ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΜΙΑΣ


Η Λαμία είναι πόλη της Στερεάς Ελλάδας , πρωτεύουσα του Νομού Φθιώτιδας με 70.000 κατοίκους περίπου. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο λόφους στους νοτιοανατολικούς πρόποδες της Όθρης και εκτείνεται στην πεδιάδα προς τα νότια. Σε απόσταση 6.χλ.μ. απλώνεται ο Μαλιακός κόλπος όπου βρίσκεται η Στυλίδα και η Αγία Μαρίνα ενώ σε απόσταση 4 χλ.μ. νότια περνά ο Σπερχειός ποταμός . Εκτός από τον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ,του Αγίου Νικολάου , τους Αγίους Θεοδώρους και του Αγίου Δημήτριου , υπάρχουν πολλές άλλες εκκλησίες και παρεκκλήσια . Στα Β.Δ βρίσκεται ο Όσιος Λουκάς , στη θέση αρχαίου Ναού , σε υψηλό και απότομο βράχο . Β,Α από την πόλη υψώνεται η αρχαία Ακρόπολη , η Ακρόπολη με τείχη από λαξευμένους ογκόλιθους (6ος π.χ αι.) και με πολυγωνικά τείχη του 5ου αι.π.χ. . Επισκευάστηκε και τροποποιήθηκε την εποχή της Φραγκοκρατίας και ύστερα από τους Τούρκους .


Η Λαμία είναι συγκοινωνιακός κόμβος στο κέντρο εύφορης αγροτικής και κτηνοτροφικής περιοχής και αναπτύχθηκε δημογραφικά πολύ γρήγορα ( στην εικοσαετία 1951-1971 ο πληθυσμός της διπλασιάστηκε ). Την ανάπτυξη ευνόησε η θέση της και η εγκατάσταση νέων Βιομηχανιών κοντά στην σιδηροδρομική γραμμή και την Εθνική Οδό . Δημιουργήθηκαν Μηχανουργία , Υφαντήρια , Αλευρόμυλοι , Ρυζόμηλοι , Εργοστάσια Ζυμαρικών και Ελαιοτριβεία. Το απαραίτητο εργατικό προσωπικό εξασφαλίζεται από τα γειτονικά κέντρα.


Εκτός από τις Διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες είναι έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας και διαθέτει Ιερατική Σχολή , Βιβλιοθήκη , Δημοτικό Θέατρο , Τουριστικό Κέντρο , δύο Αίθουσες Κινηματογράφου , ένα θερινό Κινηματογράφου, πολλά μέρη για την διασκέδαση και ψυχαγωγία της Νεολαίας της πόλης . Επίσης διαθέτει σύγχρονο κλειστό Γυμναστήριο 3500 θεατών καθώς και Γήπεδο Ποδοσφαίρου όπου αγωνίζεται η ομώνυμη τοπική ομάδα . Αξιόλογο είναι το Μοναστήρι της Παναγίας Αντινίτσας στην κορυφογραμμή της Όθρης . Ενεργό όμως δυναμικό της πόλης που προσφέρει πολύτιμες Υπηρεσίες σε πολλούς τομείς της είναι το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Λαμίας.

ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
www.teilam.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Share on Google Plus

Σχετικά με Καλύτερη Λαμία

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου