Ιστορικό χρονολόγιο με τις επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στη Λαμία τον 20ο αιώνα


1897
Στη νότια πλευρά της Πλατείας Λαού, στην αρχή της οδού Καλύβα-Μπακογιάννη, ιδρύθηκε η παγκοσμίου φήμης βιομηχανία ζαχαρωδών προϊόντων του Δημητρίου Μπούσιου. Έκλεισε το 1983. Στη φωτογραφία δεξιά βλέπουμε το ταπεινό κτίσμα μέσα στο οποίο γεννήθηκε, ανδρώθηκε και έσβησε η φημισμένη βιοτεχνία παραγωγής κυρίως κουραμπιέδων "Μπούσιου" πριν γκρεμιστεί (Ν. Δαβανέλλος. Λαμία. Το Χρονικό μιας πόλης. 1994).

1900
Ιδρύεται στη Λαμία ο "Πιστωτικός Σύλλογος των τεχνοεργατών",ο οποίος στη συνέχεια εξελίχθηκε σε τραπεζικό πιστωτικό ίδρυμα και θα ονομαστεί "Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας".

1902
Ιδρύθηκε στη Λαμία το υφαντουργείο των Αφών Μαχαιρά, το οποίο σε λίγα χρόνια είχε 16 ηλεκτροκίνητους αργαλειούς με συναφή μηχανήματα και βαφεία.Η ετήσια παραγωγή του ήταν 150.000 μέτρα υφάσματος και απασχολούσε 35 άτομα.

1907
Ιδρύθηκε ο ατμοκίνητος κυλινδρόμυλος του Ι.Μ.Γραμματίκα ο οποίος κατά την περίοδο του μεσοπολέμου είχε ημερήσια απόδοση 12.000 κιλά και απασχολούσε 15-20 εργάτες. Την ίδια εποχή εξακολουθούσε να λειτουργεί το υφαντουργείο του Σωτηρίου Σταυρόπουλου με αύξηση
στην παραγωγή και στην απασχόληση εργατικού δυναμικού.

1910
Ιδρύεται η καπνοβιομηχανία Αθαν. Γαλάνη. Το 1917 λειτούργησε το πρώτο εργοστάσιο μέσα στη Λαμία πίσω από το Μητροπολιτικό Ναό. Το συρταρωτό πακέτο έφερε την επωνυμία ΑΒΕΡΩΦ και κυκλοφορούσε μέχρι το 1931. Τα παιδιά του Αθανασίου εισήγαγαν κι άλλα πακέτα σε συνεργασία με την Καρέλια Α.Ε. το 1930 ήταν μια μεγάλη εταιρεία καπνών, με μηνιαία παραγωγή 600 κιλά για εσωτερική κατανάλωση και απασχολούσε 9 άτομα προσωπικό. Η εταιρία πουλήθηκε στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο της Κολοκυνθούς το 1950.

1911
Ιδρύεται και λειτουργεί στη Λαμία το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

1916
Ιδρύθηκε το εργοστάσιο σαπωνοποιίας Αφων Β. Τσιπούρα με ηλεκτρική κίνηση και ημερήσια παραγωγή 500 οκάδες. Η παραγωγή προοριζόταν για εσωτερική κατανάλωση, απασχολούσε δε πέντε (5) άτομα.

1922
Ιδρύθηκε το μακαρονοποιείο του Αθανασίου Κ.Ράμμου με εγκαταστάσεις παραγωγής ζυμαρικών και στεγνωτηρίου τελειου συστήματος ιταλικής προελεύσεως. Είχε ημερήσια παραγωγή 1.500 κιλά και απασχολούσε 7 τεχνικούς και 8 εργάτες.

1925
Έχει συμπληρωθεί ένα τέταρτο αιώνα με έντονα γεγονότα και διατάραξη της ζωής της επαρχιακής πόλης της Λαμίας. Στο διάστημα αυτό ιδρύθηκαν και κυκλοφόρησαν οι εφημερίδες: "ΦΘΙΑ", "Λαμιακή", "Θρίαμβος", "Σημαία", "Ελεύθερο Βήμα",  ενώ εξακολουθούν να ιδρύονται και αυτές από τον προηγούμενο αιώνα: "Θερμοπύλαι", "Αστήρ", "Φωνή του λαού" και "Φωνή της Φθιώτιδας"

1927
Ιδρύεται στη Λαμία μία από τις μακροβιότερες εφημερίδες αυτής, η οποία με μικρή διακοπή θα συνεχιστεί να εκδίδεται μέχρι το 1973. πρόκειται για την εφημερίδα "Η Επαρχία" του Θεμιστοκλή Παπαευθυμίου, η οποία είναι μια αστείρευτη πηγή ιστορικών ειδήσεων για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή της.

1932
Αρχές Ιουνίου του 1932 εγκαινιάστηκε ο νέος κυλινδρόμυλος του οίκου Κρόκου-Μουζέλη και μπήκαν σε κίνηση οι μηχανές του. Τα εγκαίνια τίμησαν όλες οι αρχές και ο εμπορικός κόσμος της πόλης. Το εργοστάσιο προβλεπόταν να καλύπτει τις ανάγκες της Φθιώτιδας και της Ευρυτανίας σε άλευρα. "Οι επισκέπται περιεργάσθησαν όλας τας αιθούσας και τα τμήματα του εργοστασίου εκφράσαντες την εκπληξίν των και τας ευχάς των υπέρ της προόδου του κυλινδρομύλου, ο οποίος σπουδαίας έχει να προσφέρη εις τον τόπον μας υπηρεσίας" εφημερίδα ΕΠΑΡΧΙΑ, Πέμπτη 9 Ιουνίου 1932, αρ. φύλ. 519).

1935
Ιδρύεται η εφημερίδα "Λαμιακός Τύπος" του Μιλτ. Αλεξανδρή.

1937
Εγκαινιάζεται η Δημοτική Αγορά της πόλης στο κέντρο αυτής: στις οδούς Αγ. Νικολάου, Όθωνος και Αιόλου, επί δημαρχίας Νίκου Δουδουμοπούλου, τον οποίο είχε διορίσει το καθεστώς της 4ης Αυγούστου 1936 έναντι του Σπ.Πετρόπουλου. Όλες οι εμπορικές δραστηριότητες μεταφέρονται στο χώρο της δημοτικής αγοράς και στους πέριξ αυτής χώρους τελείται η εβδομαδιαία αγορά του Σαββάτου. Η πλατεία Δημοκρατίας (χώρος της εβδομαδιαίας αγοράς) γίνεται "Πάρκο" και θα παραμείνει με τη μορφή αυτή ως το 1965.

1941-1944
Έχει αρχίσει η Κατοχή στη χώρα μας. Την 18η Απριλίου 1941, ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής, τα γερμανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν την πόλη. Μεγάλες οι υλικές ζημιές, οι ανθρώπινες ζωές λιγότερες. Εφημερίδες δεν εκδίδονται, τα σχολεία και οι υπηρεσίες υπολειτουργούν, η Εθνική Αντίσταση φουντώνει, εκτελέσεις γίνονται παντού. Παντού φτώχεια, δυστυχία, στέρηση. Πολλές δεκάδες οι εκτελέσεις από τους Γερμανούς.

1961
Καταργήθηκε το εαρινό παζάρι της Λαμίας, το οποίο τελούταν στην πόλη από το 1680, ίσως και νωρίτερα. Το φθινοπωρινό που ιδρύθηκε το 1856 τελείται ανελλιπώς στις αρχές Σεπτεμβρίου.

1967
Ιδρύεται η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας.

1972
Ιδρύονται τα Δημοτικά Σφαγεία Λαμίας, τα οποία ήταν τα πρώτα σύγχρονα βιομηχανικά σφαγεία στην Ελλάδα.

1985-1995
Παρατηρείται μεγάλος οικοδομικός οργασμός στην πόλη και ο "νόμος της αντιπαροχής" είχε δυσμενείς επιπτώσεις στα νεοκλασσικά σπίτια της Λαμίας. Δεκάδες τέτοια κατεδαφίζονται τη δεκαετία αυτή, αλλά και από νωρίτερα και ανεγείρονται πολυκατοικίες. Κατά τη διάνοιξη των θεμελίων ήρθε στην επιφάνεια το πλούσιο υπέδαφος της Λαμίας (τείχη, δημόσια κτίρια, αποχετευτικά συστήματα κλπ).

ΠΗΓΗ: "Χρονολόγιο της Λαμίας. 6ος αι. π.χ - σήμερα" Δημ. Νάτσιου, εκδ. Το Λυχνάρι".

πηγή: sites.google.com/site/opseislamias

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Από το Blogger.