Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΙΒΡΗΣ


ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ  ΣΧΟΛΗ  ΔΙΒΡΗΣ
Η Γερμανική κατοχή αλλά κυρίως ο εμφύλιος πόλεμος άφησαν πολλά παιδιά της υπαίθρου, επομένως και της Δίβρης, χωρίς να φοιτήσουν στο σχολείο. Όταν τελείωσε ο εμφύλιος και ομαλοποιήθηκε η κατάσταση επαναπατρίστηκαν όσοι είχαν εγκαταλείψει τα χωριά τους. Αυτό έγινε και με τους Διβριώτες.

Το Κράτος για να αναπληρώσει το κενό που δημιουργήθηκε και να μάθουν λίγα γράμματα και τα παιδιά που είχαν μεγαλώσει, αποφάσισε να λειτουργήσει γι’ αυτά τις νυχτερινές σχολές.

Όπως σε πολλά χωριά και πόλεις της Ελλάδας, έτσι και στη Δίβρη,  λειτούργησε «2/ΤΑΞΙΟΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΔΙΒΡΗΣ».

Η Νυχτερινή Δημοτική Σχολή Δίβρης λειτούργησε για πρώτη φορά κατά το σχολικό έτος 1954–55 με δάσκαλο το Μεγαλιό Γεώργιο. Γράφτηκαν 55 μαθητές, σε όλες τις τάξεις του σχολείου, αλλά μόνο δύο φοίτησαν ως το τέλος για να πάρουν απολυτήριο.

Το σχολικό έτος 1957–58, γράφτηκαν, φοίτησαν και πήραν προαγωγή και απολυτήριο μαθητές 1958–59 και 1961–62. Δίδαξαν σ’ αυτή οι δάσκαλοι Μεγαλιός Γεώργιος, Μανδρέκας Δημήτριος και Σκαρμούτσος Κων/νος. Κατά τα χρόνια αυτά στη Νυχτερινή Δημοτική Σχολή Δίβρης φοίτησαν 91 μαθητές και πήραν  προαγωγή ή απολυτήριο 78.

ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
www.divrilamias.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Share on Google Plus

Σχετικά με Καλύτερη Λαμία

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου