Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΔΟΜΟΚΟΥ ΤΟ 1897

Έλληνες στρατιώτες σε κάποια ανάπαυλα της μάχης του Δομοκού
Η μάχη του Δομοκού (5 Μαΐου 1897) ήταν ένα κρίσιμο επεισόδιο του Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897. Έληξε με νίκη του τουρκικού στρατού, γεγονός που επιτάχυνε την επίτευξη ανακωχής μεταξύ των δυο εμπολέμων πλευρών.

Την 8η πρωϊνή της 5ης Μαΐου 1897, σύμφωνα με τηλεγράφημα του διαδόχου Κωνσταντίνου[1] πολυάριθμες τουρκικές δυνάμεις (30.000 άνδρες με την κάλυψη πυροβολικού και ιππικού) πρόσβαλαν το αριστερό, κυρίως, άκρο της ελληνικής πλευράς, που το υπεράσπιζαν οι αξιωματικοί Τερτίπης και Κακλαμάνος. Έως το μεσημέρι οι Έλληνες στρατιώτες είχαν κρατήσει τις θέσεις τους, όταν άρχισαν να καταφθάνουν τουρκικές ενισχύσεις από τα Φάρσαλα, που είχαν ήδη καταληφθεί. Όπως αναφέρεται στο επίσημο δελτίο της ελληνικής κυβέρνησης[1] στις 3 μ.μ. η δεξιά πτέρυγα της ελληνικής παράταξης αναγκάσθηκε να συμπτυχθεί «ευρεθείσα απέναντι τετραπλασίας δυνάμεως». Μισή ώρα νωρίτερα και κατόπιν εκθέσεως του διαδόχου, η ελληνική κυβέρνηση εξέδωσε διαταγή υποχώρησης. Την οπισθοχώρηση των ελληνικών μονάδων κάλυψε με επιτυχία ο ταξίαρχος Κωνσταντίνος Σμολένσκης, οι δε ελληνικές απώλειες υπολογίσθηκαν σε 220 άνδρες που τέθηκαν εκτός μάχης, μεταξύ των οποίων ήταν ο ανθυπίλαρχος Γεώργιος Π. Μαυρομιχάλης που τραυματίσθηκε βαριά και απεβίωσε κατά τη μεταφορά του στη Λαμία. Η πόλη του Δομοκού καταλήφθηκε από τον τουρκικό στρατό[2].

Οι απώλειες των Τούρκων στη μάχη ανέρχονται σε 10.000 άνδρες[3]

Παραπομπές


  1. Εφημερίδα «Εμπρός», φύλλο της 6 Μαΐου 1897, σελ.2 : «Λεπτομέρειαι της επιθέσεως»
  2. Εφημερίδα «Εμπρός», φύλλα της 7 Μαΐου 1897, σελ. 3 & της 8 Μαΐου 1897, σελ. 3
  3.  Εφημερίδα «Εμπρός», φύλλο της 9 Μαΐου 1897, σελ. 2

ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη