάλη του διεισδυτικότητα  στην κοινωνία που το γουστά   ρει γιατί λέει την αλήθεια.Είναι η ίδια η αλήθεια.

      «Φερέλπιδες»,αυτοαποκαλούμενοι,αυτοχριζόμενοι,αυτοανακηρυσ   σόμενοι…μουσικοειδικοί (;),θεραπεύοντες και συγκροτούντες νεότευκ  τη μουσική…φάλτσα…παραμυθία, ( στην Ελλάδα είσαι ό,τι…δηλώσεις! )

δεν ορροδούν προ ουδενός και…ακάθεκτοι συνεχίζουν  να αναφέρο   νται ακόμα και σε παράπλευρες ιστορίες και δρώμενα του Λαικού Αστικού μας Τραγουδιού,παριστάνοντας τους κατ’εξοχήν…επαίοντες ειδικούς και βαθειά γνώστες.

       Αλιείς απροσδιόριστων  και,εν πολλοίς,ατεκμηρίωτων διαδικτυακών πληροφοριών και λειψών στοιχείων,δεν ντρέπονται που προβάλλουν πλευρές του ρεμπέτικου,ανεύθυνα,επιπόλαια και αστήρικτα,προκειμένου..εξυπνακίστικα να παραστήσουν εαυτούς συγκροτημένους αρθρογραφούντες και ειδικούς!

      Γράφτηκαν και γράφονται πολλά.Τόσα,που εντείνουν τη..θολούρα.   

Αναλυτές,εμπειριστές(;),παραοικονομούντες  ψευδόμενοι ,αχρείοι,κυ  νικοί έμποροι πολιτισμού ,αδυνατούν,δυστυχώς νεποτικά και επί σκοπώ ,να αντιληφθούν ,να καταννοήσουν το Μεγαλείο του Λαικού Αστι   κού μας τραγουδιού,απαξιώνοντας την καθοριστική συμβολή του στην νεοελληνική μουσική εθιμική παραδοσιακή λαική πολιτισμική κουλτούρα μας.

       Αν το κάνουν για το κέρδος,είναι αναίσχυντοι.Αν το κάνουν για   επίδειξη λογομνημοσύνης επιεικώς …ανόητοι…αλμπάνηδες της μουσι  κής μας παραδοσιακότητας,που δυστυχώς τελευταία πλήθυναν επικίν δυνα.

       Δεν μπορείς,θρασύτατα,βάναυσα και ανενδοίαστα να ασελγείς σε   ένα περιούσιο μουσικό είδος με αποδειγμένη,πιστοποιημένη  λαική  αποδοχή και  διαπερατότητα  πάνω από ένα αιώνα.Αν…γνήσια ,ειλικρινά σε συγκινεί,κάτσε και άκουσέ το.Αν πρόσφατα το…ανακάλυψες,ψά  ξε,ρώτα να μάθεις,ερεύνησε,σεβάσου το και …απόλαυσέ το.Αν θές να  το σκηνοθετήσεις,να το…παραστήσεις ,κάτσε και μελέτησέ το.

      Το ρεμπέτικο δεν είναι…παραμύθι και δεν…απομυθοποιείται.Είναι  ιστορία,είναι ρεπορτάζ,είναι η πραγματικότητα.Είναι ζωντανό,επανασ  τατικό και ιδιόμορφο.Δεν είναι για…πλασσάρισμα,καλλιτεχνική σκόπι  μη καταξίωση και…κονόμες!.Στολίδια,ρετουσάρισμα,σεναριακές γλαφυ  ρές εμβόλιμες θελκτικές -καλλιτεχνική αδεία-προσθαφαιρέσεις ,δεν του προσθέτουν,το απογυμνώνουν και το…κακοποιούν.Κάθε…γκροτέ τσκα  επινόηση το…αποφλοιώνει,το προσβάλλει προκλητικά και ανεπα  νόρθωτα,το απαξιώνει, το…ευτελίζει.Δεν χρειάζεται ούτε εξωραισμό,  ούτε…δραματοποίηση.

     Το ρεμπέτικο δεν είναι τραγούδι για διασκεδαστική…κραιπάλη και   αρπαχτές.Ούτε για διασκευαστικές πειραματικές μουσικές αυθαιρετι   κές πρωτοτυπίες.Είναι ατόφιο και…απαραβίαστο και δεν επιδέχεται   όποια αλλοίωση στο όνομα της όποιας μουσικοτεχνικής εξέλιξης.

       Είναι αυτόνομο κι’αν το μπλέξεις συνδυαστικά με οιοδήποτε άλλο  μουσικό είδος ,το παραλλάσσεις εκφραστικά και ασχημονείς.Το ρεμπέ   τικο σε θέλει αδελφικά συνοδοιπόρο.Και ξέρει να…φυλάγεται!.Αν σε πάρει χαμπάρι σαν συγνό,ευκαιριακό,πονηρό εκμεταλλευτή του,θα σε   …εκδικηθεί,θα σε …ξεφτιλίσει!.Είναι ..ύφος  περίεργο και…ιδιότροπο    που ..σιχαίνεται  την όποια πρόσμιξη,προσποίηση  και την δήθεν-καλι   τεχνική αδεία-θεματική διαφοροποίηση.Είναι αξία σταθερή,διαχρονι   κή και μη…διαπραγματεύσιμη.Πολιτισμική παρακαταθήκη υπέρτατη…
απρόσβλητη…ατίθαση και…ευαίσθητη..

       Δεν γίνεται να το …συμπιέσεις,να το ..στριμώξεις,να το..φυλακί   σεις σε φόρμες και…σενάρια για… εκδηλώσεις η …παραστάσεις μιάς η   δύο ωρών.Θά το…πνίξεις!.Κοροιδεύεις τον θεατή,κοροιδεύεις τον ακ  ροατή,κοροιδεύεις και τον εαυτό σου.

      Αν είσαι μουσικός η θεατράνθρωπος-όποιος κι’αν είσαι-και έχεις  πρόθεση να το παρουσιάσεις,οφείλεις να το στοιχειοθετήσεις γνωστι  κά.Δεν αρκεί ο επιφανειακός και θεματικά ελλειπής μουσικός η θεατρικός λόγος.Οφείλεις για το είδος να εχεις άποψη ολοκληρωμένη,να  έχεις από προοίμιο κτίσει θεώρηση συνειδητοποιημένη.Αλλιώς θα το  παρουσιάσεις μορφοποιημένο αναιμικά,λειψό και θα το…κακοποιήσεις,  θα το…κακοφορμίσεις!.

      Το Λαικό Αστικό Τραγούδι είναι σύνολο με ροή …ατέρμονη.Κάθε   αποσπασματική του η παρουσίαση το αδικεί.Είναι χρυσή εθνική παρά  δοση …θησαυρός και υποθήκες που οφείλεις να τις συντηρείς αδιάλει  πτα.Είναι ντομπροσύνη,πόνος,ευαισθησία,μπεσαλίκι,χαρμολύπη και παράπονο!.Είναι πολιτισμός!.

     Αν τώρα θέλεις να αποτολμήσεις αναφορά,να μιλήσεις ξέχωρα για  τους παλιούς ρεμπέτες «παιχνιδοπαίχτες!» και «ασματόρους!» μην    ταυτίζεσαι με κάποιους άθλιους εμπόρους που πότε τους…ξεθάβουν, πότε τους αγνοούν.

       Αφήστε λοιπόν αυτούς τους ογκόλιθους «πρωτομάστορες» στην  ησυχία,στον αιώνιο ύπνο τους.Είναι το καλλίτερο που έχετε να κάνε τε.Δεν προσφέρονται ούτε για λεκτικές επιδεικτικές…φανφάρες,ούτε για…μπασταρδεμένη  καιροσκοπική ιδιοποίηση του έργου τους.Ψάξτε για..θέμα και…ρεπερτόριο αλλιώτικο.Ασχοληθείτε με κάτι άλλο,πιο… εύπεπτο,απλό  και πιό…προσοδοφόρο!.Το ρεμπέτικο είναι αισθητικά  και πολιτιστικά…ασυμβίβαστο!.Απαιτεί σεβασμό και έχει απαιτήσεις.  Είναι τα…ασημικά μας και ως κοινωνία οφείλουμε να το περιφρουρού  με.

    Δεν είναι για…τυχάρπαστους…μίσθαρνους…αμακαδόρους και αριβί  στες του πολιτισμού.Ελεος!.-

*Υ.Γ.Το ρεμπέτικο δεν χάθηκε,δεν πέθανε.Εχει βρεί το κόλπο ,την κρυψώνα ,αράζει και πού και πού με την πρώτη ευκαιρία…ξεμπουκάρει…γουστάρει.. τσάρκες,ταξίμια και πεννιά,τα… λέει κατά πώς μόνο εκείνο ξέρει,όπως εδώ και παραπάνω από ένα αιώνα τα ήξερε…ξε χαρμανιάζει και ύστερα ξαναμαζεύεται,ξανακρύβεται στο τσαρδίτου. Μέχρι την επομένη φορά που και πάλι θα ξεμπουκάρει.Ζεί,δεν πέθανε .Το ρεμπέτικο δεν θα πεθάνει ποτέ!.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη