Ο Ήρωας των Ηρώων και το Ηρώον των Ηρώων στις Θερμοπύλες


“Στέκεις ψηλά. Μόνος κι αγέρωχος. Σύμβολο αιώνιο. Πρότυπο άπιαστο. Έγραψες Ιστορία και σήμερα που έχουν γίνει όλα τόσο γήινα και υλικά, το κατόρθωμά σου έφτασε να μοιάζει θρύλος. Μια ηχώ των αιώνων πιο κοντά στο παραμύθι παρά στην αλήθεια. Όμως, αυτή η γη που πατάμε μπροστά σου είναι μια γη ποτισμένη με αίμα. Όχι μόνον το δικό σου και των ανδρών σου. Με αίμα ηρώων που γεφύρωσαν τις εποχές και τους αιώνες. Απλών ανθρώπων που σε αυτά τα χώματα συναντήθηκαν με το πεπρωμένο τους και την ίδια την Ιστορία. Ναι, η Ρούμελη από την Αρχαιότητα έως και σήμερα, παραμένει τόπος ηρωικός, οικείος στην Ιστορία.

Λεωνίδα, ήρωα εσύ των ηρώων, βρίσκεσαι μακριά από την Σπάρτη σου ή μάλλον είσαι η ίδια η Σπάρτη σαρκωμένη εδώ στην καρδιά της Ελλάδας.  Διαρκής υπενθύμιση, θυσίας και αξιών. Εκεί ψηλά, στην κορυφή της δόξας, μόνος, υπερφυσικός, τραγικός κι εμείς εδώ, μικροί και λίγοι. Θύμησέ μας γενναίε ότι και εσύ υπήρξες απλά ένας άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που έβαλε όμως την πατρίδα και το χρέος πάνω από τη γλυκειά ζωή.


Ίσως το νιώσουμε. Ίσως το καταλάβουμε. Ίσως παραδειγματιστούμε. Ίσως“.


Ένας σημερινός Σπαρτιάτης συναντιέται με τον Λεωνίδα στο μεγάλο Ηρώον των Θερμοπυλών. Σκέψεις εμπνευσμένες από την ομιλία του καθηγητού Πολιτισμού & Επικοινωνίας Βασίλη Καραποστόλη στο πλαίσιο των «Θερμοπυλείων 2016» του επίσημου εορτασμού που διοργανώνει ο Δήμος Λαμιέων.Ο ήρωας των ηρώων και το Ηρώον των Ηρώων. Θερμοπύλες | Κείμενο – φωτογραφίες: Πάνος Α. Παπαδολιάς

πηγή: www.lakonistas.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Από το Blogger.