ΦΘΙΩΤΙΔΑ Ο «ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ» ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΝΤΟΚΩΣΤΑ


Η  Φθιώτιδα είναι ένας τόπος που θα ζήλευαν  πολλές  χώρες της γης, μιας και διαθέτει μεγάλα Βουνά, ποτάμια, λίμνες, πεδιάδες, φαράγγια,  λιβάδια με σπάνια βλάστηση, δάση με έλατο, δρυ, καστανιά κ.α., που όλα συνθέτουν ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον με μεγάλη ποικιλία οικοσυστημάτων.  Χάρη στο κλίμα που διαμορφώνεται σε αυτό το περιβάλλον, πλήθος μελισσοτροφικών φυτών φύονται στην Φθιωτική φύση, δίνοντας τη δυνατότητα στους μελισσοκόμους της περιοχής να παράγουν πολλές ποικιλίες μελιού, μέλια από μεγάλη ποικιλία βοτάνων και κορυφαία σε ποιότητα παγκοσμίως!  

Η γεωγραφία και το ανάγλυφο της περιοχής καθορίζουν τον πλούτο της Φθιώτιδας σε φυτά και βότανα μελισσοτροφικής αξίας. Βλέπουμε βορειοδυτικά στα σύνορα με την Ευρυτανία το χώρο καταλαμβάνουν οι νοτιοανατολικές απολήξεις της νότιας  Πίνδου, Νοτιότερα, ορθώνεται ο Τυμφρηστός (2315μ.) Στο νοτιοδυτικό τμήμα, στα όρια με το νομό Φωκίδας εκτείνονται τα Βαρδούσια όρη με σημαντικότερες κορυφές τη Μεγάλη Χούνη ή Χωμήριανη (2293μ.). Στα ανατολικά των Βαρδουσίων βρίσκεται το όρος Οίτη που έχει μέγιστο υψόμετρο τα 2152μ., στο ανατολικό μέρος βρίσκονται τα μικρότερα βουνά, Καλλίδρομο (1372μ.), Κνημίς (938μ.) και Χλωμό (1081μ.) Στη βορειανατολική περιοχή και στα όρια με το Νομό Μαγνησίας υψώνεται η Όθρυς με ψηλότερες κορυφές το Γερακοβούνι (1726μ.) υψόμετρο. 
Οι μελισσοκόμοι της Φθιώτιδας, αλλά και μελισσοκόμοι από άλλες περιοχές της Ελλάδος, από την άνοιξη τοποθετούν τις κυψέλες τους στα παραπάνω βουνά της Φθιώτιδας όπου οι μέλισσες συλλέγουν μέλι Ελάτης, Καστανιάς, Δρυός, Πεύκου, Ρεικιού,  Κουμαριάς,  Θυμαριού,  Παλιούρι και άλλα μέλια ποικιλίας ανθέων που φύονται στα όρη του νομού Φθιώτιδος. Τα μέλια αυτά τα χαρακτηρίζει η υψηλή ποιότητα τους ως προς τη γεύση, τα αρώματα και τα θρεπτικά τους στοιχεία, κάνοντας τα ιδιαίτερα περιζήτητα σε αγορές του εξωτερικού. Το μέλι Ελάτης που παράγεται στην Ορεινή Φθιώτιδα θεωρείται από τα κορυφαία μέλια της χώρας μας.


Σημαντικοί τόποι μελισσοκομικής αξίας στον νομό Φθιώτιδας είναι και οι Πεδιάδες της, με τη μεγαλύτερη πεδινή περιοχή του νομού τη λεκάνη του Σπερχειού ποταμού. Άλλα πεδινά εδάφη με σημαντική μελισσοκομική χλωρίδα είναι η πεδιάδα της Αταλάντης, της Αμφίκλειας και του Δομοκού. Στις περιοχές  αυτές φύονται πλήθος μελισσοκομικών φυτών, όπου οι μέλισσες συλλέγουν μέλια με ποικιλία σε αρώματα και γεύσεις από φυτά όπως π.χ. οι Λυγαριές, ο πολύκομπος, η αγριοσουσαμιά, η άγρια βατομουριά, τα παλιούρια, οι ιτιές, ο ασφόδελος, η ακακία, οι αγραπιδιές, τα αγκάθια κ.α. Στις πεδινές εκτάσεις της Φθιώτιδας καλλιεργούνται από αγρότες της περιοχής φυτά που έχουν μεγάλη μελισσοτροφική σημασία. Τέτοιες καλλιέργειες είναι ο ηλίανθος, το τριφύλλι, το βαμβάκι, οι αμυγδαλιές, οι κερασιές, αρωματικά φυτά όπως η Ρίγανη, η Στέβια κ.α. Τα μέλια αυτά είναι υψηλής ποιότητας και συγκεκριμένα το μέλι από Βαμβάκι περιέχει το περισσότερο Υπεροξείδιο του υδρογόνου από κάθε άλλο μέλι έχοντας μεγάλη βακτηριοστατική δράση.

‘’Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 1.149 ενδημικά είδη φυτών (δηλαδή υπάρχουν σε έναν τόπο και πουθενά αλλού) και υποείδη φυτών, αλλά εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 1.250, δηλαδή περίπου το 1/5 της ελληνικής χλωρίδας. Τα βουνά της Φθιώτιδας φιλοξενούν επίσης ένα μεγάλο σχετικά αριθμό ενδημικών* φυτικών ειδών της Ελλάδας, αλλά και των Βαλκανίων, ενώ έχουν καταγραφεί και δυο τοπικά ενδημικά είδη, η βερονίκη της Οίτης (Veronica oetaea) και ένα είδος άγριου κρεμμυδιού (Allium lagarophyllum). Μερικά από τα ελληνικά ενδημικά είδη και υποείδη που απαντώνται στην Οίτη είναι τα: Alkanna calliensis, Rhinanthus pubescens, Dianthus tymphresteus, Petrorhagia phthiotica, Centaurea pelia, Colchicum parnassicum, Genista millii, Linum punctatum ssp. pycnophyllum, Thymus hartvigii ssp. hartvigii, Edraianthus parnassicus’’


Πηγές:

Καρέτσος Γ. 2002. Μελέτη της οικολογίας και της βλάστησης του όρους Οίτη. Διδακτορική διατριβή, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα.
Φοίτος Δ., Κωνσταντινίδης Θ. & Καμάρη Γ. 2009. Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας. Ελληνική Βοτανική Εταιρεία, Πάτρα, 405 σελ.
www.oiti.gr/
foropenforests.org


Koντοκώστας  Σταύρος – Γεωπόνος

Share on Google Plus

Σχετικά με Καλύτερη Λαμία

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου