ΣΕΡΤΙΚΟ ΧΑΡΜΑΝΙ ΚΑΠΝΟΥ ΛΑΜΙΑΣ


Να αποκτήσει Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ, ΠΓΕ) θέλει το Σέρτικο Λαμίας
Γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να κατοχυρωθεί στην λίστα της ΕΕ με τα προϊόντα ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.) το χαρμάνι Σέρτικο Λαμίας, αναφέρει στη συνέντευξη που έδωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Κουτλής, πρόεδρος του Συλλόγου Καπνοκαλλιεργητών Παραδοσιακών Ποικιλιών Ελλάδας – Δυτικής Φθιώτιδας με έδρα το Αρχάνι. «Το χαρμάνι αποτελείται από τρεις παραδοσιακές ντόπιες ποικιλίες, το τσεμπέλι, το μαύρο και το μυρωδάτο Σμύρνης που καλλιεργείται από το 1830 στην περιοχής της Φθιώτιδας», προσθέτει. Το συγκεκριμένο χαρμάνι έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα όταν το 1947 η Καπνοβιομηχανία Καρέλια άρχισε να προωθεί τα τσιγάρα «Σέρτικα Λαμίας», με το περίφημο κόκκινο πακέτο, που καπνίσθηκαν κατά κόρον από τις λαϊκές μάζες και τους αγρότες της Πελοποννήσου και θεωρήθηκε «το καλύτερο σέρτικο τσιγάρο της εποχής του».

Από τι αποτελείται το συγκεκριμένο χαρμάνι
Το χαρμάνι Σέρτικο Λαμίας αποτελείται από 70% καπνό της ποικιλίας τσεμπέλι και το υπόλοιπο 27% «μαύρο» Λαμίας και ένα μικρό ποσοστό 3% ήταν το μυρωδάτο Σμύρνης.

Μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον
Έχουμε προχωρήσει στην σύνταξη και κατάθεση φακέλου στο ΥπΑΑΤ. Υπάρχει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον από καπνοβιομηχανίες του εξωτερικού. Υπάρχουν παραγωγοί που έχουν την διάθεση να καλλιεργήσουν τις συγκεκριμένες ποικιλίες με παραδοσιακό και βιολογικό τρόπο. Υπάρχουν πολλές βιοτεχνίες από Δανία, Ολλανδία και Ιρλανδία που ενδιαφέρονται να αγοράσουν τις συγκεκριμένες ποικιλίες για να τις χρησιμοποιήσουν στα προϊόντα τους. Αυτά τα κράτη αν και δεν παράγουν το συγκεκριμένο προϊόν μπορούν να το χρησιμοποιούν και παράλληλα έχουν χαμηλότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης (για παράδειγμα 52% στη Δανία αντί του 82% που έχει η Ελλάδα). Απλά θέλουν το προϊόν να είναι ΠΟΠ και να μην έχει μέσα χημικές προσμίξεις.

Αιτήματα από την πολιτεία
Εμείς σαν Σύλλογος ζητάμε από την πολιτεία τα εξής:
1) να δημιουργήσει έναν Οργανισμό που θα ελέγχει, θα επιτηρεί και θα συντονίζει την καλλιέργεια.
2) βάση του καταστατικού μας οι καλλιεργητές μέλη μας δεν μπορεί να είναι μεγαλοσυμβασιούχοι των καπνοβιομηχάνων αλλά στηρίζονται σε οικογενειακές παραγωγικές μονάδες. Η κατανομή των ποσοτήτων θα γίνεται από τον συγκεκριμένο Οργανισμό ανάλογα με τα μέλη της κάθε οικογένειας

Προσπάθεια ανάδειξης των παραδοσιακών ποικιλιών αρωματικών καπνών στην χώρα μας
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες καπνού, τα σταθερά (τσεμπέλια, μαύρα κ.α.), τα καπνά γεμίσματος (μπέρλει κ.α.) και τα ανατολικού τύπου αρωματικά. Στην Ελλάδα υπάρχουν παλιά παραδοσιακά καπνοχώρια που είναι καθορισμένες ζώνες καλλιέργειας εδώ και πολλές δεκαετίες. Συνολικά στην χώρα μας υπάρχουν 37 ποικιλίες καπνού ανατολικού τύπου, από κάθε περιοχή με συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες. Θα πρέπει οι καπνοπαραγωγοί από αυτές τις περιοχές (Αγρίνιο, Καβάλα κ.α.) να οργανωθούν με στόχο να αναδείξουν τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά αυτών των ποικιλιών. Αυτό θα φέρει «ανάσα» στην καπνοκαλλιέργεια της χώρας μας και θα δώσει μια διαφορετικότητα σε σχέση με τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στις τρίτες χώρες.

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
www.agrotypos.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Share on Google Plus

Σχετικά με Καλύτερη Λαμία

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου