Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ ΤΟ 1941


Άνδρες του γερμανικού μηχανικού επιχειρούν να γεφυρώσουν το Σπερχειό

Στις 6 Απριλίου 1941 ξεκινά η Επιχείρηση Μαρίτα που περιλαμβάνει την εισβολή της Ελλάδος από τα ναζιστικά στρατεύματα κατά μήκος της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου. Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε εμπόλεμη κατάσταση από τις 28 Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους και τώρα καλείτε να διεξάγει αμυντικές επιχειρήσεις εναντία σε 2 μέτωπα. Η γερμανική επίθεση μέσω Γιουγκοσλαβίας και η κύκλωση των Ελληνικών δυνάμεων σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ανάγκασε σε σύμπτυξη τον Ελληνικό Στρατό που αναγκάστηκε σε υποχώρηση. Οι δυνάμεις της βρετανικής κοινοπολιτείας ανέλαβαν να οργανώσουν γραμμή άμυνας στης Θερμοπύλες για να εμποδιστεί η περαιτέρω πρόοδος των γερμανικών στρατευμάτων.

Το κύριο βάρος της άμυνας ανέλαβαν τα Αυστραλέζικα και Νεοζηλανδικά στρατεύματα υπό τις διαταγές του Βρετανού στρατηγού Φράυμπεργκ και του Αυστραλού στρατηγού Μακ Κέυ αντίστοιχα. Ο συνολικός αριθμός των συμμαχικών δυνάμεων στην Ελλάδα ανέρχετο σε 63.000 στρατιώτες, 100 άρματα μάχης και λιγότερα από 300 αεροσκάφη. Αντίστοιχα ο Γερμανικός στρατός αποτελούταν από 600.000 πεζικό, 1200 άρματα μάχης και 700 αεροσκάφη. Σκοπός ήταν η καθυστέρηση της γερμανικής προέλασης προκειμένου να εκκενωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός συμμαχικών στρατευμάτων. Το δύσκολο έργο της αντίστασης ανατέθηκε σε μόλις 2 ταξιαρχίες. Η Αυστραλέζικη 19η ταξιαρχία θα υπερασπιζόταν την ευρύτερη περιοχή του Μπράλου και η 6η Νεοζηλανδέζικη τη κοιλάδα του Σπερχειού. Η πρώτη γερμανική επίθεση εξαπολύθηκε το πρωί της 24ης Απριλίου 1941 και συνάντησε σθεναρή αντίσταση. Την επομένη, 25η Απριλίου, δόθηκε η διαταγή της αναδίπλωσης καθότι είχε επιτευχθεί ο σκοπός που δεν ήταν άλλος από την τακτική αποχώρηση της κύριας δύναμης των στρατευμάτων της Κοινοπολιτείας. Οι Γερμανοί υπέστησαν σημαντικές απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό.


Μετά την εγκατάλειψη της θέσης των Θερμοπυλών, τα γερμανικά στρατεύματα, συνέχισαν ανενόχλητα και κατέλαβαν την Αθήνα στις 27 Απριλίου 1941. Τα συμμαχικά στρατεύματα θα συνέχιζαν τον αγώνα κατά των ναζί στη Κρήτη. Στις μάχες που διήρκεσαν 12 μέρες, οι Γερμανοί πέτυχαν μία πύρρειο νίκη, μετρώντας πάνω από 6.000 νεκρούς και τραυματίες.

ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
www.terranovaincognita.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Share on Google Plus

Σχετικά με Καλύτερη Λαμία

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου