Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ''ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ'' ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ


Με διευθυντή τον Ευστ. Τριάντη άρχισε τη λειτουργία του το 1914 στη Λαμία, το Μέγα
Ξενοδοχείον Ύπνου ''ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ'' (όπως διαφημιζόταν τότε), στην πλατεία Ελευθερίας. Το υπέροχο αυτό τριώροφο νεοκλασικό κτίστηκε το 1912. Την εκμετάλλευση είχαν ο ιδιοκτήτης Ιωάν. Παναγιώτου και οι αδελφοί Τριάντη, μέχρι το 1932. Όπως αναφέρει η σχετική διαφήμιση (του 1914) :

Υπό την διεύθυνσιν του φιλοπροόδου νέου κ. Ευσταθίου Τριάντη, ήνοιξε μέγα ευάερον, ευήλιον με καινουργή εντελώς επίπλωσιν και ηλεκτροφώτιστον ξενοδοχείον του ύπνου. Οι μεταβαίνοντες εις το Αχίλλειον θα εύρωσι καθαριότητα άμεμπτον, υπηρεσίαν πρόθυμον. Δι οικογενείας υπάρχουσι και ιδιαίτεραι κουζίναι. Μετ ολίγον δε και η λειτουργία λουτρού δια τους βουλομένους
εκ των επιβατών άρχεται .

Μετά, το ξενοδοχείο ''ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ'' ανέλαβαν ο Ευστάθιος Τριάντης και ο Φώτης Πανάγος.

καρτελάκι με την επωνυμία του ξενοδοχείου που βάζανε στις αποσκευές των επισκεπτών

Από επιθεώρηση που έκανε η αρμόδια υπηρεσία υγιεινής στα ξενοδοχεία ύπνου εκείνης
της περιόδου, έχουμε ενδιαφέροντα στοιχεία γι αυτά. Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει :
Ξενοδοχείον ''ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ'' με διευθυντή τον Ευστάθιο Β. Τριάντη. Καθαρόν σχετικώς

Το όμορφο κτίριο του ξενοδοχείου ιδιοκτησίας Παναγιώτου, που κτίστηκε το 1912 ήταν επιχείρηση σε διαφορετικές περιόδους των Π. Παναγιώτου - Κ. Λάμπρου και του Ευσταθίου Τριάντη, μέχρι τη δεκαετία του 30. Περιήλθε στην ιδιοκτησία του Γεωργίου Τελώνη (1890-1966) και συνέχισε τη λειτουργία του μεταπολεμικά ως ξενοδοχείο με διευθυντή το Φώτη Πανάγο.

Άλλαξε χρήση τη δεκαετία του 70, με τη στέγαση των γραφείων της Στ Εκπαιδευτικής Περιφέρειας. Το 1981 κατεδαφίστηκε.


Ευστάθιος Τριάντης (1883-1956) : Γεννήθηκε στην Άμφισσα το 1883. Πατέρας του ήταν ο Βασίλειος Ευστ. Τριάντης και μητέρα του η Χρυσαφούλα Ηλ. Λιακώνη (1850-1928). Ο Ευστάθιος ασχολήθηκε με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Στη Λαμία ανέλαβε τη διεύθυνση του κεντρικού Ξενοδοχείου Αχίλλειον στην πλατεία Ελευθερίας.
Ο Ευστάθιος Τριάντης πέθανε στις 6-2-1956, σε ηλικία 73 ετών.

Ηλίας Β. Τριάντης (1887-1971) : Αδελφός του Ευσταθίου Τριάντη. Ο Ηλίας γεννήθηκε στην Άμφισσα το 1887. Η πατρική του οικογένεια είχε 4 κόρες και 2 γιους. Ο Ηλίας, όπως και ο Ευστάθιος, εγκαταστάθηκε στη Λαμία και ασχολήθηκε με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Από το 1936, είχε τη διεύθυνση του Ξενοδοχείου Εμπορικό στα βόρεια της πλατείας Λαού (δίπλα στα σκαλάκια). Το κτίριο τότε (το 1936) ήταν νεόδμητο και διαφημιζόταν για τα ζεστά νερά και τα λουτρά του. Το κτίριο υπάρχει μέχρι σήμερα.
Στο ισόγειο λειτουργούσε καφενείο με τον ίδιο τίτλο. Ο Ηλίας Τριάντης πέθανε το 1971 σε ηλικία 84 ετών.

ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
amfictyon.blogspot.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Share on Google Plus

Σχετικά με Καλύτερη Λαμία

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου