Η ''ΑΣΤΕΙΑ'' ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΤΟΥ ΣΠΕΡΧΕΙΟΥ ΣΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΥΠΑΤΗΣ


   Πότε έγινε η γέφυρα του Σπερχειού που είναι κοντά στα Λουτρά;

Πληροφορίες μας δίνει η εφημερίδα ''Θερμοπύλαι'' στο φύλλο της 21- 9- 1894.   Φαίνεται ότι και την εποχή εκείνη τα δημόσια έργα ήταν αντικείμενο διαπλοκής συμφερόντων! Η γέφυρα ήταν σιδηροκατασκευή και στη μεγάλη νεροποντή του 1917 κατέρρευσε.

   Τα σίδερα της δεν πήγαν χαμένα. Αρκετές κληματαριές στα Λουτρά (και του πατρικού σπιτιού) είναι κατασκευασμένες από τις μαντεμένιες σιδερογωνιές της γέφυρας.

   Στο χώρο της πτώσης της οι στρόβιλοι βάθαιναν την κοίτη του Σπερχειού και εκεί τα λιανόπαιδα του χωριού έκαναν το μπάνιο τους. Όμως ένα το πλήρωσε με τη ζωή του στα 1939.

   Αργότερα αν γνωρίσαμε τις χαρές της θάλασσας κι εγκαταλείψαμε τον Σπερχειό. Άλλωστε και να θέλαμε να κάνουμε σήμερα μπάνιο σ' αυτόν δεν θα μπορούσαμε αφού έχει ελάχιστο νερό. Οι δυναμικές καλλιέργειες βαμβακιού, καπνού, καλαμποκιού απαιτούν το σύνολο των υδάτων του.

   Η γέφυρα που έπεσε το 1917 μόλις το 1966 αντικαταστάθηκε. Η αλόγιστη όμως αμμοληψία πολύ κοντά στα βάθρα της νέας γέφυρας είχε σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση της στη νεροποντή του 1997.

   Το ίδιο έτος παραδόθηκε αυτή που υπάρχει σήμερα.

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
wikimapia.org

ΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
ΛΟΥΤΡΑ ΥΠΑΤΗΣ-Ιστορία και στοργικές μνήμες /Αθανάσιος Δημ. Γκίκας (Μαθηματικός)
ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΥΠΑΤΗΣ 2001

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Share on Google Plus

Σχετικά με Καλύτερη Λαμία

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου