ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ (ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΣΑΛΤΑΚΗ) ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟ 1978


Πάρκο πρώην στρατοπέδου Τσαλτάκη

Το πάρκο είναι αποτέλεσμα της ανάπλασης του χώρου του στρατοπέδου του Λοχαγού Αθ. Τσαλτάκη από το 2010. Βρίσκεται εντός του αστικού ιστού, στο ανατολικό άκρο της πόλης σε μια περιοχή 195,6 στρεμμάτων. Προσφέρει μεμονωμένα ή και συνδυαστικά δυνατότητες αναψυχής, ψυχαγωγικού, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και αθλητικού χαρακτήρα. Ο Δήμος Λαμιέων αποδίδοντας μεγάλη σημασία στις λειτουργίες των χώρων πρασίνου στο αστικό περιβάλλον, συνδύασε καλές πρακτικές ευρωπαϊκών αστικών πάρκων με την υφιστάμενη κατάσταση της περιοχής, σε ό,τι αφορά τα φυσικά – τοπογραφικά χαρακτηριστικά και τις κοινωνικές παραμέτρους.


Στον αρχικό σχεδιασμό τέθηκαν ως βάση τα εξής:
Δημιουργία ενός πνεύμονα πρασίνου, που θα επιδράσει ευμενώς σε ό,τι αφορά τις βιοκλιματικές συνθήκες της περιοχής.
Λειτουργική διασύνδεση του πάρκου με τον περιβάλλοντα αστικό ιστό.

Ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας του χώρου με αξιοποίηση του υφιστάμενου κτιριακού και μηχανολογικού εξοπλισμού.

Αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης με τη δημιουργία ενός χώρου υψηλής κοινωνικότητας με τη συγκέντρωση δραστηριοτήτων (ψυχαγωγίας, αθλητισμού, εκπαίδευσης, πολιτισμού, κλπ.), που αφορούν τον ελεύθερο χρόνο των κατοίκων.


Το αποτέλεσμα της παραπάνω υλοποίησης ήταν:

Η δημιουργία ενός δικτύου διαδρόμων κυκλοφορίας, που επιμερίζει το χώρο σε θεματικές ενότητες που είτε χαρακτηρίζονται αποκλειστικά από βλάστηση, είτε σε συνδυασμό με αυτή εξυπηρετούν συγκεκριμένες λειτουργίες και δραστηριότητες (θεματικός κήπος, τεχνητό κανάλι, χώροι συνάθροισης κλπ.).

Η διασφάλιση όλων των αναγκαίων εξυπηρετήσεων των επισκεπτών και του προσωπικού, που εργάζεται στους χώρους.

Η δημιουργία χώρων φιλοξενίας των δραστηριοτήτων, που προσφέρονται για εκδηλώσεις καλλιτεχνικού, πολιτιστικού, ψυχαγωγικού και κοινωνικού χαρακτήρα.

Η ενοποίηση του πάρκου με το κέντρο της πόλης της Λαμίας, με σκοπό τη βελτίωση των βιοκλιματικών συνθηκών της περιοχής, καθώς και του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της.
Η φυτοτεχνική διαμόρφωση του χώρου.


ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ 1978 ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΤΣΑΛΤΑΚΗ ΣΤΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ


ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Χρυσάφης , Β.
Ανδρέου , Α.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ: ΤΕΕ - , Τμ. Ανατ. Στερεάς Ελλάδας
ΤΙΤΛΟΣ: Στρατόπεδο Τσαλτάκη · Μελέτη προσαρτήσεως του χώρου στο πολεοδομικό σύνολο της Λαμίας · Αναγκαιότης προσαρτήσεως του χώρου του στρατοπέδου Τσαλτάκη και μελέτη αναμορφώσεως των λειτουργιών του, σε σχέση με τις ανάγκες της πόλης Λαμίας / Β. Χρυσάφη, Α. Ανδρέου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ/ΔΙAΘΕΣΗ: Λαμία :, 1978

ΦΥΣΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡAΦΗ: (51 σ.) , σχ., χάρτ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΛΙΚΟΥ: ΜελέτηΠΗΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
www.lamia.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.