Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΜΙΩΤΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ


Οι ρίζες του ποδοσφαίρου στην πόλη της Λαμίας φτάνουν ως το 1912 όταν ο γυμναστής του Γυμνασίου Λαμίας Νικόλαος Παπαδημητρίου, έγινε ο πρώτος που δίδαξε το ποδόσφαιρο στην Λαμία. Από το 1912 ως την ίδρυση του Α.Σ. Λαμία μεσολάβησαν αρκετά χρόνια με το άθλημα να εδραιώνεται στην Λαμία και να γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη.

Η δημιουργία των εθνικών κατηγοριών από την Ε.Π.Ο. για την διεξαγωγή Πανελλήνιου Πρωταθλήματος ποδοσφαίρου ήταν η αφορμή για την δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας στην πόλη της Λαμίας. Ως τότε ο Ολυμπιακός Λαμίας, ο Παμφθιωτικός Α.Ο. και η Παλλαμιακή Ένωση ήταν οι ισχυρότερες ομάδες της πόλης και μέχρι την συγχώνευσή τους για την δημιουργία του Α.Σ. Λαμία συμμετείχαν κατά περιόδους στο πρωτάθλημα της Β΄εθνικής κατηγορίας από το 1959 όταν και συστάθηκε για πρώτη φορά.


ΠΑΛΛΑΜΙΑΚΗ. 1961-62 Όρθιοι από αριστερά: Μάραθος Χρ., Θεοδώρου Ι., Γεμενής Σ., Γκίκας Γ., Στριφτός Χ., Λουκόπουλος Η. Κάτω: Προβόπουλος Δ., Καρανικόλας Π., Παπαρούνης Δ., Παπούλας Δ., Βελλής Α.

Η ποδοσφαιρική ομάδα Αθλητικός Σύλλογος "Λαμία" ιδρύθηκε επίσημα την 1η Ιουνίου1964. Αποτέλεσε την συγχώνευση αρχικά του Παμφθιωτικού και του Ολυμπιακού Λαμίαςτο 1962 με την επωνυμία Λαμιακός. Ο Λαμιακός μετονομάστηκε σε Α.Σ. Λαμία την 1-6-1964 και στις 7-10-1964 ο Α.Σ. Θερμοπύλαι, όπως είχε μετονομαστεί η Παλλαμιακή συγχωνεύτηκε με τον Α.Σ. Λαμία δημιουργώντας μια ισχυρή ομάδα για την πόλη της Λαμίας.


1965 Α.Σ. ΛΑΜΙΑ Στέφαν Τουρμπέκι (προπονητής), Πανόπουλος Π., Παπαγεωργίου Χ., Στρούντζας Α., Στριφτάρας Δ., Βελλής Α., Νικηφοράκης Γ., Καρανικόλας Π., Ντάνος Λ., Αργυρίου Ι., Ζωγανάς Δ., Λαλάκιας Β., Μακρής Κ., Μάνος Κ., Τραχανάς Λ. («Γόνιας»).


1966-67, Α.Σ. ΛΑΜΙΑ. Πάνω αριστερά: Κρασσάς (προπονητής), Καρανικόλας, Τσίντζιρας, Μακρής, Στριφτάρας, Κ. Παναγιωτόπουλος (Πρόεδρος), Χρ. Παπαγεωργίου, Δρούκας, Κ. ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ (Γενικός Αρχηγός). Κάτω: Γουργιώτης, Γιαννέλος, Αργυρίου, Β. Παπαστάμος, Βελλής.


Γήπεδο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ (5 Απριλίου 1965): Λίγο πριν αρχίσει ο αγώνας για το Κύπελλο Ελλάδος: Α.Σ. ΛΑΜΙΑ: Όρθιοι από αριστερά: Λαλάκιας, Πανόπουλος, Παπαγεωργίου, Στριφτάρας, Ριζόπουλος, Τσώνος, Κάτω: Αργυρίου, Καρανικόλας, Μιχαλόπουλος, Ντάνος, Μάνος.


5-6-1968, Α.Σ. ΛΑΜΙΑ-ΠΑΟ 1-2 (κύπελλο, παράταση): Οι αρχηγοί των δύο ομάδων Παναγιώτης Καρανικόλας και Μίμης Δομάζος πριν την έναρξη του παιχνιδιού, με τη διαιτητική τριάδα.

ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
www.lamia1964.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Share on Google Plus

Σχετικά με Καλύτερη Λαμία

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου