ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΕ ΤΗ ΛΑΜΙΑ Ο ΓΚΑΣΤΟΝ ΝΤΕΣΑΝ ΤΟ 1888


Η γενική άποψη της Λαμίας είναι χαριτωμένη, δίνει την αίσθηση της καλής διάθεσης, της άνεσης, μιας χαρούμενης εύκολης ζωής και μεγάλης πίστης για το μέλλον. Στα καφενεία ο κόσμος συζητάει ζωηρά για τα τελευταία πολιτικά γεγονότα πίνοντας με μικρές γουλιές ολόδροσο νερό, ζωντανεμένο με λίγες σταγόνες χιώτικης ρακής. Το βράδυ η πλατεία Ελευθερίας είναι το σκέκι των περιπλανώμενων και των αργόσχολων.


Κατά τις εννέα οι σάλπιγγες της φρουράς παίζουν στους δρόμους το γαλλικό σιωπητήριο… Τρεις πλανόδιοι μουσικοί τραγουδούσαν με τη συνοδεία μιας βαρβαρικής βιόλας, μελαγχολικά τραγούδια της Μικράς Ασίας, μοναδική ανάμνηση στη μικρή αυτή ευρωπαϊκή πόλη της τούρκικης Ανατολής, που όλο ξεθωριάζει και απομακρύνεται …”.


Γκαστόν Ντεσάν (1861-1931). Πέρασε από τη Λαμία το 1888.

Ο Γκαστόν Ντεσάν (γαλ. Gaston Deschamps, Melle 1861 - Παρίσι 1931) ήταν Γάλλος αρχαιολόγος, περιηγητής και συγγραφέας.

Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του φοίτησε στην École normale supérieure (Paris) και το 1885 διορίσθηκε στη Γαλλική Σχολή Αθηνών για μια τριετία. Οι αρχαιολογικές αποστολές στη Μικρά Ασία, στην Αμοργό και στην κοιλάδα του Σπερχειού, στις οποίες συμμετείχε μαζί με άλλους συναδέλφους του, ήταν επιτυχείς.

Όταν επέστρεψε στη Γαλλία δίδαξε στο College de France και στη συνέχεια στη Journal des Debats. Μετά την αποχώρηση του Ανατόλ Φρανς (1893) ανέλαβε τη στήλη Vie Litteraire της εφημερίδας Le Temps.

ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
www.kaliterilamia.gr
el.wikipedia.org

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Share on Google Plus

Σχετικά με Καλύτερη Λαμία

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου