ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΗΣ: ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ


Η οικολογική συνείδηση δεν είναι κάτι που ξεκινά  ως δια μαγείας από την ενήλικη ζωή… Είναι κάτι που καλλιεργείται και χτίζεται από την παιδική ηλικία. Από τα απλά και καθημερινά πράγματα όπως το να πετάξεις το κουτί του χυμού η τη σακούλα από το σάντουιτς στα σκουπίδια, μέχρι και να μην προκαλούμε υλικές ζημιές και εμπρησμούς στα δάση και να διατηρούμε τις ακτές καθαρές…

Όμως αυτά δεν μπαίνουν από τη μία στιγμή στην άλλη στην συνείδηση των παιδιών. Αν θέλουμε τα παιδιά να αποκτήσουν υγιείς συνήθειες πρέπει να γίνουμε το παράδειγμα αλλαγής στην ελληνική κοινωνία. Αν για παράδειγμα ο Νικολάκης με βλέπει να σβήνω την γόπα από το τσιγάρο στο έδαφος ή να πετάω το πακέτο στο δρόμο και να φεύγω ανενόχλητος, έ αντιλαμβάνεστε ότι δεν είμαι και το υγιές παράδειγμα. Αν όμως του περάσω με την στάση μου τα στοιχειώδη, κάποιους κανόνες υπευθυνότητας θα γίνει και ο Νικολάκης υπεύθυνος. Όπως λένε και οι παλιοί το πρώτο σχολείο είναι το σπίτι και μετά το σχολείο.

Για αυτό το λόγο ας φροντίζουμε την εξής ιεραρχία κανόνων όπως Γνώση – Ενημέρωση – Πρόληψη. Αν πετάς τα σκουπίδια ή το σακουλάκι με τα πατατάκια έξω στο ύπαιθρο, αυτομάτως  το περιβάλλον γίνεται εστία  μικροβίων και το περιβάλλον είναι λιγότερο φιλικό για το οικοσύστημα. Δηλαδή η φυσική ισορροπία διαταράσσεται, τα ζώα πεθαίνουν και γενικά η φύση δεν είναι πλέον φύση, αλλά ένας σκουπιδότοπος και ένα νεκροταφείο της ανθρώπινης ασυδοσίας και απληστίας.

Όταν τα παιδιά βλέπουν καθημερινά στις ειδήσεις εμπρησμούς, θανάτους ζώων, είδη προς εξαφάνιση, βανδαλισμούς, χαοτική αυθαιρεσία και ασυνέπεια χάνεται η οποιαδήποτε ελπίδα για κοινωνική ανάκαμψη…


Ας φροντίσουμε λοιπόν να προβάλλουμε κατάλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα, επιμορφωτικά ντοκιμαντέρ στους τηλεοπτικούς δέκτες, και διαφημιστικές καμπάνιες

  • Να χρησιμοποιούμε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική ενέργεια.
  • Να βάζουμε αμόλυβδη βενζίνη στις μετακινήσεις μας
  • Να παίρνουμε το ποδήλατο στις μετακινήσεις μας,
  • Να αντικαταστήσουμε τα πλαστικά από γυαλί. Ήδη απ’ όσο γνωρίζουμε σε κάποιες χώρες όπως η Γαλλία έχει καταργηθεί το πλαστικό.

Νόμοι υπάρχουν. Και ας σταματήσουμε αυτήν τη συνήθεια που έχει η πλειοψηφία του Έλληνα που λέει ότι μου φταίει το κράτος ή μου φταίει η νομοθεσία η ο δήμος ή η Greenpeace κοκ.
Δεν αντιλέγω με σας απλά αν δεν πάρουμε την προσωπική ευθύνη για τον εαυτό μας, αλλαγή δεν πρόκειται να συμβεί στο τόπο μας και στην κοινωνία μας… Η αλλαγή υφίσταται από τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις.  Ας  φροντίσουμε ο καθένας  ξεχωριστά να βάλει το δικό του λιθαράκι σε αυτήν τη προσπάθεια και να αρχίσουμε να υιοθετούμε υγιή πρότυπα και καλές συνήθειες και υπευθυνότητα εμπράκτως αν θέλουμε να δούμε αλλαγή σε αυτήν τη χώρα.

Αλλά αυτά δεν γίνονται από το αύριο, αλλά από το σήμερα! Τώρα πρέπει να πετάξουμε τα σκουπίδια στο κάδο απορριμμάτων, να αρχίσουμε να καθαρίζουμε τις βρώμικες παραλίες, να προσέχουμε την καύτρα μην κάψει κάποιο δέντρο ή δάσος και να αποκτήσουμε υγιείς συμπεριφορές. Εμείς είμαστε η αλλαγή. Μέσα από εμάς διαμορφώνονται οι νέες γενιές. Εμείς δίνουμε το παράδειγμα στα νέα παιδιά να οικοδομήσουν ένα καλύτερο αύριο και ένα πιο υγιές περιβάλλον!

Συντάκτης: Γιάννης Παραδείσης

www.flowmagazine.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη