Ποιος θυμάται τους κουραμπιέδες Καρανδρέα στη Λαμία?


Από τους πρωτοπόρους το 1930 η οικογένεια Καρανδρέα παρήγαγε κουραμπιέδες, χυλοπίτες και τραχανάδες.

Σε δύσκολες εποχές, δουλεύοντας με μεράκι τις πρώτες ύλες που υπήρχαν σε αφθονία στην περιοχή όπως τα αυγά απ την ύπαιθρο, το γάλα και το βούτυρο απ τα κοπάδια της σίτης κατάφερε να ξεχωρίσει. Έκανε γνωστά τα προϊόντα Λαμίας όχι μόνο στο πανελλήνιο αφού απέσπασε το Χρυσό Βραβείο Ποιότητας για τους κουραμπιέδες στην διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης το 1936 αλλά πραγματοποιούσε και εξαγωγές.Διαφίμηση της εποχής 1960 πάνω στο κασελάκι πλανόδιων λούστρων.

Εργοστάσιο Ζαχαρωδών Προϊόντων Εμμανουήλ Καρανδρέα
   Βρισκόταν κοντά στο Μνημείο του Αθανασίου Διάκου, στην οδό Καλύβα-Μπακογιάννη. Το εργοστάσιο παρήγαγε  κουραμπιέδες, χυλοπίτες, τραχανάδες. λουκούμια, καραμέλες, σοκολάτες και γλυκά του κουταλιού. Αναλυτικά :

Λουκούμια: Η παραγωγή άρχιζε με το βράσιμο της ζάχαρης και των σχετικών μέσα σε γανωμένο καζάνι. Όταν φτάσει σε ορισμένη θερμοκρασία, χύνεται μέσα σε φόρμες. Μετά, από μια μέρα, κόβεται με ειδικό μαχαίρι σε μαρμάρινη πλάκα. Ποστάρονταν σε ξύλινα κιβώτια των 5 οκάδων περίπου ή πακετάρονταν σε πολυτελή κουτιά.

Ημερησίως παράγονταν 200 οκάδες λουκούμια, με αξία στην αγορά 120 και πλέον χιλιάδων δρχ. το μήνα. Τα λουκούμια διατίθονταν σε μπακάλικα, καφενεία και σε σπίτια.

Καραμελοποιία: Η βρασμένη παχύρρευστη λάβα της καραμέλας, χυνόταν σε ειδική φόρμα, όπου συγχρόνως θερμαινόταν και ζυμώνονταν  από εργάτες. Με ειδικό μηχάνημα, μετά το έκοβαν σε διάφορα σχήματα και μεγέθη.

Γλυκά του κουταλιού: Κάθε καλοκαίρι παράγονταν 5 χιλιάδες οκάδες γλυκό κεράσι και βύσσινο. Έτσι, ριχνόταν στην αγορά ποσό 15 χιλιάδων δρχ. Η ζάχαρη άχνη προερχόταν από τον Εργοστάσιο Χρήστου Βαλάρη.
Εμμανουήλ Καρανδρέας: Καταγόταν από χωριό της Ανατολικής ΘράκηςΣτην 11η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (του 1936) το προϊόν των Εργοστασίων Καρανδρέα πήρε χρυσό Βραβείο και έπαινο.Η συσκευασία που πήρε την πρώτη θέση

Τον Απρίλιο του 1938, το Βιομηχανικό Κατάστημα μεταφέρθηκε σε νέα θέση, στην οδό Στυλίδος (σήμερα Όθωνος) κοντά στην Πλ. Λαού.Μετά τον Εμμανουήλ Καρανδρέα, την επιχείρηση ανέλαβε ο γιος του Απόστολος. Το εργαστήριο και το Πρατήριο διανομής λειτούργησαν στη Ν.Α. γωνία των οδών Όθωνος και Λεβαδίτου (ισόγειο και υπόγειο). Η επιχείρηση αυτή έκλεισε τελικά το 2008-09 (δεν ενδιαφέρθηκαν πλέον τα παιδιά του) μετά από 80 περίπου χρόνια συνολικά.

Το 2007 η εταιρεία της οικογένειας Καρανδρέα εξαγοράστηκε από την εταιρεία της οικογένειας Τσιάτσου.

φωτογραφίες: www.delcampe.netamfictyon.blogspot.grwww.tsiatsos.grsilezukuk.tumblr.com

πηγές: εφ. «Η ΕΠΑΡΧΙΑ», 24-2-1937, Λαμία. εφ. «Η ΕΠΑΡΧΙΑ», φ. 1256, 2-4-1938, Λαμία. εφ. «Η ΕΠΑΡΧΙΑ», 2/4/1938, Λαμία. amfictyon.blogspot.grwww.tsiatsos.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Από το Blogger.