Header Ads

ΓΕΩΑΦΡΟΣ (EPS): ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΠΑΘΕ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ


EPS (Expandable Polystyrene) είναι ο κοινός όρος που χρησιμοποιείται για την Διογκωμένη Πολυστερίνη.

Παράγεται με πολυμερισμό του στυρενίου, με διογκωτικό αέριο το πεντάνιο, και η τελική του μορφή είναι σε κόκκους.

Χρησιμοποιείται για την παραγωγή προϊόντων που χρησιμοποιούνται στην Μόνωση, την Δόμηση, την Διακόσμηση και την Συσκευασία. Τα παραγόμενα προϊόντα, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά αφρός κλειστή κυψελικής δομής με αέρα, σύσταση η οποία δίνει εξαιρετικές ιδιότητες θερμικής μόνωσης, διότι το 98% του όγκου είναι αέρας. Δεν περιέχει CFC’s ή HCFC’s.


Το Διογκωμένο Πολυστυρένιο (EPS) δεν είναι απλά ένα μονωτικό υλικό, αλλά ένα πρωτοποριακό θερμομονωτικό υλικό που προσαρμόζεται άριστα στις εκάστοτε ανάγκες Δόμησης, Διακόσμησης, Μόνωσης και Συσκευασίας. Το Διογκωμένο Πολυστυρένιο (EPS) είναι αναμφισβήτητα το πιο ευμετάβλητο και οικονομικό υλικό στην αγορά, με τις καλύτερη σχέση τιμής – απόδοσης.

EPS - Διογκωμένο Πολυστυρένιο

Το Διογκωμένο Πολυστυρένιο - EPS (διεθνής ονομασία Expanded Polystyrene) είναι ένα σκληρό αφρώδες πλαστικό που αποτελείται από κλειστές κυψελίδες. Είναι ευρέως διαδεδομένο στην Ελληνική αγορά με την ονομασία «ΦΕΛΙΖΟΛ». ΦΕΛΙΖΟΛ ονομαζόταν η πρώτη εταιρεία που το παρήγαγε στην Ελλάδα την δεκαετία του ’70. Το όνομα αυτής προερχόταν από τα συνθετικά μόνωση (insulation) και φελλός διότι η εταιρεία «ΦΕΛΙΖΟΛ» αρχικά εισήγαγε μονωτικές πλάκες φελλού. Με αυτό τον τρόπο η ονομασία του Διογκωμένου Πολυστυρενίου παρέμεινε ΦΕΛΙΖΟΛ παρόλο που δεν είχε καμία σχέση το υλικό με αυτή. Σήμερα συχνά αποκαλείται ΔΙΟΓΚΩΜΕΝΗ ΠΟΛΥΣΤΕΡΙΝΗ ή απλά Πολυστερίνη, η επιστημονική ονομασία του υλικού όμως είναι Διογκωμένο Πολυστυρένιο, διότι παράγεται από τον πολυμερισμό του στυρενίου, με διογκωτικό αέριο το πεντάνιο, και η τελική του μορφή είναι σε κόκκους.


Το ΕPS το ανακάλυψε η Γερμανική πολυεθνική βιομηχανία χημικών BASF το 1950. Η πρώτη χρήση του Διογκωμένου Πολυστυρενίου ήταν στον κλάδο των κατασκευών ως μονωτικό υλικό με την μορφή πλακών, εξαιτίας των εξαιρετικών θερμομονωτικών ιδιοτήτων του. Το 1958 άρχισε να χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στον κλάδο της συσκευασίας και έκτοτε προσφέρει αναρίθμητες λύσεις προστατευτικής συσκευασίας σε πολλούς κλάδους της παγκόσμιας αγοράς χωρίς να προσβάλλει το περιβάλλον ούτε κατά την παραγωγή του, αλλά ούτε και κατά την χρήση του.
Το Διογκωμένο Πολυστυρένιο παράγεται με α’ ύλη το διογκώσιμο πολυστυρένιο. Από το πετρέλαιο παράγεται η νάφθα και από αυτή το βενζόλιο, το αιθυλένιο και το πεντάνιο. Η ένωση βενζολίου και αιθυλενίου δίνει το στυρένιο, το οποίο με την προσθήκη πεντανίου (ως διογκωτικό μέσο) και νερού πολυμερίζεται και δίνει το διογκώσιμο πολυστυρένιο, δηλαδή την α’ ύλη του ΕPS. Επομένως το Διογκωμένο Πολυστυρένιο προέρχεται από το πετρέλαιο, αλλά από την συνολική παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο μόνο το 0,1% χρησιμοποιείται για την παραγωγή του. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι κάθε κιλό πετρελαίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μονωτικών πλακών ΕPS οδηγεί σε οικονομία 150 κιλών πετρελαίου που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση κατοικιών και κτιρίων υπολογισμένο σε περίοδο πενήντα ετών.


Το στυρένιο και το πεντάνιο που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή EPS δεν θεωρούνται επικίνδυνες ουσίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσφατες μελέτες για την έκθεση σε στυρένιο εργαζομένων για περίοδο 45 χρόνων έδειξε ότι δεν είναι καρκινογενές και δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Το πεντάνιο που χρησιμοποιείται ως διογκωτικό μέσο δεν περιέχει χλώριο και για αυτό ούτε αυτό βλάπτει το όζον.

Διογκωμένο Πολυστυρένιο σε Γεωτεχνικές Κατασκευές
Γεωαφρός EPS ονομάζεται το διογκωμένο πολυστυρένιο το οποίο χρησιμοποιείται σε γεωτεχνικές εφαρμογές και πρακτικά επικαλύπτεται από επιχώματα αντικαθιστώντας σε μεγάλο βαθμό αυτά. Το χαμηλό βάρος και η ιδιαίτερη μηχανική του συμπεριφορά καθιστούν το γεωαφρό EPS μια αξιόπιστη λύση για την κατασκευή ελαφρών επιχωμάτων πάνω σε μαλακά / συμπιεστά εδάφη.


Ο γεωαφρός EPS ζυγίζει από 0.5% έως 2.5% του βάρους των συμβατικών επιχωμάτων και η χρήση του βοηθά στην μείωση των εργασιών βελτίωσης του φυσικού εδάφους και του κόστους συντήρησης του έργου καθώς και στην ελαχιστοποίηση των προβλημάτων καθιζήσεων.


Εφαρμόζεται επί σειρά ετών σε μεγάλη κλίμακα σε όλον τον κόσμο. Στην Ελλάδα, δύο πολύ γνωστές και πετυχημένες εφαρμογές του Γεωαφρού EPS έγιναν στον άξονα ΠΑΘΕ (Ε75) στα σημεία της Κακιάς Σκάλας και της Μαλακάσας.


Το πιο πρόσφατο και το πιο μεγάλο έργο γεωαφρού στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε τον  καλοκαίρι του 2008 στο 198ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας (ΠΑΘΕ Ε75) στην παράκαμψη Θερμοπυλών, κατασκευής ΑΤΤΙ-ΚΑΤ. Το έργο απορρόφησε 50.000 κυβικά Διογκωμένου Πολυστυρενίου ποιότητας EPS 100 για τα επιχώματα ενός χιλιόμετρου κυρίας οδού και τα μεταβατικά επιχώματα της εξόδου προς Θερμοπύλες. Το υπέδαφος στο συγκεκριμένο σημείο ήταν πολύ σαθρό και δεν μπορούσε να υποστηρίξει το βάρος των επιχωμάτων από εδαφικά υλικά (χώμα) το οποίο ξεπερνάει τους 2 τόνους το κυβικό μέτρο και η μόνη λύση ήταν η χρήση Διογκωμένου Πολυστυρενίου ΕPS 100 βάρους 20 κιλών το κυβικό δηλαδή 100 φορές λιγότερο.


Η εταιρεία μας παρά τον πολύ σύντομο χρόνο του έργου που δεν ξεπέρασε τους 2 μήνες κατάφερε να παραδώσει την μισή ποσότητα που απαιτούσε το έργο δηλαδή 25.000 κυβικά. Η παράκαμψη Θερμοπυλών είναι σε κυκλοφορία εδώ και 6 μήνες και περνούν πάνω από τους όγκους του EPS καθημερινά χιλιάδες αυτοκίνητα και φορτηγά χωρίς να έχει παρουσιάσει κανένα πρόβλημα. Το έργο αυτό θα αποτελέσει την αρχή για πολλά ακόμη μεγάλα έργα αυτού του είδους αφού ο τεχνικός κόσμος και οι αρχές και φορείς των δημοσίων και όχι μόνο έργων αναγνώρισαν την αξία της λύσης του Γεωαφρού έναντι των συμβατικών επιχωμάτων. Παράλληλα με την πορεία των χρόνων θα φανεί η μεγάλη διαφορά που προσφέρει η λύση του Γεωαφρού και στο κόστος συντήρησης των έργων υποδομής καθώς αποτρέπονται τα ανεπιθύμητα και συχνά επικίνδυνα κύματα στον ασφαλτοτάπητα τα οποία αν δεν προκαλέσουν απλά ζημιά στα οχήματα μπορούν κάλλιστα να τα εκτρέψουν από την πορεία τους θέτοντας σε σημαντικό κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων σε αυτά. Η επιλογή της εταιρείας Γ. Κ. ΡΙΖΑΚΟΣ ΑΒΕΤΕ ως βασικό προμηθευτή του έργου αυτού δεν ήταν μόνο θέμα εγγύτητας στο έργο αλλά και κυρίως ποιότητας και παραγωγικής δυναμικότητας καθώς οι πρόσφατες επενδύσεις της εταιρείας σε μηχανολογικό εξοπλισμό (2004) της δώσαν τη δυνατότητα να παράγει μεγάλη ποσότητα σε υψηλή ποιότητα και σε πολύ μικρούς χρόνους.»

Το περιεχόμενο των σελίδων του web site που αφορούν στον Γεωαφρό αποτελεί μέρος παρουσίασης του Εργαστηρίου Γεωτεχνικής Μηχανικής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
www.rizakos.gr/(1)
www.rizakos.gr/gr/(2)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.