«ΜΑΧΑΙΡΙ» ΣΤΑ ΔΥΟ ΤΟ ΤΕΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ


«Μαχαίρι» στα δύο το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας
Πρόταση για συγχώνευση του π. ΤΕΙ Χαλκίδας με το ΕΚΠΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS
«Μαχαίρι» στα δύο μπαίνει στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και οι Σχολές του πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας θα ενοποιηθούν με το  Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), σύμφωνα με πρόταση που παρουσιάστηκε στη συνάντηση του υπουργού παιδείας Κ. Γαβρόγλου  με τις Πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ και   του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Δεν αποκλείεται στην πορεία να μπει και τρίτο “μαχαίρι” στη Σχολή του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, στο Καρπενήσι να ενοποιηθεί με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.  

Ειδικότερα , το ΕΚΠΑ προτείνει στη θέση της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ να ιδρύσει το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών και Διαχείρισης Λιμένων, το οποίο θα ανήκει στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και θα έχει έδρα τη Χαλκίδα, ενώ στη θέση της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ, το Τμήμα Αεροδιαστημικής Τεχνολογίας, το οποίο θα έχει έδρα τη Χαλκίδα και θα ανήκει στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ. Επίσης, το ΕΚΠΑ προτίθεται να ιδρύσει με έδρα τη Χαλκίδα το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου, το οποίο θα ενταχθεί στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.

Το ΕΚΠΑ, συμπληρωματικά, προτείνει την ίδρυση στη Χαλκίδα, σε δεύτερη φάση, μια νέα Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας με δύο Τμήματα, το Τμήμα Ολοκληρωμένης Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και το Τμήμα Διατροφολογίας και Διαιτολογίας. Στο πλαίσιο της νέας αυτής Σχολής, θα σχεδιαστεί να λειτουργήσουν και διεπιστημονικά Προγράμματα Σπουδών σε συνεργασία με άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου, όπως, ενδεικτικά, στα αντικείμενα που αφορούν στην Τεχνολογία Τροφίμων και Αγροτικών Προϊόντων, στη Διαχείριση Ενέργειας και Κλίματος και στην Αξιοποίηση Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς.

Η διδασκαλία θα μπορεί να γίνεται στις εγκαταστάσεις της Χαλκίδας ή της Αθήνας.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του Συγκροτήματος Χαλκίδας του ΕΚΠΑ, θα διερευνηθεί άμεσα η δυνατότητα δημιουργίας μιας Τεχνόπολης στην περιοχή της Χαλκίδας και η σταδιακή εγκατάσταση σε αυτή Πανεπιστημιακών και γενικότερα Ερευνητικών Μονάδων Τεχνολογικής Καινοτομίας.

Τέλος, το ΕΚΠΑ θα εξετάσει τη βιωσιμότητα και τη σκοπιμότητα λειτουργίας στη Θήβα διετών Προγραμμάτων σε αντικείμενα Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, όπως, μεταξύ άλλων, το Ψηφιακό Μάρκετινγκ και Εμπόριο, οι Τεχνικοί Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών, οι Τεχνικοί Φαρμακευτικών Προϊόντων, η Πρακτική Λογιστική και τα Στελέχη Μάρκετινγκ.

Το ΕΚΠΑ όπως ανακοίνωσε κατέληξε στην πρότασή του λαμβάνοντας υπόψη την εγγύτητα της Χαλκίδας με την Αθήνα, την στρατηγική ανάπτυξης, τις δυνατότητες, το δυναμικό, τη στόχευση και την παράδοσή του, καθώς και τα χαρακτηριστικά και το δυναμικό τού ΤΕΙ στη Χαλκίδα και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Εστίασε σε σύγχρονα επιστημονικά πεδία μετά από εκτενή διερεύνηση των προγραμμάτων σπουδών πολλών Πανεπιστημίων (κυρίως της Ευρώπης και της Αμερικής).

Συνυπολογίστηκαν,τονίζει το ΕΚΠΑ,  επίσης, και οι 9 άξονες ανάπτυξης της χώρας, όπως τις έχει θέσει η πολιτεία στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 (τουρισμός, ενέργεια, αγροδιατροφή, περιβάλλον, εφοδιαστική αλυσίδα, τεχνολογίες πληροφορικής & επικοινωνιών, υγεία και φαρμακευτική βιομηχανία, δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες, υλικά – κατασκευές) καθώς και η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Καινοτομία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Επισημαίνεται ότι οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας και Εύβοιας παρουσιάζουν έντονη δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα και στον τομέα αγροτοδιατροφής, στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών και στον τομέα τουρισμού και πολιτισμού.

Στο Συγκρότημα Χαλκίδας (Ψαχνά) του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας λειτουργούν δύο Σχολές με έξι Τμήματα. Η Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών με τα Τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Αυτοματισμού και Μηχανικών Αεροσκαφών και η Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας με το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και το Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού. Δύο χαρακτηριστικά Τμήματα του Συγκροτήματος Χαλκίδας ως προς τα επιστημονικά πεδία που θεραπεύει, είναι το Τμήμα Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού και το Τμήμα Μηχανικών Αεροσκαφών.

www.esos.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη