Header Ads

ΦΩΚΙΩΝ ΕΓΚΟΛΦΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΛΑΜΙΩΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ


Ο Ελληνας σύμβουλος του Ομπάμα για θέματα ενέργειας

Συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως. Υπήρξε σύμβουλος αρκετών προέδρων των ΗΠΑ σε θέματα ενέργειας και σήμερα προσφέρει τις πολύτιμες γνώσεις του στον Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ελληνας διακεκριμένος καθηγητής Φωκίων Εγκολφόπουλος μιλάει στην «Espresso της Κυριακής» για την πατρίδα του που υπεραγαπάει, για την οικονομική κρίση που ταλανίζει ακόμη και την Αμερική αλλά και για το πώς η ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο ανάπτυξης.

Ο Φωκίων Εγκολφόπουλος γεννήθηκε στη Λαμία το 1957 και από πολύ μικρός, όπως αποκαλύπτει στην «Espresso της Κυριακής», ήθελε να γίνει επιστήμονας. Ως νεαρός τη δεκαετία του ‘70 επηρεασμένος από τη μουσική, τις κινηματογραφικές ταινίες και τα κοινωνικά κινήματα των Ηνωμένων Πολιτειών είχε όνειρο να φύγει στην Αμερική.


Στις αρχές της δεκαετίας του '80 πήρε το δισάκι του και έφυγε για τη χώρα των μεγάλων ευκαιριών. Σήμερα, είναι τακτικός καθηγητής στη Σχολή Αεροδιαστημικής και Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, ενώ παράλληλα διευθύνει δύο ερευνητικά εργαστήρια των ΗΠΑ που χρηματοδοτούνται από τη ΝΑSΑ καθώς και από τα υπουργεία Αμυνας και Ενέργειας των ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα των ερευνών της ομάδας του καθορίζουν μέρος της πολιτικής που ακολουθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ στον τομέα της ενέργειας. Ο λόγος του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και οι περιπέτειες που περνάει η χώρα μας τον θλίβουν ιδιαίτερα.


«Η αγάπη μου για την Ελλάδα είναι μεγάλη και αμείωτη και ίσως αυτός είναι ο λόγος που είμαι αυστηρός στις κρίσεις μου, απλώς γιατί με νοιάζει πολύ. Με πονάνε όσα βλέπω και θεωρώ απαράδεκτο να έχει γίνει η χώρα το πρώτο θέμα συζήτησης στον κόσμο για τους λάθος λόγους. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της με το παρόν σύστημα διακυβέρνησης, οργάνωσης, και κοινωνικής δομής. Πολλοί από εμάς που φύγαμε το κάναμε για να ζούμε σε χώρες οργανωμένες και αξιοκρατικές, όπου οι νόμοι και οι κανονισμοί εφαρμόζονται στην ουσία τους».

Ο κ. Εγκολφόπουλος προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας και θεωρεί πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταφέρει η Ελλάδα να ξεπληρώσει το τεράστιο χρέος της: «Υπάρχουν όμως και χειρότερα σενάρια. Για παράδειγμα, εάν η ελληνική κρίση χειροτερεύσει, αυτό θα έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις παγκοσμίως, δηλαδή σε Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα. Αυτός είναι ο λόγος που ο Ομπάμα και η Μέρκελ θέλουν με κάθε τρόπο να αντιμετωπιστεί η ελληνική κρίση. Σίγουρα δεν το κάνουν από φιλελληνισμό».

Αναφερόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες θεωρεί ότι στέκονται μεν όρθιες, δεν έχουν όμως ξεπεράσει την κρίση: «Ο Ομπάμα και όλοι οι διακεκριμένοι πολιτικοί και οικονομολόγοι ακόμη ψάχνουν για το μαγικό ραβδάκι, το οποίο δυστυχώς δεν φαίνεται να υπάρχει. Η οικονομία των ΗΠΑ χωλαίνει σημαντικά και το ποσοστό της ανεργίας δεν υποχωρεί. Ο Ομπάμα έριξε μεγάλα ποσά στην οικονομία για να την τονώσει αλλά τα θετικά αποτελέσματα δεν είχαν μεγάλη διάρκεια και έχουν ήδη εξανεμιστεί».

Ο κ. Εγκολφόπουλος θεωρεί πως ένα από τα μεγαλύτερα αποστήματα της ελληνικής οικονομίας είναι η νοοτροπία της «κομπίνας», του υπερβολικού κέρδους και του εύκολου πλουτισμού: «Ακούω, για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα να γίνεται πολύς λόγος στην Ελλάδα για την πράσινη ανάπτυξη. Είναι τελείως ανεδαφικό να προσπαθήσει η Ελλάδα να προωθήσει την πράσινη ανάπτυξη σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης. Η πράσινη ανάπτυξη προϋποθέτει την επένδυση μεγάλων κεφαλαίων, γιατί οι σχετικές τεχνολογίες και υποδομές είναι αρκετά ακριβές. Και φυσικά δεν είναι εύκολο να βρεθούν αυτά τα κεφάλαια μέσα σε αυτό το κλίμα. Επίσης, είναι πιθανόν να γίνουν πάλι πολλά λάθη, όπως για παράδειγμα οι αγρότες να μετατραπούν σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειες μέσω φωτοβολταϊκών με μόνο κίνητρο τις επιδοτήσεις. Και φυσικά όλοι γνωρίζουμε τι έχει γίνει στο παρελθόν με ανάλογα κίνητρα στον αγροτικό χώρο».


«Σε παρακμή τα ελληνικά πανεπιστήμια»

Ιδιαίτερα αυστηρός εμφανίζεται και σε ό,τι αφορά τις κρίσεις του για το επίπεδο σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια, αφού είναι και μέλος της Ελληνικής Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανωτάτη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ).

«Η πολιτική πόλωση της ελληνικής κοινωνίας τα χρόνια αμέσως μετά τη Μεταπολίτευση μετέτρεψε τα πανεπιστήμια σε χώρο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Στη συνέχεια, ήρθαν πολλά χρήματα στα πανεπιστήμια από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το σύστημα χαλάρωσε ακόμη πιο πολύ λόγω αυτής της φαινομενικής ευμάρειας. Το τελικό αποτέλεσμα όλων αυτών των γεγονότων ήταν η υποβάθμιση της ποιότητας σπουδών, οι στόχοι των φοιτητών να περιορίζονται στο να περάσουν το εκάστοτε μάθημα και να πάρουν το πτυχίο. Παράλληλα, υπάρχουν απαράδεκτα πολλές εξεταστικές περίοδοι, γίνονται αλόγιστες καταλήψεις αυτών των ιερών χώρων, η επιστημονική έρευνα δεν προωθείται καθόλου, ενώ δεν υπάρχουν πουθενά σημάδια ακαδημαϊκής αριστείας».

Υστερα από τριάντα και πλέον χρόνια απουσίας του από την Ελλάδα ο διακεκριμένος Ελληνας επιστήμονας δεν αισθάνεται, όπως λέει, μετανιωμένος που έφυγε από τη χώρα: «Αν γυρνούσα πίσω τον χρόνο και γινόμουν 25 ετών, πάλι θα έφευγα στο εξωτερικό. Λυπούμαι που το λέω, γιατί αγαπώ την Ελλάδα. Ομως, δεν υπήρχε άλλος τρόπος να υλοποιήσω τα όνειρά μου».


ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΤΟΥΝΑΣ

ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
www.espressonews.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.