ΕΚΘΕΣΗ ''ΕΝΔΥΜΑ ΨΥΧΗΣ. ΓΛΥΠΤΙΚΗ ΣΕ ΧΑΡΤΙ'' ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗ ΣΤΟ STUDIO PROJECT PHOTOGRAPHY 17-25/03/2018


Οι τοπικές ενδυμασίες, το παιχνίδι των χρωμάτων, των υφασμάτων, των σχεδίων πάντα με συγκινούσαν και με συνάρπαζαν. Η ενδυμασία καλύπτει το σώμα και αποκαλύπτει την ψυχή σ ένα παιχνίδι απόκρυψης-αποκάλυψης, όπου η μπόλια, το σαλβάρι, το τσεμπέρι, το σαρίκι, ο σαγιάς, το ζιπούνι, τα κλειδωτάρια μιλούν για το πρόσωπο που τα φορεί πριν απ΄ αυτό.

Το συναρπαστικό παιχνίδι της φορεσιάς θέλησα να μεταφέρω στο χαρτί, το δικό μου μέσο έκφρασης εδώ και είκοσι χρόνια όταν "ανακάλυψα" την τεχνική papier-mâché. Μια τεχνική που μου έμαθε να σέβομαι τις ιδιαιτερότητες και τη συμπεριφορά του χαρτιού, υλικού ζωντανού και ανεξάρτητου.

Με το χαρτί πειραματίστηκα, έφτιαξα, χάλασα, βρήκα τον τρόπο να το μαλακώνω, να το χαϊδεύω, να το καλοπιάνω, να το πλάθω, να το χρωματίζω. Στη συλλογή μου " Ένδυμα Ψυχής" προσπάθησα να αποδώσω με χαρτί παραδοσιακές φορεσιές από υφάσματα άλλοτε τραχιά κι άλλοτε αέρινα, με πτυχές, σούρες, κεντήδια, γιορντάνια, φλουριά.

Ζωγράφισα τα χρώματα που έφτιαχναν οι άνθρωποι από φυσικά υλικά στις αποχρώσεις του ουρανού, της γης και της θάλασσας, χρώματα που έχουν πια ξεθωριάσει από την ενδυμασία και την ψυχή μας.

Τις ατέλειωτες ώρες που τα χέρια μου «μίλησαν», τσακώθηκαν και ξαναφίλιωσαν με το χαρτί μέχρι να γεννηθούν οι είκοσι φιγούρες με φορεσιές απ’ όλη την Ελλάδα οραματίστηκα εκείνα τα χρώματα στα δικά μας ρούχα ως " Ένδυμα Ψυχής¨ πολύχρωμο, φωτεινό, ελληνικό.

Έτσι ανταμώνουμε οι φιγούρες μου, εσείς κι εγώ.



Ευαγγελία Σουλιώτη | ένδυμα ψυχής | 17-25 Μαρτίου | Γλυπτική σε χαρτί | Studio Project Photography | Έσλιν 51, Λαμία | Εγκαίνια 17 Μαρτίου 8:00μ.μ. | καθημερινά 10:00π.μ - 10:00μ.μ, εκτός Δευτέρας, τηλ.: 694 5888179

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη