Με Ιεροπρέπεια και κατάνυξη εορτάσθηκε η Σύναξη των εν Υπάτη Διαλαμψάντων Αγίων - Δείτε φωτογραφίες


            Με κατάνυξη και ιεροπρέπεια εορτάσθηκε την Κυριακή 26 Αυγούστου η Σύναξη των εν Υπάτη διαλμψάντων  αγίων, ήτοι του αγίου Αποστόλου Ηρωδίωνος του Ιδρυτού της Φθιωτικής Εκκλησίας, του αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου Μητροπολίτου Νέων Πατρών και του οσίου Αθανασίου του κτίτωρος της Ιεράς Μονής του Μεγάλου Μετεώρου.

            Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο αρχαιοπρεπής Ιστορικός Ιερός Ναός του αγίου Νικολάου, ο οποίος επί αιώνες αποτελούσε την Ιερά Καθέδρα της πάλαι ποτέ Μητροπόλεως Νέων Πατρών.

            Το πρωί της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος μετέβη εις τον Ιερό Ναό και προηξήρχε της Λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τους Ιεροκήρυκες της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Σεραφείμ Ζαφείρη και π. Άνθιμο Νεραντζή, τον Ιερομόναχο π. Αγάθωνα Κατερνόπουλο και τον Αρχιδιάκονό του π. Ευστάθιο Κατόπη.

            Τους Ιερούς ύμνους του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας έψαλλε ο Ιεροψάλτης κ. Παύλος Λιάσκος συμψαλλόντων και των τοπικών Ιεροψαλτών.

            Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας αναφερθείς εκτενώς στους τιμωμένους αγίους της Υπάτης χαρακτηριστικά είπε:

            « Η σημερινή Κυριακή αγαπητοί μου αδελφοί είναι αφιερωμένη στην αγιότητα της Υπάτης, της Ιστορικής και Μαρτυρικής αυτής πόλεως, η οποία προσέφερε στην Ιστορία εκατόμβες αιμάτων και θυσίας αλλά προπάπντων η Υπάτη είναι τόπος αγίων.

            Εορτάζουμε τους 3 Υπαταίους αγίους:

         Τον Απόστολο Ηρωδίωνα, τον Ιδρυτή της Εκκλησίας της Φθιώτιδος, ο οποίος ξεκίνησε από εδώ το κήρυγμα του Ευαγγελίου του Χριστού, εβάπτισε την Υπάτη, την ανέστησε και την απάλλαξε από την ειδωλολατρία.

     Τον άγιο Γρηγόριο, Μητροπολίτη Νέων Πατρών, τον Ιερομάρτυρα, ο οποίος σφαγιάσθηκε από τους Τούρκους την παραμονή του Ακαθίστου ύμνου του έτους 1711, την ώρα που τελούσε εδώ σ’ αυτόν τον Ιερό Ναό την Θεία Λειτουργία των προηγιασμένων Δώρων και με το αίμα του επότισε το δένδρο της πίστεως και

            Τον όσιο Αθανάσιο τον Κτίτωρα της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου, τον Μέγα αυτό πνευματικό και καθηγητή του μοναχισμού.

            Η Εορτή αυτή είναι για όλους μας ημέρα πνευματικής αφυπνίσεως και τιμής προς τους αγίους μας, οι οποίοι είναι πρεσβευετές προς τον Κύριο και προστάτες της Υπάτης και ολοκλήρου της περιοχής μας.

            Τιμούμε τους αγίους μας και οι άγιοι μας ανταποδίδουν την τιμή με την προστασία τους προς όλους τους πιστούς και κυρίως προς τους δοκιμαζομένους και αμαρτωλούς ανθρώπους.

        Οι άγιοι είναι πρότυπα ζωής, τα οποία πρέπει να προβάλλουμε και να μιμούμεθα για να μείνουμε  ανεπηρέαστοι από κάθε εχθρική επιβουλή , όπως ανέφερε ο Απόστολος Παύλος στο σημερινό Αποστολικό ανάγνωσμα προτρέποντάς μας : «Στήκετε ἐν τῇ πίστει».

         Τέλος ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον καλό Εφημέριο της Ενορίας π. Δημήτριο Καραγιάννη δια την προετοιμασία της Ιεράς Πανηγύρεως καθώς και για τον κόπο της συγγραφής της Ιεράς Ακολουθίας της Εορτής των εν Υπάτη Διαλαμψάντων  αγίων, η οποία είναι εγκεκριμένη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και ψάλλετε κατά την διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών στην Εορτή  προς τιμήν των αγίων.

        Ακολούθως ο Ποιμενάρχης μας ευλόγησε τους άρτους, οι οποίοι προετέθησαν υπέρ υγείας όλων των κατοίκων της Υπάτης και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά με ακοίμητες τις πρεσβείες των αγίων.

        Μετά την διανομή του αντιδώρου, ο π. Δημήτριος δεξιώθηκε εις την οικία του τον Σεβασμιώτατο και την συνοδεία του εκφράζοντας για ακόμη μία φορά την ευγνωμοσύνη  και τις ευχαριστίες όλων των Υπαταίων δια την τιμητική παρουσία του στην Εορτή καθώς και δια την στήριξη που παρέχει ο Σεβασμιώτατος ώστε η Υπάτη να συνεχίζει να αναδεικνύει την πλούσια Ιστορική, Εκκλησιαστική και Πολιτισμική της κληρονομιά.

      Τέλος ο Σεβασμιώτατος με την συνοδεία του μετέβησαν προσκυνηματικώς εις την Ιερά Μονή Παναγίας Αγάθωνος, γενόμενοι δεκτοί με περισσή εγκαρδιότητα και υική αγάπη από τον Καθηγούμενο της Μονής Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Γερμανό Γιαντσίδη  και τους πατέρες της Αδελφότητος.





















www.imfth.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη