Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ


Mία ρωγμή στην Iστορία
Ένα μνημείο του παρελθόντος στην κοινωνία του σήμερα.

Οι φοιτήτριες Βρούβα Αντιγόνη, Δεληγιάννη Ελένη-Όλγα, Θεοχάρη Δήμητρα, Μαυριγιαννάκη Αγγελική, Νανά Μαριάννα αναζητώντας «ένα μνημείο για ένα αξιομνημόνευτο γεγονός»  (όπως ήταν και το θέμα του διεθνή φοιτητικού διαγωνισμού στον οποίο συμμετείχαν) επέλεξαν το  μνημείο της ιστορικής μάχης των Θερμοπυλών. Σε ένα πλαίσιο προβληματισμού για την μνήμη και το τοπίο, προσέγγισαν αυτό το μνημείο και προσπάθησαν να αναχαράξουν πάνω στο γεωλογικό υπόβαθρο της μάχης τη βιωματική υπόσταση του χώρου, καλώντας τον περιπατητή να γυρίσει πίσω στην ιστορία και να την προσεγγίσει από την αρχή.
Η συμμετοχή τους αυτή με τίτλο " Mία ρωγμή στην Iστορία " διακρίθηκε στις 19 καλύτερες λύσεις (σε σύνολο 92 προτάσεων), καταλαμβάνοντας τη 10η θέση και είναι η μοναδική ελληνική πρόταση που πέρασε στην τελική φάση του διαγωνισμού.

Αγγελική Μαυριγιαννάκη
Η Αγγελική Μαυριγιαννάκη ολοκληρώνοντας τις αρχιτεκτονικές σπουδές της θέλησε να εντρυφήσει σε ζητήματα βιωσιμότητας, οικολογίας και εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια. Λαμβάνοντας υποτροφία από το ίδρυμα Μποδοσάκη, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο τον Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό Κτηρίων. Σήμερα επιχειρεί ένα βιώσιμο και συγχρόνως προσιτό σχεδιασμό, εναρμονισμένο με τη φύση, λαμβάνοντας υπ’οψιν θέματα κλιματολογικών συνθηκών, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και εντοπιότητας υλικών.
www.polytroponarchitects.gr

Ελένη Όλγα Δεληγιάννη
Η Ελένη Δεληγιάννη δίνει ιδιαίτερη σημασία στο σχεδιασμό του χώρου και στη λεπτομέρεια της κατασκευής, ενώ ήδη από τις προπτυχιακές της σπουδές έχει εμβαθύνει σε θέματα που αφορούν στην ιστορία της αρχιτεκτονικής και τις ιστορικές κατασκευές. Έχει συνεργαστεί με αρχιτεκτονικά γραφεία και έχει συμμετάσχει σε αποτυπώσεις και μελέτες αποκατάστασης ιστορικών κτηρίων και μνημείων. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο αντικείμενο των αποκαταστάσεων ιστορικών κτηρίων και συνόλων έχοντας λάβει υποτροφία από το ΙΚΥ. Έκτοτε δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό, και σε συνεργασία με διάφορους φορείς και εφορείες αρχαιοτήτων, συμμετέχει σε μελέτες μνημείων διαφορετικών χρονικών περιόδων. Έχει την ικανότητα να χειρίζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία τόσο τις νέες κατασκευές, όσο και τις επαναχρήσεις παλαιότερων κτισμάτων.
www.polytroponarchitects.gr

Αντιγόνη Βρούβα
Η Αντιγόνη Βρούβα, ολοκληρώνοντας τις σπουδές της στην αρχιτεκτονική αναζήτησε τον πρωτοποριακό σχεδιασμό των κτιρίων και την εύρεση καινοτόμων και ευρηματικών λύσεων στην κατασκευή που επιφέρουν μια μοναδική εμπειρία στον χρήστη τους. Μελέτησε τη δυναμικότητα των κτιρίων ως προς την εικόνα και τα μηνύματα που προβάλλουν. Συνδυάζοντας τις σπουδές στην Αρχιτεκτονική, το Μάρκετινγκ και την Οργάνωση Επιχειρήσεων, διαθέτει έναν ιδιαίτερο τρόπο να αντιλαμβάνεται τις ανάγκες μιας κατασκευής από αισθητική και λειτουργική άποψη και να προτείνει εξατομικευμένες λύσεις ανάλογα με τις επιθυμίες του κάθε πελάτη.
www.polytroponarchitects.gr

Μαριάννα Νανά
Η Μαριάννα Νανά σπούδασε Αρχιτεκτονική και στη συνέχεια επικεντρώθηκε στην ενασχόληση με την αρχιτεκτονική των υπαίθριων χώρων μέσω μεταπτυχιακών σπουδών στην Αρχιτεκτονική Τοπίου λαμβάνοντας υποτροφία από το ΙΚΥ. Μέσα από την ενασχόληση με το αντικείμενο, ιδιαίτερα σημαντικό στη σύνθεση και τη λειτουργία των υπαίθριων χώρων θεωρεί το νερό στις διάφορες μορφές του, τόσο για την αισθητική του αξία όσο και για τις βιοκλιματικές του ιδιότητες. Σήμερα είναι υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ με θέμα «Ταμιευτήρες Νερού και Μεταμορφώσεις Τοπίου. Συμβολή στην Έρευνα Αρχιτεκτονικής Τοπίου»
Με σεβασμό στη φύση και τις δυνάμεις που την αποτελούν, σχεδιάζει σε όλες τις κλίμακες, από μικρούς οικιακούς κήπους, δημόσιους αστικούς χώρους ως και εκτενή πάρκα.
www.polytroponarchitects.gr

Δήμητρα Θεοχάρη

Η Δήμητρα Θεοχάρη ζει και εργάζεται στο Ueberlingen της Νότιας Γερμανίας, σαν αρχιτέκτων μηχανικός και αρχιτέκτων τοπίου στο διάσημο γραφείο αρχιτεκτονικής τοπίου και αστικής υδρολογίας Atelier Dreiseitl (Ramboll New Markets).
Αποφοιτήσασα δεύτερη μεταξύ των αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ για το έτος 2010, η Δήμητρα συνέχισε της σπουδές της στην Αμερική, ως υπότροφος Fulbright, αποκομίζοντας ένα Master of Landscape Architecture από το The University of Texas at Austin, ενώ ταυτόχρονα αποφοίτησε και από το Sustainable Design Portfolio Program που προσφέρει το πανεπιστήμιο του Ώστιν και αποτελεί μοναδικό του είδους του στην Αμερική. Στο ενεργητικό της έχει ακαδημαϊκές βραβεύσεις, υποτροφίες, βραβεία σε διαγωνισμούς και δημοσιεύσεις του συνθετικού της έργου συμπεριλαμβανομένου της Texas Association of Landscape Architects (ASLA) και το τρία ετήσια βραβεία του περιοδικού Faith&Form για τις χρονιές 2013, 2015 και 2016. Τρία από τα έργα της έχουν παρουσιαστεί στην μετακινούμενη έκθεση American Institute of Architects (ΑΙΑ) και στην ετήσια διάσκεψη του ΑΙΑ για τα έτη 2013, 2015 και 2016.
Η Δήμητρα έχει έργαστει για δύο χρόνια στην εταιρεία Turenscape στο Πεκίνο, δουλεύοντας μεταξύ άλλων με την ομάδα Turenscape+Lake|Flato για τον Waller Creek Competition, στον οποίο είχε συντονιστικό, διαμεσολαβητικό και ηγετικό ρόλο σε ότι αφορά τα παραδοτέα σχέδια αυτού του πολύ μεγάλου διαγωνισμού (πληροφορίες: wallercreek.org). Αργότερα, στα πλαίσια της έρευνας για την αστική γεωργία Food Urbanism εργάστηκε στην εταιρεία VWA σχεδιάζοντας το διαγωνισμό για το Agro-Park Bernex (ένα πάρκο 9 εκταρίων και με αναμενόμενο κατασκευαστικό κόστος 7 εκατ. CHF). Στο Atelier Dreiseitl έχει εργαστεί στο πολεοδομικό σχέδιο ανοιχτών χώρων της διάσημης πόλης Masdar (Άμπου Ντάμπι, Ηνωμένα Εμιράτα), στο νέο ζωολογικό κήπο της Σιγκαπούρης και σε διάφορα έργα ποικίλης κλίμακας στη Δανία, Κίνα, Ινδονησία, Μπαχρέιν, Σιγκαπούρη, Τουρκία, Σκωτία, Ινδία, Βοστόνη και το Σαν Φρανσίσκο.
Ταυτόχρονα, η Δήμητρα παραμένει ένα ανήσυχο πνεύμα που ταξιδεύει με κάθε ευκαιρία ανά τον κόσμο συλλέγοντας εμπειρίες από διαφορετικές κουλτούρες και ιδιοσυγκρασίες ανθρώπων με στόχο το φαινομενολογικό σχεδιασμό χώρου που εξυπηρετεί πολύ περισσότερες λειτουργίες από μόνη την αισθητική του σχεδιαστή, μιας και πιστεύει πως η ομορφιά της ζωής βρίσκεται στην ανθρώπινη κοινωνικοποίηση μέσα στην πόλη, όταν η φύση αποτελεί κομμάτι της.
www.linkedin.com/in/dimitra-theochari-b8a6ba29/el


Δείτε τη μελέτη ανάπλασης των Θερμοπυλών στον παρακάτω σύνδεσμο
http://www.kaliterilamia.gr/2016/10/blog-post_64.html


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Share on Google Plus

Σχετικά με Καλύτερη Λαμία

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου