Header Ads

ΑΠΟ ΠΟΣΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΤΑΝ ΤΟ ΣΤΕΝΟ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ?Το στενό των Θερμοπυλών διασχιζόταν σε μήκος επτά χιλιομέτρων περίπου από τη μοναδική αξιόλογη όδευση που ένωνε τη βόρεια με τη νότια Ελλάδα. Τρία διαδοχικά στενά περιόριζαν στο ελάχιστο την κινητικότητα.

1η διάβαση
Το πρώτο στενό βρισκόταν επτακόσια μέτρα περίπου νοτιοανατολικά της σημερινής γέφυρας της Αλαμάνας (μνημείο Αθ.Διάκου), στην περιοχή της αρχαίας Ανθήλης. Βόρεια του στενού υπήρχε εκτεταμένο έλος και στα νότια του, απότομο ύψωμα του όρους Καλλίδρομο, με αποτέλεσμα να μπορεί να περάσει μόνο μία άμαξα.Το στενό αυτό δεν είχε στρατηγική σημασία γιατί πίσω από το ύψωμα,στα νότια του, υπήρχε ομαλό έδαφος και το παρέκαμπτε. Γι'αυτό ονομαζόταν "Ψευδοθερμοπύλες".

2η διάβαση
Το δεύτερο,το κυρίως ιστορικό στενό, βρισκόταν ένα χιλιόμετρο περίπου ανατολικά των εγκαταστάσεων των σημερινών θερμών λουτρών, εκεί ακριβώς που είναι σήμερα το μνημείο με το άγαλμα του Λεωνίδα. H δεύτερη στενωπός είχε οχυρωθεί από το τελευταίο τέταρτο του 6ου αιώνα π.Χ από τους Φωκείς, με τείχος κτισμένο σε επιμήκη απότομο λόφο. Προς την πλευρά του όρους Καλλίδρομου το τείχος κατέληγε σε οχυρό φρούριο. Στη θέση αυτή οι Φωκείς είχαν επιχειρήσει να αναχαιτίσουν τους Θεσσαλούς κατά τη διάρκεια των μεταξύ τους πολέμων που σημειώθηκαν το 510 π.Χ.

Το τείχος ήρθε στο φως το 1939, αν και ανασκαφές στην περιοχή είχαν γίνει από το 1897. Τότε οι σκαπανείς του Ελληνικού Στρατού προσπαθούσαν εσπευσμένα να κατασκευάσουν μία οχυρωματική γραμμή η οποία θα ανέκοπτε την προέλαση των Τούρκων. Ανασκάπτοντας την τοποθεσία, οι άνδρες του Μηχανικού ανακάλυψαν τυχαία αρχαίους τάφους οι οποίοι αποδόθηκαν στους άνδρες του Λεωνίδα. Το φωκικό τείχος δεν έφραζε, εξ' ολοκλήρου τουλάχιστον, το στενό αλλά εκτεινόταν παράλληλα με το στενό σε μήκος 200 περίπου μέτρων.

Το στενό αυτό την αρχαία εποχή ονομαζόταν "Χύτροι" από την ονομασία των ανοικτών στομίων όπου έβγαιναν,όπως και σήμερα,καυτά ύδατα,ιδίως τον χειμώνα. Ιαματικές πηγές που οι αρχαιοι τις χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικούς λόγους. Κάτω από τα λουτρά σε απόσταση 10-15m ήταν το πλατύτερο σημείο της στενωπού.

Μετά τον λόφο του τείχους υπάρχει ξηροπόταμος με μικρή πηγή ποσίμου νερού. Στη συνέχεια υπάρχει τυμβοειδής λόφος, ο "Κολωνός",ύψους την εποχή εκείνη δέκα μέτρων (18 σήμερα λόγω της κατασκευής της διερχομένης εθνικής οδού) όπου και έγινε η τελική μάχη. Το 1939 σε ανασκαφές που έγιναν στον λόφο βρέθηκε μεγάλος αριθμός από τριγωνικές αίχμες από βέλη ασσυριακού και αιγυπτιακού τύπου, τα οποία χρησιμοποιούσε ο Περσικός στρατός. Παρόμοια έχουν βρεθεί στο πεδίο της μάχης του Μαραθώνα και στην Ακρόπολη των Αθηνών την οποία πολιόρκησαν οι Πέρσες προ της ναυμαχίας της Σαλαμίνας.

3η διάβαση
Το τρίτο στενό καταλήγει στην περιοχή του αρχαίου χωριού Αλπηνοί (περίπου στο σημερινό χ.Θερμοπύλες). Αυτό δεν προσφερόταν ιδιαίτερα για άμυνα αφού εκεί το Καλλίδρομο απείχε από τη θάλασσα. Πίσω απότο τρίτο στενό κατέληγε, σύμφωνα με ορισμένους μελετητές η Ανωπαία οδός, η ατραπός μέσω του οποίας επετεύχθη η στρατηγική περικύκλωση των Ελλήνων. Στην έξοδο του τρίτου στενού στη Λοκρική πολίχνη των Αλπηνών οι Έλληνες είχαν εγκαταστήσει το στρατόπεδο τους.

Βαδίζοντας από Βορρά προς Νότο, συναντούσε πρώτα την πόλη Αντίκυρα (μεταξύ σημερινού χωρίου "Κόμμα" και Λαμίας). Διασχίζοντας τον Σπερχειό συναντούσε σε απόσταση 4km τον ποχαμό Δύρα,(Γοργοπόταμο). Στην συνέχεια βρισκόταν ο Μέλας ποταμός (Μαυρονέρι) και η πόλη Τραχίνα (σημερινή Ηράκλεια). Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο σε όλη αυτή την περιοχή στρατοπέδευσε ο στρατός του Ξέρξη. Νοτιότερα βρίσκεται ο ποταμός Ασωπός. Σχην αρχαιότητα όλοι αυτοί οι ποταμοί είχαν διαφορετικές κοίτες. Σήμερα ενώνονται, μέσω καναλιών με τον Σπερχειό.

ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
el.science.wikia.com

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.