ΟΙ ΑΓΙΟΣΠΗΛΙΕΣ ΣΤΙΣ ΜΕΞΙΑΤΕΣ


Στην περιοχή της Οίτης και συγκεκριμένα στο δρόμο από Μεξιάτες προς τα Μεταλλεία βωξίτη στον κοκκινοβραχο, συναντούμε μια σπηλιά. Η σπηλιά  φυσικά δεν βρίσκεται πάνω στον δρόμο αλλά την συναντούμε  μετά από 15 λεπτά περπάτημα σε μονοπάτι. Νερό , αθλητικά παπούτσια απαραίτητα.  Το μονοπάτι είχε κλείσει αλλά  διανοίχτηκε πρόσφατα  την Ανοιξη του 2009 με συνέπεια  η πρόσβαση να γίνει  ευκολότερη.

Λέγεται ότι ο χώρος της σπηλιάς χρησιμοποιούνταν από καλογέρους σαν σκήτη όταν το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ήταν μοναστήρι. Το πόσο παλιές είναι οι αγιογραφίες και ποια είναι η τεχνοτροπία τους κάνεις δεν γνωρίζει. Πρέπει να προσκληθούν εκτιμητές και συντηρητές για μια ολοκληρωμένη άποψη. Εδω φυσικά πρέπει να βοηθήσει και η Αρχιεπισκοπή , να χρηματοδοτήσει το όλο πρόγραμμα ανάπλασης της περιοχής , καθώς και να αναλάβει την συντήρηση των αγιογραφιών. Οχι μόνο να θέλουμε ποσοστά απο τα χρήματα των κεριών........

Οι αγιογραφίες με μια πρώτη μάτια έχουν καταστραφεί όχι από τις καιρικές συνθήκες, αλλά από  συγχρόνους πολιτισμένους συγχωριανούς μας. Έχουμε πει ότι ο πολιτισμός είναι θέμα παιδείας. Όταν γνωρίζουμε την ιστορική σημασία για κάποια πράγματα δύσκολα προβαίνουμε στην καταστροφή τους. Η διατηρησή τους είναι αυτοσκοπός. Η άγνοια είναι αυτή που καταστρέφει.

Ακολουθεί φωτογραφικό οδοιπορικό...

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΠΗΛΙΕΣ


ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΣΠΗΛΙΕΣ


Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΜΕ


Η ΘΕΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΠΗΛΙΕΣ


ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ


ΟΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ


ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ


ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ  ΧΩΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΙΣ ΑΓΙΕΣ ΣΠΗΛΙΕΣ


ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
mexiates.pblogs.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Share on Google Plus

Σχετικά με Καλύτερη Λαμία

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου