''ΛΑΙΔΗ ΜΑΚΜΠΕΘ'' ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 06/03/2018


Οι Φίλοι Κινηματογράφου Λαμίας σας προσκαλούν την Τρίτη 6-3-2018, ώρα 21.15   στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, στην προβολή της ταινίας «ΛΑΙΔΗ ΜΑΚΜΠΕΘ» (Lady Macbeth), το δυναμικό κινηματογραφικό ντεμπούτο του θεατρικού σκηνοθέτη Γουίλιαμ Όλντροϊντ. Μία ταινία που αναδεικνύει την βικτωριανή υποκρισία πίσω από την ευγένεια σε μία ουσιαστική ιστορία χειραφέτησης, που κοιτάει εντυπωσιακά μπροστά από την εποχή της.

Βραβείο Critics Choice, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ζυρίχης 2016
Ειδική Μνεία, Διεθνές Διαγωνιστικό, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ζυρίχης 2016
Βραβείο FIPRESCI, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Σεμπαστιάν 2016
Επίσημη Συμμετοχή, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο 2016
15 υποψηφιότητες , Βρετανικά Βραβεία Ανεξάρτητου Κινηματογράφου 2017

ΥΠΟΘΕΣΗ : Αγγλική εξοχή, 1865. Η Κάθριν είναι παγιδευμένη σε έναν γάμο χωρίς αγάπη, με έναν πικρό άνδρα, ο οποίος έχει τα διπλά της χρόνια. Η σκληρή οικογένεια του, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα της. Όταν ξεκινά μια παθιασμένη σχέση με έναν νεαρό εργάτη του κτήματος του συζύγου της, μια δύναμη απελευθερώνεται μέσα της, τόσο ισχυρή που τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει μέχρι να κατακτήσει αυτό που θέλει. Η ταινία βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του Ρώσου Νικολάι Λεσκόφ που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1865 και, προφανώς, εμπνεύστηκε άμεσα από τον χαρακτήρα της σαιξπηρικής Λαίδης για να δημιουργήσει εκείνον της Κατερίνα. Η δράση τής ταινίας μεταφέρεται από τη Ρωσία στη Βόρεια Αγγλία, η Κατερίνα γίνεται Κάθριν, όμως ελάχιστα αλλάζουν στη βασική ιστορία.

Παραγωγή: Φόντλα Κρόνιν Ο' Ράιλι
Σκηνοθεσία: Γουίλιαμ Ολντρόιντ
Σενάριο: Αλις Μπιρτς
Φωτογραφία: Αρι Βέγκνερ
Μοντάζ: Νικ Εμερσον
Μουσική: Νταν Τζόουνς
Πρωταγωνιστούν: Φλόρενς Πιού, Κόσμο Τζάρβις, Πολ Χίλτον, Ναόμι Άκι
Ηνωμένο Βασίλειο | 2016 | Έγχρωμο | Διάρκεια 89 λεπτά 

Από τις πρώτες της σκηνές μέσα στο σπίτι, έτσι όπως κάθεται σαν άδεια κούκλα με πορσελάνινο, στρογγυλό πρόσωπο και χτυπητό μπλε φόρεμα, μέχρι τις παθιασμένες απόπειρες να νοικοκυρέψει το χάος και την τελική, αυτοκρατορική υποχώρηση στη θέση που κέρδισε με τις ανίερες πράξεις της, η Κάθριν της Φλόρενς Πιου είναι μοντέρνα και κλασική ταυτόχρονα. Και δίνει επιπρόσθετο νόημα σε ένα φιλμ που κάθε άλλο παρά τυπικό δράμα εποχής είναι. (lifo.gr – Θ. Κουτσογιαννόπουλος)

Βρετανική ταινία εποχής αλλά χωρίς τις συνηθισμένες «γιρλάντες». Μια αρκετά μινιμαλιστική (και όχι μόνο λόγω μικρού προϋπολογισμού) αλλά συναισθηματικά έντονη ψυχολογική σπουδή στη μανιακή πορεία του χαρακτήρα μιας κεντρικής ηρωίδας τόσο αλλιώτικης από τις περισσότερες του «είδους» της, που αν μη τι άλλο κεντρίζει και κρατά το ενδιαφέρον μέχρι τέλους. (free cinema.gr – Κ. Ανδρεάκου) 

Με λιτή, σκηνοθεσία, γοτθική ατμόσφαιρα, κοφτό και γρήγορο μοντάζ, υποβλητικό σάουντρακ και μοντέρνα αφήγηση με διαλόγους που ξεφεύγουν από τη παραδοσιακή συνταγή των ταινιών εποχής, αυτό το πρωτότυπο φιλμ υιοθετεί περισσότερο την ταυτότητα ενός δραματικού θρίλερ με το σασπένς να παίζει καταλυτικό ρόλο. (filmboy.gr- Γ. Αποστολίδης)

Ανατρέποντας συμβάσεις, αφηγηματικούς κανόνες και στιλιστικά στερεότυπα στην πρώτη του κινηματογραφική απόπειρα, ο καταξιωμένος θεατρικός σκηνοθέτης Γουίλιαμ Όλτροϊντ, βασισμένος στη νουβέλα που έγραψε ο Νικολάι Λεσκόφ το 1965 με τίτλο «Λαίδη Μακμπέθ του Μτσενσκ» (η οποία με τη σειρά της αποτέλεσε τη βάση της περίφημης «αιρετικής» όπερας του Σοστακόβιτς του 1934, που εξόργισε τον Στάλιν και λογοκρίθηκε άγρια λόγω του σεξουαλικού της περιεχομένου), κινηματογραφεί με άκαμπτη στιλπνότητα, απρόσμενη στιβαρότητα και αξιοσημείωτη ανάπτυξη χαρακτήρα μια γυναίκα-θύμα των κοινωνικών συνθηκών που τολμά να διεκδικήσει το δικαίωμα στην ηδονή, αντιστεκόμενη στην τυραννικά φαλλοκρατική, μπουρζουά πραγματικότητα του έγγαμου βίου. (cinemagazine.gr – Π.Αχτσιόγλου)

Με γοήτευσε η ιστορία αυτής της γυναίκας. Η ιστορία του βιβλίου, αλλά και του σεναρίου που υπογράφει η Αλις Μπιρτς είναι φανταστική. Συνήθως οι ηρωίδες αυτής της εποχής στη λογοτεχνία ή το σκάνε ή αυτοκτονούν ή υποφέρουν σιωπηλά. Η Κάθριν αντιστέκεται. Βρήκα το χαρακτήρα της τόσο προκλητικό που ήθελα οπωσδήποτε να πω την ιστορία της.

Κάποιος που βλέπει την ταινία μπορεί να αντιληφθεί πως παρόλο που διαδραματίζεται το 1865, μιλάει για το σήμερα. Υπάρχουν γυναίκες σε μέρη του κόσμου που ζουν σε καταστάσεις που δεν διαφέρουν πολύ από αυτές της ταινίας. Γυναίκες που είναι παγιδευμένες σε συμβάσεις. Γυναίκες που δεν έχουν φωνή, ανεξαρτησία. Γυναίκες που υποφέρουν και θέλουν να αντισταθούν και να διεκδικήσουν τη θέση τους στον κόσμο. Ο αγώνας αυτός συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του σκηνοθέτη για την ταινία «Λαίδη Μάκμπεθ»

filoicinelamias.wordpress.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη