ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΟΙΤΗΣ


Απέραντα ελατοδάση, μεγάλες χαράδρες, καταπράσινα οροπέδια και πλαγιές κατάφυτες από λουλούδια έχουν χαρακτηρίσει την Οίτη ως έναν από τους αγαπημένους προορισμούς για τους βοτανολόγους. Η Οίτη ανήκει στην ομάδα των τεσσάρων μεγάλων βουνών της Στερεάς (τα άλλα τρία είναι τα Βαρδούσια, η Γκιώνα και ο Παρνασσός) και απλώνεται από την κοιλάδα του Σπερχειού μέχρι την Γκιώνα και από τα Βαρδούσια μέχρι το Καλλίδρομο. Η ψηλότερη κορυφή της είναι ο Πύργος (2.152 μ.) και μαζί με τις άλλες κορυφές (Γρέβενο, Σέμπι, Αλύκαινα, Ψηλαινός, Αετοφωλιά, Τούρκος και Ξεροβούνι) σχηματίζουν μεγάλα οροπέδια (Λιβαδιές, Αμαλιόλακα, Ζαμπαντόλακα και Καταβόθρα). Τα ασβεστολιθικά πετρώματα στα βόρεια-βορειοανατολικά δίνουν την θέση τους στον σχιστόλιθο προς τα νότια και στον φλύσχη στα δυτικά και στα πιο χαμηλά υψόμετρα. Η παρουσία του υγρού στοιχείου ευνοείται από τα πετρώματα του βουνού, καθώς από εδώ πηγάζουν οι ποταμοί Γοργοπόταμος, Ασωπός και Ίναχος, άλλα και μικρότερα ρυάκια που έχουν δημιουργήσει εντυπωσιακά φαράγγια, όπως του Γοργοποτάμου, του Κάκαβου, του Καμαριώτη, του Ροδοκάλου και του Γερακάρη. 

Η γεωλογική ποικιλομορφία, η γεωγραφική θέση μεταξύ βόρειας και νότιας Ελλάδας και η απουσία εκτεταμένης βόσκησης προσδίνουν στην Οίτη μια πλούσια χλωριδική αξία. Η ξακουστή χλωρίδα του βουνού περιλαμβάνει πάνω από 1.500 είδη από τα οποία τα 80 είναι ενδημικά της Ελλάδας και τα 15 ενδημικά της Στερεάς. Στα χαμηλά υψόμετρα αναπτύσσονται πουρνάρια, σχίνα, κουμαριές, λαδανιές και ασφάκες, λίγο πιο ψηλά ξεκινάνε οι βελανιδιές, οι άρκευθοι, τα σφεντάμια και οι καστανιές και στα ψηλά, λίγο πριν τα αλπικά, κυριαρχεί ένα μεγάλο δάσος κεφαλληνιακής ελάτης. 

Ενδημικό φυτό της Οίτης είναι η Veronica oetaea, ενώ άλλα σημαντικά λουλούδια είναι οι ασπέρουλες Asperula lutea και A. oetaea, το Chaerophyllum heldreichii, το γαϊδουράγκαθο Cirsium mairei, οι πανσέδες Viola poetica, V. aetolica, το Alyssum doefleri, ο πανέμορφος νάρκισσος Narcissus poeticus, το Aethionema cordatum, το Thlaspi kotschyanum, τα γαρυφαλλάκια Dianthus biflorus, D. tymphresteus, D. haematocalyx ventricosus, το Lythrum thymifolia, η Genista millii, το ελεφαντάκι Rhynchocorys elephas, η Aubrieta gracilis, τα αγριόσκορδα Allium achaium, A. phthioticum και Α. parnassicum, τα κρινάκια Lilium chalcedonicum και L. martagon, τα Alyssum gustavssonii και Α. pulvinare, το Trollius europaeus, το κολχικό Colchicum boissieri και οι ορχιδέες Dactylorhiza baumanniana, D. pindica, Listera ovata, Epipactis subclausa, Himantoglossum caprinum, Limodorum abortivum, Platanthera chlorantha και Orchis pallens.

Τα πουλιά στην Οίτη φτάνουν τα 100 είδη από τα οποία ξεχωρίζουν τα πολλά αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο φιδαετός, ο γερακαετός, ο σφηκιάρης, ο πετρίτης, το βραχοκιρκίνεζο, το διπλοσάινο, η γερακίνα, το δεντρογέρακο, το χρυσογέρακο και ο μπούφος. Στα δάση ζούνε πέντε είδη δρυοκολάπτη και είναι σημαντικό ότι η Οίτη φιλοξενεί το νοτιότερο πληθυσμό του σταχτή δρυοκολάπτη στην Ευρώπη. Στα ψηλά ζούνε πετροπέρδικες, ενώ άλλα είδη που απαντώνται στα υποαλπικά και αλπικά  είναι το βλαχοτσίχλονο, η χιονάδα, η χαμοκελάδα, ο χιονοψάλτης, ο σταχτοπετρόκλης, ο πετροκότσυφας και ο χιονόστρουθος. Επίσης σημαντικό είναι το φώλιασμα των σπάνιων μαυροπελαργών στα δάση του βουνού. Η ορνιθοπανίδα συμπληρώνεται με είδη όπως κούκοι, νεροκότσυφες, γαλαζοκότσυφες, γυδοβυζάχτρες, δεντροχελίδονα, αηδόνια, θαμνοψάλτες, κοκκινότσιχλες και κοκκοθραύστες.  

Τα ερπετά και τα αμφίβια φτάνουν τα 25 είδη με κορυφαία τον αλπικό τρίτωνα που ζει στα νερά στις Λιβαδιές και την ακριβοθώρητη νανόχεντρα. ‘Αλλα είδη που συναντά κανείς είναι οι κρασπεδοχελώνες, οι τρανόσαυρες, οι κιτρινομπομπίνες, τα σαυρόφιδα, τα ασινόφιδα, τα αστραπόφιδα και οι τοιχόσαυρες. Στην κορυφή των θηλαστικών που ζούνε στην Οίτη είναι το σπάνιο αγριόγιδο με μια μικρή ομάδα 10 με 30 ατόμων να κατοικεί ακόμα στις ψηλές κορυφές. Στις δυσπρόσιτες περιοχές του βουνού έχουν κάνει την επανεμφάνιση τους μικρές αγέλες λύκων, ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η Οίτη αποτελεί σχετικά πρόσφατα εποικισμένη περιοχή εξάπλωσης για την καφέ αρκούδα. Τα υπόλοιπα θηλαστικά περιλαμβάνουν είδη όπως ζαρκάδια, αγριόγατες, αλεπούδες, αγριογούρουνα, σκίουρους, νυφίτσες, κουνάβια, δεντρομυωξούς, χιονοπόντικες, λαγούς και διάφορα είδη νυχτεριδών.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.oiti.gr/

Πως θα πάτε
Υπάρχουν δύο δρόμοι να φτάσετε στο οροπέδιο Λιβαδιές λίγο πριν τις κορυφές. Ο πρώτος και πιο γνωστός είναι να στρίψετε στην Εθνική Αθηνών-Λαμίας στην έξοδο του Μπράλου και από την Παύλιανη να ανεβείτε στο βουνό. Ο δεύτερος που είναι πιο «απάτητος» είναι να βγείτε στην Λαμία και να κατευθυνθείτε προς Υπάτη και μόλις φτάσετε στα Συκά να στρίψετε προς Καστανιές και μετά να ακολουθήσετε τον δρόμο που πάει στο βουνό.


Εμφάνιση στο χάρτη
πατήστε για να δείτε το σημείο στο χάρτη
(Latitude: 38.803326562490966, Longitude:22.267739147827115)

ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
www.naturagraeca.com

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Share on Google Plus

Σχετικά με Καλύτερη Λαμία

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου