ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΓΗΛΟΦΟΣ ΛΙΑΝΟΚΛΑΔΙΟΥ

Εικ. 4. Λιανοκλάδι, προϊστορικός γήλοφος. Οικιστικά κατάλοιπα μεσοελλαδικής εποχής. Αποθηκευτικός χώρος (2006-2008).
Σωστική ανασκαφή κατά τα τρία τελευταία έτη στο γνωστό από τη βιβλιογραφία προϊστορικό γήλοφο του Λιανοκλαδίου, έφερε στο φως οικοδομικά κατάλοιπα μεσοελλαδικών χρόνων.

Πρόκειται για τμήματα ορθογώνιων κτηρίων που ταυτίζονται με οικίες, οι οποίες είχαν θεμέλια κτισμένα από ποταμίσιες πέτρες σύμφωνα με την τεχνική της ιχθυάκανθας, πλίνθινη ανωδομή και στέγη από καλάμια, κλαδιά και επάλληλες στρώσεις πηλού. Τα δάπεδα ήταν κατασκευασμένα από πατημένο πηλό, πάνω στον οποίο σώζονταν ίχνη καύσης που υποδηλώνουν την πυρκαγιά ως πιθανή αιτία καταστροφής του κτηρίου. Κάποια από τα δωμάτια ταυτίζονται με αποθήκες λόγω της εύρεσης αγγείων οικιακής χρήσης και αποθηκευτικών πίθων τοποθετημένων στην αρχική τους θέση (εικ. 4).

Ο μεγαλύτερος όγκος της κεραμικής που περισυλλέχθηκε ανήκει στην κατηγορία της μονόχρωμης και ακολουθούν η αμαυρόχρωμη κεραμική του χαρακτηριστικού για τη θέση τύπου Δ1β, η τεφρή μινυακή – που αφθονεί στην κοιλάδα του Σπερχειού – και πολύ λιγότερο η μαύρη της ίδιας κατηγορίας. Μεταξύ των μικροευρημάτων συγκαταλέγονται λεπίδες οψιανού και πυριτολίθου, τριβεία, τριπτήρες και σφονδύλια που σχετίζονται με τις οικιακές
δραστηριότητες των κατοίκων.

Μέσα στα όρια του οικιστικού χώρου διαπιστώθηκε intra muros ταφή σε ορθογώνιο λάκκο κατά τη συνήθη πρακτική των μεσοελλαδικών χρόνων.

ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
ΙΔ' ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ
Προϊστορικός γήλοφος Λιανοκλαδίου (2006-
2009)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Share on Google Plus

Σχετικά με Καλύτερη Λαμία

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου