ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ. ΤΟ ΕΥΡΗΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ


Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας ''Νέον Άστυ'' στην περιοχή Πηγαδούλια της Λαμίας το 1903 βρέθηκαν αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα. Ανάμεσά τους βρέθηκε στην περιοχή στην οποία σήμερα βρίσκεται το Δ.Α.Κ. Λαμίας μία αρχαία μαρμάρινη απεικόνιση, που δείχνει αθλητή να παίζει με μπάλα. Τα ευρύματα βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας.

Το 1912 εμφανίζονται στη Λαμία τα πρώτα ποδοσφαιρικά σωματεία και κατασκευάζεται το γυμναστήριο στη θέση Πηγαδούλια το σημερινό Δ.Α.Κ.

Το αρχαίο άθλημα με την μπάλα ονομαζόταν επίσκυρος.

Δείτε το απόσπασμα από την εφημερίδα.

Ἀνεύρεσις ἀρχαιοτήτων ἐν Λαμίᾳ
Ὁ δήμαρχος Λαμιέων ἀνέφερε χθὲς τηλεγραφικῶς πρὸς τὸ ὑπουργεῖον τῆς Παιδείας, ὅτι ἀνασκαπτομένης μιᾶς ὁδοῦ ἐν τῇ θέσει Πηγαδούλια ἀπεκαλύφθησαν πολλὰ ἀρχαῖα ἀντικείμενα, ὡς ἀγγεῖα πήλινα διάφορα, καὶ ἀγαλμάτια ἱκανῆς σπουδαιότητος.
Αἱ ἀποκαλυφθεῖσαι ἀρχαιότητες θέλουσιν ἀποσταλῆ κατ’ αὐτὰς εἰς τὸ ἀρχαιολογικὸν ἐνταῦθα Μουσεῖον.

Νέον Άστυ, αρ. φύλ. 496, 25.04.1903: 2


''Επίσκυρος'' - Ένα άθλημα από την αρχαία Ελλάδα

Το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα στον κόσμο. Οι Άγγλοι είναι ιδιαιτέρως υπερήφανοι για το πρωτάθλημά τους, αλλά κι επειδή θεωρούν ότι αυτοί επινόησαν το δημοφιλέστερο σπορ.

Σίγουρα, οι Άγγλοι ήταν οι πρώτοι που οργάνωσαν πρωτάθλημα, ενώ το λεγόμενο «ποδόσφαιρο του όχλου» (mob football) ήταν πολύ συνηθισμένο στη Βρετανία, όπου ομάδες με απεριόριστο αριθμό παικτών από γειτονικές πόλεις ή χωριά, προσπαθούσαν να μετακινήσουν τη σφαίρα ως την εκκλησία της περιοχής των αντιπάλων.

Ωστόσο, μία απεικόνιση σε αρχαίο ελληνικό λήκυθο, που δείχνει έναν νεαρό άντρα να ισορροπεί μία μπάλα στον δεξιό του μηρό, τεκμηριώνει ότι μάλλον και αυτό το άθλημα, το επινόησαν πρώτοι οι αρχαίοι!

Ακόμη μία αρχαία απεικόνιση, που δείχνει αθλητή να παίζει με μπάλα...  
Το άθλημα που παιζόταν με μπάλα στην αρχαία Ελλάδα, λεγόταν «επίσκυρος».

Δύο ομάδες, συνήθως δεκατεσσάρων παικτών χωρίζονταν από μία γραμμή, την οποία σχημάτιζαν στο χώμα με πέτρα, την οποία ονόμαζαν «σκύρο».


Άλλες δύο γραμμές υπήρχαν πίσω από τις δύο ομάδες.

Τοποθετούσαν την μπάλα στην κεντρική γραμμή και η ομάδα που την έπαιρνε πρώτη, έπρεπε να την πετάξει πάνω από την αντίπαλη, η οποία έπρεπε να την πιάσει όσο κινούνταν και να την ξαναπετάξει στην άλλη.

 Μπάλα που βρέθηκε σε ανασκαφή στη Σαμοθράκη 

Η επίσκυρος παιζόταν κυρίως από άντρες, αλλά σε αυτήν εξασκούνταν και οι γυναίκες.

Η μπάλα ήταν φτιαγμένη από κομμάτια δέρματος, ραμμένα μαζί με εντόσθια ζώων. Εξωτερικά ήταν ζωγραφισμένη με έντονα χρώματα.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η FIFA, αναγνωρίζει την  επίσκυρο  ως μία από τις πρώτες μορφές ποδοσφαίρου.

Αθλητές της επισκύρου σε βάση μαρμάρινου αγάλματος... 

ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ
ΦΘΙΩΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ Τ.22 - 2001 (ΛΑΜΙΑ / ΑΦΙΕΡΩΜΑ)
''ΦΘΙΩΤΙΣ'' - ΒΟΡΤΣΕΛΑΣ Γ. ΙΩΑΝΝΗΣ 1907
www.mixanitouxronou.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.