Η Υπάτη και το φαράγγι των Μαγισσών


Η Υπάτη είναι κωμόπολις του διευρυμένου Δήμου Λαμίας στο Νομό Φθιώτιδος. Βρίσκεται 22 χιλιόμετρα δυτικά της Λαμίας. Στο μεσαίωνα ονομάζονταν Νέαι Πάτραι! Εκτός των γνωστών ιαματικών λουτρών της,ενδιαφέρων παρουσιάζουν το Βυζαντινό Μουσείο Φθιώτιδος,ο Ναός του Αγίου Νικολάου ο οποίος είναι κτισμένος στη θέση παλαιοχριστιανικού Ναού, και το κάστρο της το οποίο αναστηλώθηκε πρόσφατα,όπως και άλλα αξιοθέατα. Αυτά ως αναφορά στο σήμερα.Η Υπάτη όμως, έχει και μία αρχαία ενδιαφέρουσα ιστορία όπου μιλά για υπόγεια ποτάμια, μάγισσες, Φαρμακίδες, για ανεμότρυπες και άλλους μύθους και Ιστορίες που αναφέρονται, και θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε στη συνέχεια.. 

Η ΑΝΕΜΟΤΡΥΠΑΤο στόμιο της ανεμότρυπας βρίσκεται σε δύσβατη σχισμή του εδάφους από το οποίο βγαίνει το καλοκαίρι, δροσερό αεράκι και το χειμώνα θερμός αέρας.. 

Τώρα ή φαντασία των ανθρώπων;; Κάποια γεγονότα στη μακρά αρχαιότητα;; που με την προφορική μετάδοση και την πάροδο του χρόνου δημιουργήθηκαν μύθοι που μας μιλούν για,μάγισσες, νεράιδες, και ξωτικά ,οι οποίες έπαιρναν το λουτρό τους στα ιαματικά νερά και διατηρούσαν την ομορφιά τους αφού εκεί οδηγούσε το άλλο στόμιο του βαράθρου. 

Η Υπάτη υπήρξε ξακουστή για της μάγισσες που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή ,ώστε πολλοί να την αναφέρουν ως κέντρο των μαγισσών!! 

Οι Φαρμακίδες όπως της αναφέρουν αρχαίοι συγγραφείς είχαν υπερφυσικές δυνάμεις, όπως να μεταμορφώνουν άλλους ανθρώπους αλλά και τον εαυτό τους. Να προκαλούν έρωτα,ή και το αντίθετο,γιατί επρόκειτο για αποφασιστικές γυναίκες. 

Άλλες ξακουστές μάγισσες,από τις οποίες εμπνεύστηκε και έγραψε τον Περί Μαγείας Λόγον του ο Ρωμαίος ποιητής Απουλήιος ήταν η Αγαονίκη και η Μυκάλη που βάση με το μύθο, τα αστέρια αλλά και τη σελήνη επηρέαζαν,κατά τον Τρύφωνα Ευαγγελίδη. 

Ο Ρωμαίος Λουκιανός, έγραψε,ότι έπεσε θύμα και μεταμορφώθηκε σε όνο,κατόπιν θαυμάσιου γεύματος, και νύκτας γεμάτη κρεπάλης, πού πέρασε στο σπίτι της ωραίας Υπάρχου. 

Και κατά τη νεώτερη κάπως εποχή, δεν έλειψε ο μύθος της μαγείας από την Υπάτη στην Ανεμότρυπα διέπρεψε ως Μάγισσα η γρια Ληούσσα η οποία συχνά κατέβαινε την νύχτα στην ανεμότρυπα, για να κάνει, αλλά κατά το πλείστον να λύση μάγια, και γι' αυτό ονομάστηκε λυούσα .

Λόγο του ότι ή Υπάτη συνορεύει με το Βουνό Οίτη ξακουστό από την Αρχαιότητα για τα πολλά του θεραπευτικά του βότανα ( όπως μας πληροφορεί ο γεωγράφος Στράβωνας ) ένα εκ' των οποίων ήταν ο Ελλέβερος, φυτό θεραπευτικό, αλλά και πολύ στενά συνδεδεμένο με τα μάγια!

ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 2007 στην Υπάτη.Στεγάζει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα των παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών χρόνων του Νομού και της γύρω περιοχής. Το Μουσείο στεγάζεται στο λιθόκτιστο κτήριο του Οθωνικού στρατώνα της πόλης, που ανεγέρθηκε το 1836 και παραχωρήθηκε στο Δήμο

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ 
Η Υπάτη οχυρώθηκε για πρώτη φορά στους Ελληνιστικούς χρόνους.

Η οχύρωση ανανεώθηκε την παλαιοχριστιανική εποχή το ( 527-565 μ.χ. )

Το 1869 η Υπάτη αναφέρεται ως νέα Πάτρα μαζί με την Λαμία που ονομαζόταν τότε Ζητούνι.

Κατελήφθη το 1204 από τους Φράγκους και στη συνέχεια πέρασε στη δικαιοδοσία των βυζαντινών δεσποτών της Ηπείρου.

Το 1267 κληροδοτήθηκε στον Ιωάννη Άγγελο Δούκα Κομνηνό το Νόθο,ο οποίος οχύρωσε το Κάστρο και κατέστησε την Υπάτη έδρα του Κρατιδίου της Μεγάλης Βλαχίας.

Το 1318 πέρασε στα χέρια των Καταλανών που σχημάτισαν το Δουκάτο των Αθηνών και Το 1393 κατελήφθη από τους Τούρκους που την ονόμασαν Πατρατζίκι ( Μικρή Πάτρα),και αποτέλεσε έδρα ιδιαίτερης επαρχίας.

Σήμερα σώζονται αρκετά απομεινάρια του κάστρου...

πηγή: urbanenigmas.blogspot.com

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Από το Blogger.