ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ ΛΑΜΙΑ-ΙΤΕΑ-ΑΝΤΙΡΡΙΟ


Μελέτες ολοκληρωμένες αλλά χωρίς χρηματοδότηση καθώς ο απαιτούμενο ποσό κρίνεται μάλλον αστρονομικό για τις σημερινές απαιτήσεις. Αναφερόμαστε στα έργα αναβάθμισης του άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο. Το σύνολο δύο έργων από τη Λαμία μέχρι την Άμφισσα έχει κόστος 373,8εκατ.ευρώ και φυσικά δεν υπάρχει αυτή την εποχή ούτε συζήτηση για την ένταξη τους σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα μιας και οι προτεραιότητες για οδικά έργα είναι στραμμένες αλλού.

Στα 117.100.000 ευρώ ανέρχεται το κόστος σύμφωνα με την ολοκληρωμένη μελέτη από το 2016 για το πρώτο μεγάλο οδικό έργο βελτίωσης κατά τμήματα του οδικού άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο, στο τμήμα ΧΘ.5,9-ΧΘ.47,4. Ο άξονας είναι ενταγμένος στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο αυτοκινητόδρομων και περιλαμβάνει 7 ισόπεδους και 4 ανισόπεδους κόμβους.

Αυτό προκύπτει από απαντητικό έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Ν.Μίχου. Όπως αναφέρεται στο φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η βελτίωση του υφιστάμενου οδικού άξονα με αρχή την περιοχή που υπάρχει σήμερα ο ισόπεδος κόμβος προς Δελφούς και τέλος την περιοχή του υφιστάμενου κόμβου προς Αυλώνα, μετά τον Άγιο Νικόλαο. Οι Περιβαλλοντικοί Όροι σε αυτό το τμήμα είναι εγκεκριμένη μόνο από το Υπ.Πολιτισμού (18.10.2013).

Το τμήμα Μπράλος-Άμφισσα μήκους 30,5χλμ έχει ως φυσικό αντικείμενο τη βελτίωση του υφιστάμενου άξονα με αρχή αμέσως μετά τον οικισμό Μπράλου και πέρας πριν την είσοδο στην πόλη της Άμφισσας. Επίσης το έργο έχει εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους με την απόφαση 171015/21.2.2014 από το ΥΠΕΝ. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 256.700.000 ευρώ και η μελέτη έχει ολοκληρωθεί από το 2016.

Βέβαια, ενδιαφέρον θα είχε αν αυτός ο άξονας θα μπορούσε με βάση την λογική που έχει υιοθετήσει το Υπουργείο Υποδομών για νέα έργα μέσα από τις υπάρχουσες παραχωρήσεις με χρονική επέκταση τους και ενδεχομένως αυτός ο άξονας να ενδιέφερε (;;) να ενταχθεί στα έργα της Νέας ή Κεντρικής Οδού, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει ή διαρρεύσει κάτι τέτοιο από το Υπουργείο ή τον παραχωρησιούχο.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

www.ypodomes.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη