Header Ads

Η ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΤΟ 279 Π.Χ. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΛΑΜΙΕΙΣ ΣΕ ΛΙΘΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟ 1691


Τίτλος

Η ήττα του Γαλατικού στρατού (επικεφαλής του οποίου ήταν ο Βρέννος) από τους Αιτωλούς, Θεσσαλούς και Μαλιείς (279 π. Χ.).

Πρωτότυπος τίτλος

Brenni Niderlag.

Χρονολογία έκδοσης

1691

Έκδοση

[ENDERLIN, Jacob]. Cyaneae redivivae, oder, Die am Bosphoro Thracico ligende hohe Stein-Klippen, von welchen zu beschauen seyn die grosse Welt-beruffene zwischen dem Schwartzen und Weissen Meer in Europa ligende dess Griechischen Reichs Haupt- und der Ottomannischen Porten dermahlige-Residentz-Statt Bysantz, Roma Nova, Stampol, oder Constantinopel, mit deroselben Begebenheiten von ihrem Erbauer Constantino M biß dero heutigen Besizer Solymannum II Benebens dem besten und Wasser-Griechen-Land. Desselben vornehmen Stätten, Vestungen, Gebürgen, Seen, Flüssen tc. und Raritäten. Dem curiosen Leser zu Nuß und Lust, Historisch und in Rupffern vorgestellet, Άουγκσμπουργκ, [Jacob Enderlin], 1691.

Περιοχή/Τοποθεσία

Ελλάδα
Αιτωλία
Θέμα

Ιστορία
Πολιτική - Στρατός - Διπλωματία
Συλλογή

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη - Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
el.travelogues.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

2 σχόλια:

  1. Εντάξει παιδια, οτι να΄ναι γραφετε! Που αναφερεται οτι Λαμιεις νικησαν τους Γαλατες? Μάλιστα ο Παυσανίας δεμ τους αναφερει καν! Γραφει-αναφέρει ( «Ελλάδος Περιήγησις» , β / Κεφ. 20) «…Εναντίον όμως των βαρβάρων που ήλθον από τον Ωκεανόν συνεκεντρώθησαν εις τας Θερμοπύλας οι εξής Έλληνες: 10.000 οπλίτες και 500 ιππείς Βοιωτοί, 3000 πεζοί και 500 ιππείς Φωκείς, 700 πεζοί Λοκροί, 400 οπλίτες Μεγαρείς, 7.000 οπλίτες και 790 ψιλοί Αιτωλοί, 1000 πεζοί και 500 ιππείς Αθηναίοι και όλα τα κατάλληλα προς πλούν πλοία, 500 Μακεδόνες και 500 από την Αντιόχεια της Μ. Ασίας».


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντιθέτως με την βοηθεια των κατοικων της ευρυτερης περιοχης της Λαμιας (Ηρακλειωτών και των Αινιανών), οι αποδυναμωμένοι Έλληνες που βρίσκονταν στις Θερμοπύλες επρόκειτο να υπερκερασθούν από τις στρατιές του Βρέννου σε μια τραγική επανάληψη της ιστορίας. Όπως στην πρώτη μάχη των Θερμοπυλών, έτσι και τώρα ο Βρέννος ακολούθησε τις υποδείξεις των Ηρακλειωτών και των Αινιανών ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο που είχαν ακολουθήσει οι Πέρσες (την Ανοπαία Ατραπό). Το έκαναν αυτό όχι διότι δεν ήταν πιστοί στον Ελληνικό αγώνα αλλά επειδή ήθελαν να φύγουν οι Κέλτες το γρηγορότερο δυνατόν από τη γη τους πριν την ερημώσουν. Ο Βρέννος, αφήνοντας διοικητή του κύριου σώματος της στρατιάς τον Ακιχώριο, κατευθύνθηκε με 40.000 άνδρες προς το πέρασμα. Κατέστησε σαφές στον αντικαταστάτη του ότι δεν έπρεπε να επιτεθεί στους Έλληνες προτού ολοκληρωθεί η κίνηση της περικύκλωσης. Εκείνη την ημέρα η ομίχλη ήταν πυκνή και είχε απλωθεί μέχρι τις παρυφές της Οίτης, εμποδίζοντας την ορατότητα των Φωκέων που φυλούσαν το πέρασμα. Οι Γαλάτες τους αιφνιδίασαν, ωστόσο οι Φωκείς αντιστάθηκαν γενναία. Τελικά όμως αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από το πέρασμα. Κατόρθωσαν εντούτοις να ειδοποιήσουν τους συντρόφους τους και να τους αναφέρουν την επικείμενη περικύκλωση προτού αυτή λάβει χώρα.
    Πηγή : «Oι Γαλάτες στην Ελλάδα – Εισβολή των βαρβάρων» Γεωργίου Τσόρβα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.